Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα σημαντική κλιμάκωση με την παραχώρηση F-16 στο Κίεβο

Μετά το «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον, Δανία και Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν στην Ουκρανία δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη

Ο Ζελένσκι με τον Ολλανδό πρωθυπουργό στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αϊντχόφεν

Copyright 2023 The Associated

Ο Ζελένσκι με τον Ολλανδό πρωθυπουργό στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αϊντχόφεν
Κάνοντας ένα ακόμα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, Δανία και Ολλανδία (λίγες μέρες μετά το σχετικό «πράσινο φως» που δόθηκε από την Ουάσιγκτον) ανακοίνωσαν την απόφασή τους να παραδώσουν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο.

Η κίνηση αυτή, που έρχεται να προστεθεί στις τεράστιες αποστολές ΝΑΤΟικών όπλων στην Ουκρανία, μεγαλώνει αντικειμενικά τους κινδύνους γενίκευσης του πολέμου, ενώ παράλληλα αποτυπώνει την προετοιμασία για μακρόχρονη συνέχιση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, στην Ουκρανία και ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Κίεβο, έχει ήδη ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16, η οποία αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον 6 μήνες. Τα πρώτα τέτοια αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν στο Κίεβο στα τέλη της χρονιάς, ενώ οι παραδόσεις θα συνεχιστούν το 2024 και το 2025.

Για κίνηση που οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης έκανε λόγο η Μόσχα, «υπενθυμίζοντας» παράλληλα τους κινδύνους για μια απευθείας στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων.

Οι ανακοινώσεις από Δανία και Ολλανδία

Η απόφαση για την παράδοση των F-16 στο Κίεβο από Δανία και Ολλανδία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο σε Κοπεγχάγη και Αμστερνταμ ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι.

«Γνωρίζουμε ότι χρειάζεστε περισσότερα (σ.σ. οπλικά συστήματα) και γι' αυτό (...) αποφασίσαμε να δωρίσουμε 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία», ανέφερε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζελένσκι.

Οπως ανέφερε η ίδια, τα μαχητικά αυτά θα παραδοθούν προοδευτικά: 6 στα τέλη της χρονιάς, 8 το 2024 και 5 το 2025.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ζελένσκι είπε ότι η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και συντηρητών για τα F-16 έχει ήδη ξεκινήσει στη Δανία.

Στη συνέχεια, κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι σε βάση της ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αϊντχόφεν, την παράδοση F-16 στο Κίεβο και από την Ολλανδία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μ. Ρούτε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Ολλανδία σε αυτό το στάδιο διαθέτει 42 μαχητικά αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου τα οποία θα προσφέρει στην Ουκρανία, αλλά θα συζητήσει και με άλλους εταίρους της ώστε να καταλήξουν στον αριθμό των μαχητικών που θα παραλάβει το Κίεβο.

«Σήμερα είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ρωσία θα χάσει αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι, χαιρετίζοντας ως «ιστορική» την απόφαση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στο αμερικανικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος θα πραγματοποιηθεί στη Δανία και στη Ρουμανία, από μια «συμμαχία» 11 χωρών. Με τις χθεσινές ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στις χώρες αυτής της «συμμαχίας» προστέθηκε και η Ελλάδα.

Το βασικό στάδιο της εκπαίδευσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2023 ή αρχές του 2024. Τις προηγούμενες μέρες αμερικανικά ΜΜΕ περιέγραφαν ορισμένες δυσκολίες και καθυστερήσεις στη συγκρότηση ομάδων πιλότων που θα συμμετέχουν στις εκπαιδεύσεις, εν μέσω και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στο μέτωπο, τοποθετώντας την ολοκλήρωση του βασικού σταδίου εκπαίδευσης ακόμα και στο καλοκαίρι του 2024.

Στο μεταξύ, την Κυριακή ο Β. Ζελένσκι επισκέφτηκε και τη Σουηδία, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον για πιθανή προμήθεια σουηδικών μαχητικών αεροσκαφών «Gripen».

Ο δε εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ιγκνάτ, δήλωσε χθες ότι για τον επανεξοπλισμό του Κιέβου απαιτούνται 128 μαχητικά αεροπλάνα, έτσι ώστε να αντικατασταθεί ο παλιός στόλος.

Ρωσία: Κίνδυνος άμεσης ένοπλης σύγκρουσης πυρηνικών δυνάμεων

Καθώς τα F-16 αντικειμενικά θα αυξήσουν τις δυνατότητες του Κιέβου για χτυπήματα πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου και εντός της ρωσικής ενδοχώρας, ο Δανός υπουργός Αμυνας Γιάκομπ Ελεμαν - Γένσεν, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να «κατευνάσει» τις αντιδράσεις της Μόσχας, ισχυρίστηκε ότι τα F-16 που θα δοθούν στο Κίεβο θα χρησιμοποιηθούν μόνο εντός του ουκρανικού εναέριου χώρου.

«Παρέχουμε όπλα υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθούν για να εκδιώξουν τον εχθρό από το έδαφος της Ουκρανίας, και για τίποτα πέραν αυτού», είπε. «Αυτοί είναι οι όροι, είτε πρόκειται για τανκς, μαχητικά αεροσκάφη ή οτιδήποτε άλλο».

Από την πλευρά της, βέβαια, η Ρωσία καταδίκασε την απόφαση παράδοσης μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.

«Το γεγονός ότι η Δανία αποφάσισε τώρα να δωρίσει 19 αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Ρώσος πρέσβης στη Δανία Βλ. Μπάρμπιν και πρόσθεσε: «Με το να κρύβεται πίσω από την υπόθεση ότι η Ουκρανία πρέπει να καθορίσει η ίδια τους όρους για την ειρήνη, η Δανία επιδιώκει με τις ενέργειες και τις πράξεις της να μην αφήσει άλλη επιλογή στην Ουκρανία από το να συνεχίσει τη στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία».

Ο δε Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, σε συνέντευξή του σε ρωσικό περιοδικό - στην οποία δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά στα F-16 - επαναφέρει την πυρηνική απειλή, «υπενθυμίζοντας» πως «σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι οδηγώντας το θέμα σε κλιμάκωση, οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ κινδυνεύουν να καταλήξουν σε μια κατάσταση άμεσης ένοπλης σύγκρουσης πυρηνικών δυνάμεων».

Για τη Ρωσία «η κατοχή πυρηνικών όπλων είναι η μόνη δυνατή απάντηση σε ορισμένες σημαντικές απειλές απέναντι στην ασφάλεια της χώρας μας», συνέχισε, ενώ ισχυρίστηκε ότι «η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία επιβεβαίωσε την εγκυρότητα των ανησυχιών μας σε αυτόν τον τομέα».

Στο μεταξύ, μιλώντας σε συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ύπατη εκπρόσωπος για Θέματα Αφοπλισμού, Ιζούμι Νακαμίτσου, αναφέρθηκε στις μαζικές αποστολές βαρέων όπλων προς το Κίεβο, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων, μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, συστημάτων πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος, πυραυλικών συστημάτων και drones.

«Η εισροή όπλων και πυρομαχικών σε οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση δυνητικά συμβάλλει στην κλιμάκωση και παρουσιάζει σημαντικούς κινδύνους ακόμα και μετά το τέλος της σύγκρουσης», σημείωσε.

Παρεμβαίνοντας στην ίδια συζήτηση, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ντ. Χαϊφόνγκ αναφέρθηκε στην αποστολή όπλων αξίας 40 δισ. δολαρίων από τις χώρες του ΝΑΤΟ, πολλά από τα οποία - πρόσθεσε - κατέληξαν στη μαύρη αγορά, σε καρτέλ ναρκωτικών, εγκληματικές οργανώσεις και «νεοναζιστικά και φασιστικά στοιχεία, που πολλά απ' αυτά αποτελούν πλέον τμήματα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Παράλληλα με την αποστολή τεράστιων πακέτων όπλων προς το Κίεβο, συνεχίζεται και η παροχή οικονομικής στήριξης. Η Γερμανία αναμένεται να παρέχει στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως, ανακοίνωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρ. Λίντνερ, λίγες μέρες μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ «ενθάρρυναν» το ρίξιμο περισσότερων δυνάμεων στο «σφαγείο»

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο αυξάνονται κατά χιλιάδες τα θύματα στις σφοδρές συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς, ενώ αυξάνονται αναλύσεις και τοποθετήσεις «Δυτικών» αξιωματούχων και ΜΜΕ για τα πενιχρά αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης, όπως και για την προοπτική της συνέχισης του πολέμου.

Σε πολλά από αυτά επισημαίνεται ότι μετά τις πολύ μεγάλες απώλειες στην αρχή της αντεπίθεσης, το Κίεβο άλλαξε στρατιωτική τακτική και επέστρεψε σε έναν πόλεμο «φθοράς» (με έμφαση στο πυροβολικό και στην προσπάθεια προώθησης μικρότερων σχηματισμών), παρά τις «συμβουλές» των ΗΠΑ να «αποδεχθεί» τις μεγάλες απώλειες και να συνεχίσει να ρίχνει μεγάλες δυνάμεις στη νότια Ουκρανία.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σε νέο δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα «Financial Times» επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «Αμερικανοί αξιωματούχοι ενθάρρυναν την Ουκρανία να αποφεύγει λιγότερο τους κινδύνους και να δεσμεύσει πλήρως τις δυνάμεις της στον κύριο άξονα της αντεπίθεσης στον νότο, ώστε να έχει την ευκαιρία να διαρρήξει τις ρωσικές γραμμές και να φτάσει στην Αζοφική Θάλασσα». Αναφέρεται επίσης ότι οι Αμερικανοί παρότρυναν το Κίεβο «να σταματήσει να επικεντρώνεται στην ανατολή, εκεί όπου δεσμεύονται περίπου οι μισές του δυνάμεις».

Στην προοπτική μακροχρόνιας σύγκρουσης στην Ουκρανία αναφέρθηκε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μ. Μίλεϊ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους και απαντώντας σε ερώτηση «αν η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει», ο Μίλεϊ ανέφερε ότι «αυτό εξαρτάται από το τι εννοούμε με τη λέξη "νίκη"».

Και εξήγησε: «Αν το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η Ουκρανία θα είναι μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, με ανέπαφη την επικράτειά της, αυτό θα απαιτήσει ένα σημαντικό επίπεδο περαιτέρω προσπάθειας. Και αυτός είναι ένας μακρύς, πολύ δύσκολος πόλεμος, με πολλές απώλειες που είναι σε εξέλιξη. Μπορείτε να επιτύχετε αυτούς τους στόχους με στρατιωτικά μέσα. Αυτό θα πάρει πάρα πολύ χρόνο. Αλλά μπορείτε επίσης να επιτύχετε αυτούς τους στόχους, ίσως, μέσω κάποιου είδους διπλωματικών μέσων».

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο, η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, δήλωσε ότι «η κατάσταση στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ (σ.σ. στην περιφέρεια του Χαρκόβου) είναι δύσκολη». Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση στα νότια, ενώ ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται νότια της Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Ουκρανία και οι επιθέσεις του Κιέβου με drones εναντίον ρωσικών συνοριακών περιοχών και κατά της Μόσχας.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 130 τραυματίστηκαν από ρωσικό πύραυλο που έπληξε την κεντρική πλατεία της πόλης Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας.

Οι ρωσικές αρχές από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν νέες ουκρανικές επιθέσεις με drones πάνω από τη Μόσχα και στην περιφέρεια Καλούγκα, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, εξαιτίας των οποίων υπήρξαν διακοπές στη λειτουργία των αεροδρομίων Βνούκοβο και Ντομοντέντοβο της Μόσχας.

Σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, από τα συντρίμμια του drone που αναχαιτίστηκε τραυματίστηκαν 2 άνθρωποι, ενώ άλλα 5 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από τη συντριβή ενός ουκρανικού drone στη στέγη σιδηροδρομικού σταθμού στη ρωσική πόλη Κουρσκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση, με χτυπήματα στη Ρωσία και «εκπαιδευτές» στην Ουκρανία(2024-05-31 00:00:00.0)
Το Κίεβο ζητά επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για να μη χαθεί ο πόλεμος(2024-03-30 00:00:00.0)
Περισσότερους «Patriot» και μαχητικά F-16 ζητά το Κίεβο(2024-03-29 00:00:00.0)
Η Μόσχα δέχτηκε επίθεση με drones και απειλεί με τα «σκληρότερα μέτρα»(2023-05-31 00:00:00.0)
Μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας ζητά «επειγόντως» το Κίεβο(2023-02-11 00:00:00.0)
Για πιο βαριά όπλα και «πιο σύντομα» συζήτησαν οι ηγέτες της ΕΕ με τον Ζελένσκι(2023-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ