Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σε πύρινο κλοιό η Αλεξανδρούπολη για τρίτη μέρα

Απανθρακωμένος εντοπίστηκε ένας άνδρας στην περιοχή της Λευκίμμης | Εννιά πυροσβέστες με αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα στο νοσοκομείο | Από την πρώτη στιγμή στη μάχη κάτοικοι και μαζί τους στελέχη και μέλη του ΚΚΕ

Eurokinissi

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης τις τελευταίες μέρες με τη μεγαλύτερη εστία αυτή στην Αλεξανδρούπολη του Εβρου, που χτες μαινόταν ανεξέλεγκτη για τρίτη μέρα, έχοντας κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους, αγροτικών καλλιεργειών, σπίτια, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές υποδομές, αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, αλλά και για την ανεπάρκεια πυροσβεστικών μέσων, υποδομών και προσωπικού.

Χτες το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέα εστία φωτιάς στην περιοχή της Δαδιάς και στα Λάβαρα στον Εβρο.

Το μεσημέρι εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά στο Διαλεκτό στα όρια Καβάλας - Ξάνθης, στη Ροδόπη στην περιοχή Ανω Δροσίνη και στο Μίσχο του δήμο Ιάσμου, όπου επίσης εκκενώθηκαν οικισμοί και κάηκαν σπίτια.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα, μπροστά στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, μαζί με τους κατοίκους, που δίνουν τη μάχη για να σώσουν τις περιουσίες και τον τόπο τους, απαιτώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να πάρει τώρα όλα τα μέτρα που χρειάζονται για την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών.


Eurokinissi

Στον Εβρο η φωτιά εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή Μελία Πυλαίας Φερών, του δήμου Αλεξανδρούπολης. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, προκαλούνται συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εστίες φωτιάς. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τρία παρέμεναν χτες τα κύρια μέτωπα της φωτιάς, σε Νίψα, Δωρικό και Μοναστηράκι στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Το μεσημέρι εκδηλώθηκαν δύο νέα μέτωπα σε Λάβαρα, όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού, και στη Δαδιά που πέρσι είχαν καεί περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους, κυρίως πεύκης. Η φωτιά εξελισσόταν στον πυρήνα του δάσους της Δαδιάς που γλίτωσε από την περσινή λαίλαπα και μέχρι το βράδυ εκτεινόταν σε μήκος 5 χιλιομέτρων.

Αργά το απόγευμα εντοπίστηκε απανθρακωμένος άνδρας στην περιοχή της Λευκίμμης, από όπου πέρασε η φωτιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για μετανάστη που κινούνταν στην περιοχή, μαζί με δεκάδες άλλους.

Αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη η προληπτική εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται στα δυτικά.

Από τη μάχη με τις φλόγες εννιά πυροσβέστες χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, με αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα, εγκαύματα και τραυματισμούς, ανάμεσά τους ένας εθελοντής και επίσης ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Εβρου.

Οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να συνδράμουν παρέχοντας βοήθεια σε άτομα με κινητικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Δόθηκε εντολή για εκκένωση 13 οικισμών και απομάκρυνση των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, για τους οικισμούς Νίψα, Αετοχώρι, Πεύκα, Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό, Ανθεια, Αμφιτρίτη, Μαΐστρο, Μοναστηράκι, Δορίσκο και Αβαντα. Επίσης εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Αισύμη, Παλαγία και Κίρκη. Οσοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Πολυκοινωνικό του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Εξαιτίας των καπνών και της στάχτης οι κάτοικοι της πόλης της Αλεξανδρούπολης κλήθηκαν από τη Διεύθυνση Υγείας να κρατήσουν κλειστά πόρτες και παράθυρα.

Μαζί με τα χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα κάηκαν σπίτια, αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμός, μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ υπάρχουν απώλειες και σε ζωικό κεφάλαιο.

Το απόγευμα οι φλόγες που έκαιγαν στην περιοχή της ΒΙΠΕ σε μήκος χιλιομέτρων, άρχισαν να μπαίνουν στα χωριά.

Αργά το βράδυ η φωτιά έζωνε τον οικισμό του Αβαντα με αναζωπυρώσεις και οι κάτοικοι μόνοι τους, μαζί με στελέχη του ΚΚΕ, προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές και καλούσαν σε βοήθεια πυροσβεστικές δυνάμεις. Αργά το βράδυ, υπήρχαν πληροφορίες για εκκένωση στρατοπέδου (αποθήκη υλικού πολέμου) στην ευρύτερη περιοχή του Αβαντα, καθώς και του στρατιωτικού νοσοκομείου.

Στη μάχη το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή

Στη μάχη της οργάνωσης της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς ρίχθηκαν από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι των χωριών προκειμένου να σώσουν τα σπίτια τους, τα αγροτικά τους μηχανήματα, και μαζί τους στελέχη και μέλη του ΚΚΕ συνέβαλαν στις προσπάθειες.

Με μηχανήματα και τρακτέρ συνέβαλαν στο άνοιγμα των δρόμων, ώστε να φτάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα πιο κοντά στο μέτωπο της φωτιάς οδηγώντας τους χειριστές μηχανημάτων στα κατάλληλα σημεία καθώς και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που είχαν έρθει από άλλες περιοχές και δεν γνώριζαν την τοποθεσία.

Από το χωριό Λουτρό, και στη συνέχεια από το χωριό Αγνάντια, σε κάθε χωριό, όπου βρέθηκε το κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ του και υποψήφιο περιφερειάρχη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έγκαιρα επισημάνθηκαν η επικινδυνότητα της κατάστασης και η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων.

Τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, έκανε ήδη από το Σάββατο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης και ζήτησε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, να διατεθούν επιπλέον δυνάμεις προκειμένου να ελεγχθεί η φωτιά και να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό της περιοχής.

Οργή των κατοίκων για την απουσία μέτρων πρόληψης και μέσων πυρόσβεσης

Στο βασικό μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στον Εβρο βρέθηκε χτες, Δευτέρα, κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ, Γιώργο Πυργελή, Γραμματέα της ΤΕ Εβρου του, Σιδέρη Μιχαηλίδη, περιφερειακό σύμβουλο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκη Δραμανίδου, δημοτική σύμβουλο Αλεξανδρούπολης και Γιάννη Δελή, βουλευτή.

Οι κάτοικοι των χωριών κατήγγειλαν έλλειψη συντονισμού αλλά ότι και τις τρεις μέρες ήταν ελάχιστα τα πτητικά μέσα (έβλεπαν να πετάνε δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα). Υπήρχαν διάφορα σημεία όπου δεν υπήρχε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα και οι κάτοικοι προσπαθούν να δώσουν μόνοι τους τη μάχη για να προστατεύσουν το βιος τους, με λάστιχα και ό,τι άλλα μέσα είχαν.

Αρκετοί πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν κοντά στα σημεία της φωτιάς, γεγονός που ανάγκαζε τα πυροσβεστικά οχήματα να κάνουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους και να χάνεται έτσι πολύτιμος χρόνος.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της φωτιάς είχε αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια ούτε και οι γεωτρήσεις ώστε να τροφοδοτούν με νερό.

Οι ίδιοι συγκέντρωναν τρόφιμα και νερά για να τα προσφέρουν στους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, καλύπτοντας έτσι το κενό του κρατικού μηχανισμού που δεν φροντίζει και δεν παρέχει καμία μέριμνα.

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Δελής αναφέρθηκε στις ηρωικές και τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών που μέσα σε δύσκολες συνθήκες δίνουν τη μάχη και σημείωσε: «Είναι χρέος και ευθύνη της κυβέρνησης να σβήσει αυτή η φωτιά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και συνολικά του κράτους είναι τεράστιες όχι μονάχα για την απουσία οποιασδήποτε πρόληψης γύρω από την πυροπροστασία, όχι μονάχα για την υποστελέχωση μιας κρίσιμης υπηρεσίας όπως η Πυροσβεστική και σε υποδομές και σε μέσα και δυστυχώς και σε ανθρώπινο δυναμικό. Είναι καταφανέστατη ακόμα και η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες. Ομως η κυβέρνηση αρνείται να πάρει τα μαθήματά της από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από έναν χρόνο στην περιοχή της Δαδιάς.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρίσκονται, βρέθηκαν και θα βρίσκονται δίπλα στα μέτωπα, μπροστά στη μάχη για την κατάσβεση αυτής της φωτιάς, μαζί με τους κατοίκους, σώζοντας κυριολεκτικά σπίτια και περιουσίες ανθρώπων και διεκδικώντας ταυτόχρονα την ενίσχυση όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων και όλων των μέσων που απαιτούνται ώστε να σβήσει άμεσα η φωτιά. Διεκδικώντας μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους, παρά το ότι μια σειρά από οικισμούς εκκενώνονται, παραμένουν στα εργοστάσια και συνεχίζουν να δουλεύουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Και βεβαίως διεκδικώντας να γίνουν οι αναγκαίες καταγραφές και να δοθούν οι αποζημιώσεις για όσους έχασαν τις περιουσίες τους. Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους και μέσα και έξω από τη Βουλή γύρω από αυτά τα αιτήματα του λαού της περιοχής».

Στον βωμό του κέρδους δεν έχει αξία η ζωή των εργαζομένων

Και ενώ τα πύρινα μέτωπα έζωναν τη Βιομηχανική Περιοχή της Αλεξανδρούπολης, οι επιχειρήσεις συνέχιζαν κανονικά τη λειτουργία τους. Και την Κυριακή και χτες, Δευτέρα, χρειάστηκε να γίνουν παρεμβάσεις από τα εργατικά σωματεία και στελέχη του ΚΚΕ, να επισημανθούν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των εργαζομένων, για να σταματήσει η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πτηνοτροφικής μονάδας «Ζούρα», κοντά στο χωριό Αμφιτρίτη, όπου την Κυριακή, οι εργαζόμενοι εργάζονταν κανονικά μέσα, ενώ η φωτιά έφτασε στα 100 μέτρα από τις εγκαταστάσεις της και πυκνοί καπνοί είχαν πνίξει την ευρύτερη περιοχή.

Τηλεφωνική παρέμβαση για το θέμα έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στην ηγεσία του υπ. Εργασίας απαιτώντας να απομακρυνθούν άμεσα και με ασφάλεια οι εργαζόμενοι.

Μετά την παρέμβαση του ΚΚΕ σταμάτησε τελικά η λειτουργία του εργοστασίου και απομακρύνθηκαν από αυτό οι εργαζόμενοι.

Χτες, Δευτέρα, και πάλι οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν στην αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη ΒΙΠΕ.

Πραγματοποιήθηκε νέα παρέμβαση των σωματείων στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας ενώ παρέμβαση έκανε και ο Διονύσης Κλάδης. Λίγη ώρα αργότερα σχόλασαν οι εργαζόμενοι.

Και στη Ροδόπη, χτες, ενώ η φωτιά μαινόταν σε οικισμούς του δήμου Ιάσμου, κατασκευαστική εταιρεία έστειλε τους εργάτες να απομακρύνουν χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα. Παρέμβαση για την άμεση απομάκρυνση των εργαζομένων, με ασφάλεια, έκανε η Εμπρού Γιουσούφ, μέλος της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ.

Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας και Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, με κοινή ανακοίνωσή τους, ήδη από την Κυριακή, απαιτούν να παρθούν από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό έκτακτα μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων χωρίς καθυστέρηση.

Ζητούν:

- Να μη λειτουργήσουν τα εργοστάσια, οι βιοτεχνίες, τα εργοτάξια και οι άλλοι χώροι δουλειάς που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές της Αλεξανδρούπολης μέχρι να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι υγιεινής και ασφάλειας.

- Να υπάρξει απαγόρευση εργασίας σε εξωτερικούς χώρους για όλους τους εργαζόμενους.

- Να καταβληθούν κανονικά οι μισθοί των εργαζομένων χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στη δουλειά τους.

  • Εξάλλου, από φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Κυριακής, πιθανόν από καντήλι που έκαιγε, σε σπίτι στον οικισμό του Απαλού Αλεξανδρούπολης, μια ηλικιωμένη γυναίκα υπέστη σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ