ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
33η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ

«Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών!» είναι το μήνυμα της 33ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, που είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία. Προορισμός το Ποσείδι Χαλκιδικής, από όπου χιλιάδες νέοι και νέες θα στείλουν ηχηρό μήνυμα κοινής πάλης των λαών ενάντια στο σύστημα των πολέμων, της εκμετάλλευσης και της αδικίας.

«Η φετινή κατασκήνωση της ΚΝΕ αποτελεί μια μεγάλη νεανική συνάντηση και διαδήλωση! Συνεχίζουμε μαχητικά την εναντίωση στα σχέδια της κυβέρνησης, των κομμάτων του συστήματος και της αστικής τάξης να μπλέξουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Φωνάζουμε δυνατά, με όλους τους λαούς του κόσμου, "Λευτεριά στην Παλαιστίνη"», τονίζει η ΚΝΕ στο κάλεσμά της και προσθέτει ότι «κάθε νέος και νέα, που αγανακτεί και ασφυκτιά μέσα στο σημερινό σύστημα, έχει επιλογή: Να βαδίσει μαζί μας στον οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή!».

Η κατασκήνωση θα στηθεί στον χώρο της Πανεπιστημιακής Κατασκήνωσης Καλάνδρας, ένα θέρετρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί κυρίως για τους φοιτητές και τους εργαζομένους του και βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες ακτές της Χαλκιδικής, στο Ποσείδι της Κασσάνδρας, σε απόσταση 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Θεωρείται από τις πιο όμορφες περιοχές, εξαιτίας του φυσικού της κάλλους, καθώς απλώνεται σε μια έκταση 135 στρεμμάτων πευκόφυτου δάσους, που καταλήγει σε μία από τις πιο ωραίες και καθαρές θάλασσες.

«Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών»

Με περιεχόμενο που αγκαλιάζει το χτες, το σήμερα, το αύριο, διοργανώνεται στις 4 - 7 Ιούλη στο Ποσείδι Χαλκιδικής

Γεγονός θα είναι σε λίγες μέρες το μεγάλο αντάμωμα της νεολαίας στο Ποσείδι της Χαλκιδικής. Εκεί που χιλιάδες νέοι θα κατασκηνώσουν, θα διαδηλώσουν, θα ανταλλάξουν γνώμες και προβληματισμούς, θα διασκεδάσουν απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης, γνωρίζοντας νέους τόπους και την ιστορία τους.

Το περιεχόμενο και της 33ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ συνδυάζει μοναδικά μία σειρά στοιχεία, που συμβάλλουν ολοκληρωμένα στις εμπειρίες των νέων, όπως τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη γνώση, την συλλογικότητα. Ολα αυτά ενώνονται στο δυνατό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα που έχει στο επίκεντρό της.

25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία

Η ΚΝΕ θέτει φέτος στο επίκεντρο του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της κατασκήνωσης τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, το αιματοκύλισμα του λαού της, την αντίσταση, τη σύνδεση με το σήμερα, στους σύγχρονους αγώνες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε το 1999 και συνδέεται με τις εξελίξεις που πυροδότησε στα Βαλκάνια η ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη, με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις να οξύνονται. Πραγματικός στόχος ο έλεγχος συνολικά των Βαλκανίων, που η θέση τους έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία.

Βρώμικος πόλεμος ονομάστηκε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ για τις μεθόδους, τα όπλα, τους στόχους που χτύπησε για 78 ολόκληρες μέρες, μέρες πραγματικής θηριωδίας. Νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία, καραβάνια άμαχων προσφύγων, γηροκομεία, υποδομές ανάμεσα στους στόχους. Ο απολογισμός των βομβαρδισμών:

- 1.002 μέλη του Γιουγκοσλαβικού Στρατού και περίπου 2.000 άμαχοι σκοτώθηκαν

- 12.500 άνθρωποι (ανάμεσά τους 2.700 παιδιά) τραυματίστηκαν

- 176 μνημεία πολιτισμού καταστράφηκαν

- 420.600 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν

- 59 βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφος 12 χωρών - μελών του (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) ήταν στη διάθεση να βοηθήσουν στις ΝΑΤΟικές επιθέσεις. Εκείνες τις μέρες, με ευθύνη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τη συναίνεση όλων των κομμάτων, πλην ΚΚΕ, μετατράπηκε σε χώρα μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού του ΝΑΤΟ προς τα Βαλκάνια.

Ηταν και οι μέρες που ο ελληνικός λαός έγραφε τη δική του ιστορία με τους αγώνες του ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές. Μια σειρά αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές δράσεις του λαού και της νεολαίας το 1999, που καθυστέρησαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση για περισσότερο από έναν μήνα πολιορκώντας λιμάνια, βάσεις, σταματώντας πολεμικά τρένα, διαδηλώνοντας μαζικά, δείχνουν και σήμερα τον δρόμο για το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην εμπλοκή της Ελλάδας.

Αυτό το σύγχρονο μήνυμα θα αποτυπωθεί και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στην κατασκήνωση, όπου πέρα από την παρουσίαση στις νεότερες γενιές των γεγονότων γύρω από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, της αντίστασης του ελληνικού λαού απέναντι στους ιμπεριαλιστές, θα διατρανωθεί το σύγχρονο αίτημα για καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Παράλληλα και στον απόηχο των ευρωεκλογών, σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και του λαού θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Γνωριμία με τόπους, γεγονότα και μορφές της ταξικής πάλης

Η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ αποτελεί αφορμή για γνωριμία με την Ιστορία των τόπων που επισκέπτεται, τη συνεισφορά τους στο πεδίο του ταξικού αγώνα, την απόδοση φόρου τιμής στους αγωνιστές. Αυτό το περιεχόμενο υπηρετούν και μία σειρά δραστηριότητες που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμά της. Μεταξύ αυτών, τα αποκαλυπτήρια πλάκας προς τιμήν του Δημήτρη Τσιάρα. Νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα θα τιμήσουν τον πρώτο Γραμματέα της ΚΝΕ έως το 1972, στις σκληρές συνθήκες της δικτατορίας, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Συκιά Χαλκιδικής.

Θα γνωριστούν με την ιστορία του Λόχου Νεολαίας Κεντρικής Μακεδονίας, που έδρασε μέχρι το 1949 σε μια περιοχή που εκτεινόταν νότια από το Αγιο Ορος και τη Χαλκιδική στον Χολομώντα, στο Βερτίσκο, στα Κερδύλλια και τη Νιγρίτα, μέχρι τα Κρούσια στο Κιλκίς.

Θα επισκεφτούν τις φυλακές του Γεντί Κουλέ, ένα σημείο στενά δεμένο με τους αγώνες του λαού, όπου από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, τα χρόνια της Κατοχής, του Εμφυλίου, της δικτατορίας φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές.

Σε εκδήλωση θα αναδειχθεί το παράδειγμα της Ηλέκτρας Αποστόλου, που σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη δολοφονία της τον Ιούλη του 1944, μετά από απάνθρωπα βασανιστήρια, αποτελώντας με τη ζωή, τη δράση της, τη στάση απέναντι στους βασανιστές της, ένα από τα σύμβολα ανυπότακτης ζωής, σύμβολο της κομμουνίστριας αγωνίστριας.

Θα αναβιώσουν αναμνήσεις από το παράνομο τυπογραφείο της «Πανσπουδαστικής», τις διώξεις αλλά και την αστείρευτη δύναμη και αφοσίωση των νέων κομμουνιστών στα χρόνια της δικτατορίας.

Στο πλαίσιο της γνωριμίας με την Ιστορία και την πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου και της κοινωνίας, προγραμματίζεται επίσκεψη των μικρών κατασκηνωτών στο Σπήλαιο των Πετραλώνων που ανακαλύφθηκε το 1959 και είναι γνωστό για τα παλαιοντολογικά και παλαιοανθρωπολογικά του ευρήματα, μεταξύ των οποίων και απολιθωμένο κρανίο.

Πολιτισμός και αθλητισμός αναπόσπαστα στοιχεία

Η κατασκήνωση της ΚΝΕ είναι πια καθιερωμένο να έχει ξεχωριστή πολιτιστική διάσταση, η οποία ξεδιπλώνεται και φέτος με εκθέσεις και γνωριμία με το καλό βιβλίο μέσα από τις προτάσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για τις πιο χαλαρές μέρες του καλοκαιριού. Καθημερινά τις μέρες λειτουργίας της κατασκήνωσης οι βραδιές κλείνουν με συναυλίες και γλέντια. Δεν λείπουν οι αθλητικές συναντήσεις με τουρνουά ποδοσφαίρου και beach volley και άλλες δραστηριότητες.

***

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 33ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης διαμορφώνεται ως εξής:

Τετάρτη 3 Ιουλίου

Αφιξη Οργανώσεων

20.30 Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Πολεμώντας για τη λευτεριά» για τον Λόχο Νεολαίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Καψάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

22.00 Μουσικό πρόγραμμα

Πέμπτη 4 Ιουλίου

Πρωί:

  • Ιστορικός περίπατος των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00 έως τις 13.00 σε ομάδες των 20 ατόμων.
  • Αθλητικές δραστηριότητες

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Με ισχυρό ΚΚΕ πιάνουμε το κόκκινο νήμα των αγώνων, της οργάνωσης, της ταξικής αλληλεγγύης». Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνουν παρεμβάσεις από νέους εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «80 χρόνια από τη δολοφονία της Ηλέκτρας Αποστόλου. Το παράδειγμά της φάρος για τις νέες αγωνίστριες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θερινό σινεμά της κατασκήνωσης. Θα προβληθεί βίντεο της ΚΝΕ για την Ηλέκτρα Αποστόλου.

21.30 Συναυλίες

23.00 Εντεχνο - λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι με τους «Tserna»

Παρασκευή 5 Ιουλίου

Πρωί:

  • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
  • Ιστορικός περίπατος των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00 έως τις 13.00 σε ομάδες των 20 ατόμων.
  • Πεζοπορία (έως 100 ατόμων - θα γίνει με δηλώσεις συμμετοχής/ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
  • Αθλητικές δραστηριότητες.

18.00 Εναρξη αθλητικών τουρνουά ποδοσφαίρου και beach volley

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Καμία εμπλοκή στα σύγχρονα σφαγεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Θα παρέμβουν οι:

- Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος

- Νίκος Γαρδίκης, στέλεχος του ΚΚΕ, ναύτης στο Α/Τ «Θεμιστοκλής» στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας

21.30 Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

21.45 Λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα

23.15 Παραδοσιακό γλέντι με τα «Μπρατίμια»

Σάββατο 6 Ιουλίου
  • 10.30 Αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας του ΚΣ της ΚΝΕ προς τιμήν του Δημήτρη Τσιάρα, πρώτου Γραμματέα της ΚΝΕ 1968 - 1972, στον Πολύγυρο
  • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων
  • Ολοκλήρωση τουρνουά ποδοσφαίρου και beach volley. Αλλες αθλητικές δραστηριότητες.

19.30 Συζήτηση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης«Από το παράνομο τυπογραφείο της Πανσπουδαστικής στην ασφάλεια Μεσογείων - Αναμνήσεις από τον αντιδικτατορικό αγώνα της Αγγελικής Σωτήρη». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30 Συναυλία - αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από μουσικό σχήμα της ΚΝΕ.

23.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους Σερσέ La Band

Κυριακή 7 Ιουλίου

11.00 Πολιτική συγκέντρωση στο Γ' Σώμα Στρατού - ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη

- Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ταυτόχρονα, στον χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργούν:

  • Εκθεση με θέμα: «25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία»
  • Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».
  • Μαθητικό Στέκι
Παιδική κατασκήνωση για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου»

Τη δική τους ξεχωριστή θέση θα έχουν, για άλλη μια χρονιά, στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», αφού για 12η χρονιά θα λειτουργήσει παιδική κατασκήνωση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, στις 3 - 7 Ιούλη.

Μια κατασκήνωση που φιλοδοξεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, να κερδίσει τις εντυπώσεις με την ξεχωριστή της ταυτότητα, μέσα από παιχνίδια, συζητήσεις, πολύμορφες δραστηριότητες, το κλίμα, την ομαδικότητα και τη συντροφικότητα που πλουτίζουν τη σκέψη και το συναίσθημα των παιδιών που συμμετέχουν. Ανάμεσα σε άλλα, οι μικροί κατασκηνωτές θα απολαύσουν το μπάνιο στη θάλασσα, θα επισκεφτούν το Σπήλαιο Πετραλώνων, θα γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα και θα παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό. Θα γίνουν μια μεγάλη παρέα συμμετέχοντας στο καθιερωμένο πάρτι του περιοδικού, στον διαγωνισμό τραγουδιού, στις συναυλίες κ.λπ.

Για τις δραστηριότητες «οδηγό» αποτελεί και το νέο τεύχος του «κόκκινου Αερόστατου» που περιέχει ειδικό 16σέλιδο αφιέρωμα στη Γιουγκοσλαβία και στην ιστορία των Βαλκανίων, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών.

«Ηταν κάποτε μια χώρα που την έλεγαν... Γιουγκοσλαβία», είναι ο τίτλος αυτού του «ταξιδιού» που ξεκινά με τη διαμόρφωση των εθνικών κρατών στα Βαλκάνια τον 19ο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί πώς η συνύπαρξη πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων στην περιοχή αποτέλεσε συστατικό στοιχείο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ταυτόχρονα πώς αξιοποιήθηκε από τους ιμπεριαλιστές ώστε να χύνουν το εθνικιστικό τους δηλητήριο και να βάζουν τους λαούς να τσακώνονται για τα δικά τους συμφέροντα. Το αφιέρωμα ακολουθεί την πορεία της πρώην Γιουγκοσλαβίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που σφραγίστηκε από το έπος των παρτιζάνων ενάντια στον φασισμό και τη δημιουργία της Σοσιαλιστικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Φτάνει μέχρι τις ανατροπές και τις συγκρούσεις όλης της δεκαετίας του '90 μέχρι και την επέμβαση των 78 ημερών που εξαπέλυσαν ΝΑΤΟ και ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας τον Μάρτη του 1999, τη συγκλονιστική αντίσταση του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και τη μαζική, ακλόνητη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού με τόλμη, αποφασιστικότητα, δημιουργικότητα και φαντασία.

Τα παραπάνω προστίθενται στην πλούσια, ενδιαφέρουσα θεματολογία του περιοδικού, το οποίο μπορεί να βρει κανείς στις προθήκες του βιβλιοπωλείου «Σύγχρονη Εποχή», καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα.

  • Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στις κατά τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Από τους διοργανωτές γίνεται ειδική παράκληση οι δηλώσεις συμμετοχής να γίνουν έγκαιρα, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη και πιο ασφαλή φιλοξενία των παιδιών.
Συμμετοχή διεθνών αντιπροσωπειών

Διεθνείς αντιπροσωπείες από 7 Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης θα φιλοξενηθούν στην 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, στέλνοντας μήνυμα ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της κοινής πάλης των λαών και της νεολαίας για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση και αδικία, με αδελφωμένους τους λαούς όλου του κόσμου.

Στην κατασκήνωση θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου οι κατασκηνωτές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των Κομμουνιστικών Νεολαιών, να ρωτήσουν και να μάθουν για τις εξελίξεις και την πάλη που δίνει η νεολαία στις χώρες τους, να προμηθευτούν υλικά, αλλά και αναμνηστικά.

Οι 7 Κομμουνιστικές Νεολαίες που θα συμμετάσχουν είναι οι εξής:

Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας

Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία

Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ιταλία

Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ολλανδία

Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) από τη Ρωσία

Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας

Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ