Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
«Πολιτικά πρόσωπα που μπορούν να βρουν λύσεις» προκρίνει ο Ολάντ

Εντείνονται ήδη οι ενδοαστικές διεργασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

«Μέτωπο» και «Ανυπότακτη Γαλλία» (φωτ. από προεκλογική της συγκέντρωση) διεκδικούν ρόλο στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας

Copyright 2024 The Associated

«Μέτωπο» και «Ανυπότακτη Γαλλία» (φωτ. από προεκλογική της συγκέντρωση) διεκδικούν ρόλο στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας
Συζητήσεις με ζητούμενο τη διασφάλιση κυβερνητικού σχήματος ικανού να υπερασπιστεί την ντόπια πλουτοκρατία εντείνονται καθημερινά στη Γαλλία, όπου την Κυριακή θα διεξαχθεί ο α' γύρος των βουλευτικών εκλογών που προκηρύχθηκαν πρόωρα, μετά (και) από την άνετη επικράτηση της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές, και ενώ σε όλο τον αστικό πολιτικό χάρτη της χώρας «τρέχουν» αναδιατάξεις για νέες συνεργασίες.

Χτες ο πρώην Πρόεδρος της χώρας και πρώην επικεφαλής τού (για δεκαετίες ολόκληρες κυβερνητικού) Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στο δίκτυο BFMTV δήλωσε ότι στην περίπτωση που «δεν υπάρχει πλειοψηφία» με σαφήνεια στη νέα Βουλή, τότε «υπάρχει ο ρόλος πολιτικών προσώπων όπως εγώ να βρουν λύσεις». Με φόντο μια σειρά από σενάρια για την επόμενη μέρα (από το ενδεχόμενο η πρώτη δύναμη να μην έχει απόλυτη πλειοψηφία, μέχρι το ενδεχόμενο να «διαφέρουν πολύ» οι δυνάμεις που ασκούν χρέη προεδρίας και χρέη πρωθυπουργίας στη χώρα), ο Ολάντ είπε ότι «υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνουμε, θα δούμε τι είναι κατάλληλο να κάνουμε», όπως για παράδειγμα - συνέχισε «να βρούμε έναν επικεφαλής της κυβέρνησης που θα μπορούσε να πάει τη χώρα μπροστά με ένα ελάχιστο πρόγραμμα».

Εδαφος συνεργασίας διαμορφώνουν και άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα του πρώην βουλευτή (έως το 2022) Πιερ Υβς Μπουρναζέλ, προερχόμενου από τους «Ρεπουμπλικάνους» (LR) αλλά σήμερα μέλους των «Οριζόντων» (κόμμα που μέχρι πρόσφατα στήριζε την κυβέρνηση Μακρόν αλλά πλέον διαφοροποιείται), που δήλωσε: «Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος γιατί πρέπει να δώσουμε ελπίδα στους μετριοπαθείς Γάλλους από τα Αριστερά, τα Δεξιά ή το Κέντρο που δεν βλέπουν τους εαυτούς τους (να ανήκουν ή να κατευθύνονται προς) την «Εθνική Συσπείρωση» και δεν θέλουν να είναι όμηροι της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI)».

Θυμίζουμε ότι η LFI, μαζί με το PS, το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας, τους Οικολόγους (EELV) και άλλα μικρότερα σχήματα συγκρότησαν την εκλογική συνεργασία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», πρωτοστατώντας και στη συνολικότερη αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας, με μέτωπο και «κατά του μακρονισμού», όπως δηλώνουν.

Πάντως, οι τριβές στο «Μέτωπο» παραμένουν έντονες, με διαφωνίες μάλιστα και ως προς τον πρωθυπουργό που θα προταθεί. Μεταξύ άλλων είναι ενδεικτική η δημόσια κριτική που δέχεται μια υποψηφιότητα (του ηγετικού στελέχους της LFI) Ζαν Λικ Μελανσόν, που από τη μεριά του επιμένει να δηλώνει έτοιμος να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.

«Θέλουμε να κερδίσουμε ή να δημιουργήσουμε σύγκρουση; Αν θέλει να εξυπηρετήσει το "Νέο Λαϊκό Μέτωπο", ο Μελανσόν πρέπει να "κάνει στην άκρη". Οταν υπάρχει τόση απόρριψη, πρέπει να έχουμε αίσθηση του γενικού συμφέροντος», δήλωσε ο Ολάντ. Αλλά και ο επικεφαλής του ΚΚ Γαλλίας, Φαμπιέν Ρουσέλ, δήλωσε πως «η ιδέα του διορισμού του Μελανσόν ως πρωθυπουργού, την οποία υποστηρίζει και ο ίδιος, δεν υπήρξε ποτέ αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των δυνάμεων του "Μετώπου". Κάτι τέτοιο είναι ψευδές και αφόρητο».

Μέσα σε όλα αυτά, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε πεπεισμένος ότι «οι Γάλλοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, όποια και αν είναι η πολιτική κατάσταση (...) και στο πεδίο της μάχης και ως προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (...)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ