Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΣΥΡΙΑ
Το Ισραήλ απειλεί να γυρίσει τον Λίβανο «στη λίθινη εποχή»...

Κατεστραμμένα σπίτια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Κατεστραμμένα σπίτια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο
Με νέες προκλητικές απειλές για ισοπέδωση του Λιβάνου και αλλεπάλληλα στρατιωτικά μέτρα, το Ισραήλ προετοιμάζεται για κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ και γενικευμένη επίθεση στον Λίβανο, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» που απειλεί να τυλίξει στις φλόγες όλη τη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γ. Γκάλαντ προειδοποίησε εκ νέου ότι αν ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να προκαλέσει στον Λίβανο τέτοια καταστροφή που θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα πίσω «στη λίθινη εποχή».

Κατά τ' άλλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ο Γκάλαντ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου προτιμά την εξεύρεση «διπλωματικής λύσης» για τη διευθέτηση της κρίσης στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου.

Χθες, στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του μια σειρά βίντεο και φωτογραφίες που όπως αναφέρει δείχνουν στρατιώτες του να πραγματοποιούν ασκήσεις οι οποίες προσομοιώνουν σενάρια μάχης στη βόρεια συνοριακή περιοχή με τον Λίβανο.

Οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα εκπαίδευσαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες για την «αντιμετώπιση διαφόρων απειλών με τη συνεργασία του πεζικού, των τεθωρακισμένων και των δυνάμεων πυρός», αναφέρει η ενημέρωση.

Τα στρατεύματα εξασκήθηκαν επίσης σε σενάρια μάχης «σε ένα μπερδεμένο έδαφος, που προσομοιώνει τη μάχη σε μια βόρεια διαδρομή, την πρόοδο κατά μήκος μιας ορεινής διαδρομής και τη χρήση σταδιακών πυρών», προστίθεται.

Ταξιδιωτική οδηγία και από τις ΗΠΑ για τον Λίβανο

Με την κλιμάκωση της έντασης κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ, και το κράτος - δολοφόνο να προετοιμάζεται για επίθεση, αυξάνονται συνεχώς και οι χώρες που εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία ζητά από τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Λίβανο.

«Υπενθυμίζουμε στους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν έντονα το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στον Λίβανο. Το περιβάλλον ασφαλείας παραμένει πολύπλοκο και μπορεί να αλλάξει γρήγορα», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας προέτρεψε τους Ολλανδούς πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στον Λίβανο και όσοι μένουν εκεί να φύγουν όσο εξακολουθούν να λειτουργούν εμπορικές πτήσεις, ενώ και ο Καναδάς προέτρεψε τους πολίτες του στον Λίβανο να φύγουν από τη χώρα. Η Καναδή ΥΠΕΞ Μέλανι Τζόλι υπογράμμισε ότι «η κατάσταση ασφαλείας στον Λίβανο γίνεται όλο και πιο ασταθής και απρόβλεπτη (...) και θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω, χωρίς προειδοποίηση».

Αντίστοιχες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει η Γερμανία, το Κουβέιτ και η Βόρεια Μακεδονία.

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Αμείωτες συνεχίζονται εξάλλου οι ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA μεταδίδει ότι χθες εξαπολύθηκαν έντονες ισραηλινές επιδρομές με μαχητικά αεροσκάφη και drones στα χωριά Aytaroun και Hula.

Ενα άτομο σκοτώθηκε στην πόλη Σόχμορ της Δυτικής Μπεκάα του Λιβάνου μετά από χτύπημα μοτοσικλέτας από ισραηλινό drone, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση drone με εκρηκτικά στη Δυτική Γαλιλαία. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στοχοποίησε μια βάση του ισραηλινού Ναυτικού κοντά στη Ρος Χανίκρα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον ένα ύποπτο drone έπληξε τη συγκεκριμένη περιοχή.

Συρία: Νέα ισραηλινή επίθεση κοντά στη Δαμασκό

Στη Συρία, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από ισραηλινή πυραυλική επίθεση κοντά στη Δαμασκό, μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Γύρω στις 23.40 της Τετάρτης ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από τα Υψίπεδα του Γκολάν εναντίον τοποθεσιών στο νότιο τμήμα» της χώρας, μετέδωσε το SANA, συμπληρώνοντας ότι η συριακή αεράμυνα κατέρριψε εχθρικούς πυραύλους.

Η αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι στόχος της επίθεσης ήταν τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης Σέιντα Ζέιναμπ, περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού.

Πλήγμα σε εμπορικό πλοίο στη νότια Ερυθρά Θάλασσα

Εμπορικό πλοίο ανέφερε ότι αποτέλεσε στόχο βλήματος στα ανοιχτά της Υεμένης χθες, ενώ κατευθυνόταν προς τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας «Ambrey».

«Ενα εμπορικό πλοίο ανέφερε ότι επλήγη από βλήμα δυτικά του λιμανιού της Χοντεϊντά», ανακοίνωσε η «Ambrey», προσθέτοντας ότι κανείς δεν τραυματίστηκε, ούτε υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε αυτήν τη φάση.

Το σκάφος έπλεε «στη νότια Ερυθρά Θάλασσα όταν εξέπεμψε σήμα κινδύνου», σύμφωνα με την «Ambrey», η οποία ανέφερε επίσης ότι ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή απάντησε στην επίθεση. Ούτε ο βρετανικός ούτε ο αμερικανικός στρατός ανέφεραν αμέσως την επίθεση.

Το λιμάνι της Χοντεϊντά ελέγχεται από τις δυνάμεις των Χούθι, οι οποίοι μετά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβρη επιτίθενται εδώ και μήνες σε εμπορικά πλοία ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων, δηλώνοντας ότι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό για όσο διαρκεί ο πόλεμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ