Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Η Πρίστινα θέτει νέους όρους στο διμερές παζάρι

Ακυρώθηκε τελικά η συνάντηση που αναμενόταν προχτές ανάμεσα στον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, καθώς - ενώ όλα έδειχναν ότι θα γινόταν κανονικά - η Πρίστινα έθεσε τελευταία στιγμή νέους όρους για την πραγματοποίησή της. Συγκεκριμένα, η κοσοβάρικη πλευρά ζήτησε να υπογραφεί άμεσα η βασική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων όπως προτάθηκε στην Οχρίδα από την ΕΕ, να αποσυρθεί η «επιστολή επιφυλάξεων» που απέστειλε η Σερβία στην ΕΕ τον Δεκέμβρη του 2023, αλλά και να παραδώσει η Σερβία στις αρχές του Κοσόβου τον Μίλαν Ραντόιτσιτς, που θεωρείται βασικός υπαίτιος για τις συγκρούσεις ενόπλων στο βόρειο Κόσοβο τον περασμένο Σεπτέμβρη.

«Εχουμε κάνει πολλά, πολλά προβλήματα έχουν λυθεί, αλλά η διαδικασία ομαλοποίησης μπορεί να προχωρήσει μόνο όσο γρήγορα θέλουν τα (δύο άμεσα εμπλεκόμενα) μέρη. Πρέπει να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ τους και όχι με μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σχολιάζοντας την ακύρωση της συνάντησης.

Σύμφωνα με βαλκανικά ΜΜΕ, ο Βούτσιτς εμφανίστηκε πρόθυμος να εξετάσει την απόσυρση της «επιστολής επιφυλάξεων», αλλά επικαλέστηκε «συνταγματικό κώλυμα», για να υπογράψει έγγραφο που «ουσιαστικά συνιστά αναγνώριση, όλα συνοψίζονται σε αυτό, (θέλουν) de jure αναγνώριση».

Δυσαρέσκεια Σόφιας για Σκόπια

Την ίδια στιγμή, την ευρωατλαντική πορεία της περιοχής περιπλέκουν και οι «τριβές» που μεγαλώνουν ανάμεσα σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία. Με φόντο την ετοιμότητα των Σκοπίων να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους συνεργασίας τους (και) με τα γειτονικά κράτη - όπως δείχνουν και οι αναφορές της νέας κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών - η Σόφια σε ανακοίνωσή της επέλεξε να σημειώσει ότι η συμφωνία με την οποία το 2022 συμφώνησε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, «περιγράφει σαφή βήματα» και υποστηρίζει ότι το να ανοίξουν εκ νέου συζητήσεις για παγιωμένες διεθνείς δεσμεύσεις «θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», ζητώντας «τήρηση των υψηλότερων προτύπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πιστή εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων». Ο δε Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για απροθυμία να αναγνωρίσει την ύπαρξη βουλγαρικής ταυτότητας και γλώσσας στην επικράτειά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ