Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συμφωνία «ασφαλείας» με το Κίεβο υπέγραψε η ΕΕ

Προβλέπει παραδόσεις όπλων, στρατιωτική εκπαίδευση, συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και «ΝΑΤΟποίηση» του ουκρανικού εδάφους

Συμφωνία για «εγγυήσεις ασφαλείας» της ΕΕ προς την Ουκρανία υπέγραψαν χθες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Εκτός από την ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία «ασφαλείας» με το Κίεβο η Λιθουανία και η Εσθονία.

Το συμβούλιο των 27 Ευρωπαίων ηγετών, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, επικεντρώνεται στην κατάσταση γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, στην «ασφάλεια και άμυνα» και στην καταστολή της μετανάστευσης.

Η συμφωνία με την ΕΕ καθορίζει τη δέσμευση του μπλοκ να βοηθήσει την Ουκρανία σε εννέα τομείς «ασφάλειας και άμυνας», με παραδόσεις όπλων, στρατιωτική εκπαίδευση, συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και αποναρκοθέτηση, σύμφωνα με προσχέδιο που είδε το «Reuters».

Περίπου 16 κράτη, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες «ασφαλείας» με το Κίεβο, με το βλέμμα σε μια μακροχρόνια γεωπολιτική σύγκρουση που αναδύεται στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα.

Οπως σημειώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ, οι συμφωνίες με την Ουκρανία δεν ισοδυναμούν με το «αμυντικό σύμφωνο» μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά συμβάλλουν στον μετασχηματισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και «αποτρέπουν» μια «μελλοντική εισβολή» της Ρωσίας.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι σε περίπτωση «μελλοντικής επίθεσης» κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ και η Ουκρανία θα διαβουλευτούν εντός 24 ωρών για τις ανάγκες του Κιέβου και θα «προσδιορίσουν γρήγορα» τα επόμενα βήματα.

Χθες ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ εκταμίευσε 1,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της Ουκρανίας «για να διατηρηθεί η λειτουργία του ουκρανικού κράτους», ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, σε μια καθαρά γεωπολιτική απόφαση στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Β. Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ηγέτες για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, κάνοντας λόγο για «μια ιστορική επιλογή της Ευρώπης», κάτι που ισχύει για την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τα Βαλκάνια και τη Γεωργία.

«Και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν αποφάσεις σχετικά με τη Λευκορωσία, γιατί είναι επίσης ένα ευρωπαϊκό έθνος που θα πρέπει να βρίσκεται σε μια ενωμένη Ευρώπη στο μέλλον», τόνισε ο Ζελένσκι για τον στενό σύμμαχο της Μόσχας.

Ζήτησε περισσότερα συστήματα αεράμυνας, επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας του Χαρκόβου και άλλων πόλεων από τις ρωσικές κατευθυνόμενες βόμβες, ενώ υπερασπίστηκε τα πλήγματα σε ρωσικό έδαφος με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Στο μεταξύ, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) ζήτησαν από τις Βρυξέλλες στήριξη για να ενισχύσουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, τα οποία αποτελούν το ανατολικό όριο της ΕΕ αλλά και στόχο «άνευ προηγουμένου υβριδικών επιθέσεων», όπως αναφέρουν.

Νέες προειδοποιήσεις για αλλαγή του πυρηνικού δόγματος

Να «δώσουν προσοχή» στις συζητήσεις που διεξάγονται για ενδεχόμενη αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας, ώστε να ανταποκρίνεται στην αλλαγή των όρων στις διεθνείς σχέσεις, κάλεσε τις ΗΠΑ για άλλη μια φορά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ επανέλαβε δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες βδομάδες ο Ρώσος ηγέτης Βλ. Πούτιν, σύμφωνα με τις οποίες το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, που ορίζει πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, επαναξιολογείται.

Το δόγμα έχει σχεδιαστεί «σε μια διαφορετική εποχή και σε διαφορετικές συνθήκες», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι αντίπαλοί μας παίρνουν στα σοβαρά» τις συζητήσεις που διεξάγονται τώρα και σκέφτονται αυτά που λέει ο Πούτιν.

«Πραγματικά παίζουν με τη φωτιά (...) και πρέπει να μάθουν να μην αφήνονται σε επικίνδυνες ψευδαισθήσεις, αλλά να προσπαθήσουν να κοιτάξουν τον κόσμο νηφάλια και να καταλάβουν ότι έχουμε σταθερά εθνικά συμφέροντα τα οποία είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το δόγμα, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση ή στην περίπτωση μιας συμβατικής επίθεσης που δημιουργεί απειλή για την ύπαρξη της Ρωσίας.

Εξάλλου, ο Ριαμπκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Μόσχα να υποβαθμίσει τους διπλωματικούς δεσμούς της με ορισμένες «δυτικές» χώρες αν αυτές δεν αλλάξουν τη «ρωσοφοβική» προσέγγισή τους.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο ουκρανικό μέτωπο

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι 10.000 ξένοι υπήκοοι που έλαβαν τη ρωσική ιθαγένεια στάλθηκαν στο μέτωπο της Ουκρανίας, και παραδέχτηκε ότι άλλοι προτίμησαν να φύγουν από το ρωσικό έδαφος υπό τον φόβο της επιστράτευσης.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί ότι ασκεί πιέσεις στους πολίτες χωρών της Κεντρικής Ασίας που ζουν στη ρωσική επικράτεια να καταταγούν στον ρωσικό στρατό, και οι εν λόγω χώρες έχουν προειδοποιήσει τους υπηκόους τους για τον συγκεκριμένο κίνδυνο.

Εχουν εντοπιστεί περί τα 30.000 άτομα που έχουν λάβει τη ρωσική ιθαγένεια αλλά δεν ήθελαν να καταγραφούν για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Εκατομμύρια μετανάστες εργάζονται στη Ρωσία, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από χώρες της Κεντρικής Ασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες πυρηνικές απειλές εκτόξευσε ο Ρώσος Πρόεδρος(2024-05-10 00:00:00.0)
Νέα σημαντική κλιμάκωση με την παραχώρηση F-16 στο Κίεβο(2023-08-22 00:00:00.0)
Η Μόσχα «υποδέχεται» με νέες απειλές τους δυτικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς(2023-02-07 00:00:00.0)
Με «Patriot» και «έξυπνες βόμβες» ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» οι ΗΠΑ(2022-12-23 00:00:00.0)
«Νόμιμοι στόχοι» της Ρωσίας οι «Patriot» αν αναπτυχθούν στην Ουκρανία(2022-12-01 00:00:00.0)
Αναγγελίες κλιμάκωσης του πολέμου «μέχρι το τέλος» και νέες παραλαβές όπλων από το Κίεβο(2022-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ