ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη η αποσιώπηση στοιχείων της έρευνας για το έγκλημα στα Τέμπη

MotionTeam

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με την απαράδεκτη καθυστέρηση και αποσιώπηση στοιχείων της έρευνας στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφει η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, έχει ως εξής:

«Στο πόρισμα που κατέθεσε το ΚΚΕ μετά την εσπευσμένη ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δίπλα σε αυτό καθ' αυτό το έγκλημα, υπάρχει παράλληλα και ένα δεύτερο, αυτό της εξόφθαλμης προσπάθειας συγκάλυψής του.

16 μήνες μετά από το έγκλημα, συνεχίζει να αποδεικνύεται τραγικά, αν όχι εγκληματικά, πλημμελής η όλη διαδικασία της έρευνας, συλλογής και φύλαξης κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων, αναγκαίων για τη διαλεύκανση σημαντικών πτυχών του εγκλήματος.

Ο τόσο καθυστερημένος εντοπισμός του "χαμένου κοντέινερ" της εμπορικής αμαξοστοιχίας, δηλαδή του πρώτου κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας - άρα ευρισκόμενου σε σημείο κρίσιμο για την ανάλυση των αιτιών της έκρηξης - έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέχρι σήμερα καθοριστικών παραλείψεων, όπως η εκτεταμένη αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος πριν τη συλλογή του απαραίτητου αποδεικτικού υλικού, η καταστροφή κρίσιμου βιντεοληπτικού υλικού της εμπορικής αμαξοστοιχίας που αναζητήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, η προβληματική ανάκτηση ηχητικών καταγραφών από τις επίμαχες συνομιλίες των εμπλεκόμενων σταθμαρχών, μηχανοδηγών κ.λπ., η αδικαιολόγητη μη συμπερίληψη, από πλευράς ανακριτικών αρχών, εμπειρογνωμόνων, ειδικών στο αντικείμενο της έκρηξης και της πυρκαγιάς, για τη σύνταξη της αρχικής έκθεσης και τόσα άλλα.

Δεν μπορεί λοιπόν παρά να επιβεβαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι μια σειρά κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία, όχι απλά αγνοήθηκαν, αλλά έχουν συνειδητά αποσιωπηθεί, αφήνοντας την κυβέρνηση βαρύτατα εκτεθειμένη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

- Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για τις απαράδεκτες σημαντικές παραλείψεις στη διαδικασία της συλλογής και διερεύνησης των αποδεικτικών στοιχείων σχετιζόμενων με το έγκλημα των Τεμπών.

- Τι μέτρα θα πάρει για να προχωρήσει η σε βάθος διερεύνηση όλων των πτυχών του εγκλήματος, χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις και να αποδοθούν το σύνολο των ποινικών και πολιτικών ευθυνών στους ενόχους».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα στον κυβερνητικό προγραμματισμό εξέτασε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, με βάση και την απόφασή τους να «τρέξουν» ταχύτερα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο, ώστε να διασφαλίσει την κερδοφορία του στις νέες συνθήκες.

Χαρακτηριστικά, ο αναπ. υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης παρουσίασε στο Υπουργικό την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» καθώς και τα επόμενα βήματα μέχρι την εκταμίευση του 4ου αιτήματος πληρωμής, τόσο στο δανειακό σκέλος όσο και στο σκέλος των επιχορηγήσεων. Εκταμίευση που έχει ως βασική προϋπόθεση την επιτάχυνση της εφαρμογής εκατοντάδων αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που συνοδεύουν τα δάνεια και τα υπόλοιπα πακέτα του Ταμείου, τα οποία βέβαια πηγαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε χτες σχετικά ότι «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά ορόσημα τα οποία πρέπει να τηρηθούν», καλώντας τους υπουργούς του σε εγρήγορση «ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις και να υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις» με στόχο την «επιτυχημένη» απορρόφηση των πόρων του Ταμείου, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να είναι απλά ένα μοναδικό εργαλείο το οποίο δημιουργήθηκε μετά τον κορονοϊό, αλλά μπορεί να αποκτήσει και διάδοχο κάποια στιγμή στο μέλλον». Εκλεισε δηλαδή το μάτι στους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι το φαγοπότι θα συνεχιστεί, την ώρα που για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, σε καιρούς γενικευμένης ακρίβειας, αρνείται π.χ. την όποια μείωση στον ΦΠΑ ακόμα και σε είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Παραπέρα, προκειμένου να καλύψουν κενά σε κρίσιμα πόστα του αστικού κράτους, στο υπουργικό παρουσιάστηκε το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση διαδικασιών προσλήψεων από το ΑΣΕΠ, ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατάξεις για την οργάνωση χερσαίων συνοριακών σταθμών και άλλες διατάξεις». Υποτίθεται εισάγει «σημειακές παρεμβάσεις σε επείγοντα ζητήματα σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών διορισμών μέσω ΑΣΕΠ, αποσκοπώντας στη μείωση της διάρκειας όλου του διαγωνιστικού κύκλου από την προκήρυξη μίας θέσης έως την ανάληψη καθηκόντων από τους διοριστέους». Στην πράξη, αναγκαίοι διορισμοί σε Υγεία, Παιδεία και άλλους τομείς που ακουμπούν τη ζωή και καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, ενώ επιλεκτικά προωθούνται καλύψεις σε πόστα που χρειάζεται το κεφάλαιο και η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

Τέλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις «προτεραιότητες για ανθεκτικές υποδομές και για βιώσιμες μεταφορές», ξεκαθαρίζοντας ότι «στον πυρήνα της στρατηγικής στόχευσής» τους είναι, μεταξύ άλλων, «ο ρεαλιστικός σχεδιασμός νέας δέσμης έργων» (ό,τι κρίνει ρεαλιστικό και πρόσφορο το κεφάλαιο), «η ενίσχυση της ασφάλειας των "πράσινων" υποδομών και των μεταφορών» (νέο πεδίο κερδοφορίας για τα αρπακτικά της πράσινης Ενέργειας) και «η ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων» (στο όνομα της οποίας προωθείται π.χ. αλλαγή καλλιεργειών σε Θεσσαλία κι αλλού, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους μικροκαλλιεργητές).

Διεργασίες και στη ΝΔ, με πυρά κατά Μητσοτάκη από Καραμανλή και Σαμαρά

Νερό στον μύλο των διεργασιών και εντός ΝΔ έδωσαν οι ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων του κόμματος Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά χθες το βράδυ, στην παρουσίαση βιβλίου δημοσιογράφου με θέμα τη διακυβέρνηση Καραμανλή 2004 - 2009.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο Σαμαράς τόνισε ότι οι πρόσφατες ευρωεκλογές έδειξαν πως «οι καπεταναίοι είναι ενώπιον της ανταρσίας των πληρωμάτων τους» και πως «η ΕΕ δείχνει να μη συγκινεί πλέον τους εθνικούς πληθυσμούς, που αποφασίζουν με βάση εθνικά κριτήρια», εντοπίζοντας και «έλλειμμα ηγεσίας». Καταφέρθηκε δε εναντίον του «ακραίου δικαιωματισμού», της «αποχριστιανοποίησης» και της «ραγδαίας ισλαμοποίησης της Ευρώπης», των «λαθρομεταναστών», λέγοντας ότι αυτές οι θέσεις και γενικά η «πολιτική ορθότητα» αποδοκιμάστηκαν στις ευρωεκλογές.

Στο εσωτερικό, έφερε ξανά μπροστά τον νόμο για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, καλώντας τον πρωθυπουργό να καταλάβει ότι «κάνει λάθος επιμένοντας στο λάθος». Χαρακτήρισε παραπέρα «ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα» την αποχή στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι σχηματοποιούνται πλέον τρία πολιτικά μπλοκ στο αστικό πολιτικό σκηνικό: Το «κεντροδεξιό», το «κεντροαριστερό» και το «υπερδεξιό - λαϊκιστικό», με «ανατροπή του ιστορικού δικομματισμού της αντιπολίτευσης». Εξ ου και ζήτησε «επιστροφή στις ρίζες». Επέμεινε, άλλωστε, ότι η ΝΔ «είχε πάντα πόρτες ανοιχτές, αλλά ποτέ αφύλακτες» και ότι είναι «άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη», θέτοντας θέμα ότι «το δέντρο αποκόπηκε από τις ρίζες του». Εκτίμησε επίσης ότι στις ευρωεκλογές η ΝΔ αποδοκιμάστηκε «δίχως συνθήκες επιτήρησης, δίχως τρόικα και σε συνθήκες πρωτοφανούς επικοινωνιακής παντοδυναμίας».

Στα λεγόμενα εθνικά θέματα, κατέκρινε τις επιλογές της κυβέρνησης στις διμερείς σχέσεις με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Επιτέθηκε δε στο «λόμπι των κατευναστών» και στο «χωρίς καμία λογική Σύμφωνο Φιλίας με την Τουρκία», όπως και στη Συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας από τον Μητσοτάκη αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής και ξορκίζοντας το ενδεχόμενο για «Πρέσπες του Αιγαίου». Στην οικονομία, έβαλε ζήτημα ύπαρξης καρτέλ και ολιγοπωλίων σε κλάδους της αγοράς.

Ακολούθησε η ομιλία Καραμανλή, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως τα αποτελέσματα «των πρόσφατων ευρωεκλογών γενικά και των εθνικών προχθές στη Γαλλία επιβεβαίωσαν ότι η Ευρώπη όπου πιστέψαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση», με «συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα της δημοσιονομικής κανονικότητας», «διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που οξύνει το κοινωνικό κλίμα», «διευρυνόμενα στρώματα που διαμαρτύρονται στο μοντέλο ζωής και οικονομίας που τους επιβάλλονται άνωθεν», ενώ στηλίτευσε και τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι Βρυξέλλες την ελληνική κρίση στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Κατέκρινε επίσης τη στάση της ΕΕ στην κρίση με τη Ρωσία («υπερθεματίζει» στην κλιμάκωση, είπε), βλέποντας κινδύνους ανάφλεξης και στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και γενίκευσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Στηλίτευσε την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση», τον «δικαιωματισμό», την «ασαφή παγκοσμιοποίηση» και την «πολυπολιτισμικότητα», ενώ σε μια σειρά αιχμές προς το Μαξίμου μίλησε για «ελιτισμό», «ρηχότητα», «περιφρόνηση για τους πολλούς», επιμένοντας στην ανάγκη να διαβαστεί σωστά το μήνυμα των εκλογών και να μην απαξιώνονται οι πολίτες για τις επιλογές που έκαναν στην κάλπη.

Στα διμερή της εξωτερικής πολιτικής, ζήτησε να σταλούν «σαφή μηνύματα» στα Τίρανα και στα Σκόπια, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία για «ηγεμονικές βλέψεις», με «ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή» και διευρυνόμενη ατζέντα διεκδικήσεων. Εστειλε δε σήμα στο Μαξίμου και αλλού, χαρακτηρίζοντας «αδύνατη και αδιανόητη τη σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει την εκχώρηση, με ασαφείς και διπλωματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί για το εύρος των χωρικών υδάτων ή και επί κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων».

Σημειωτέον, στην εκδήλωση προσήλθαν στελέχη από όλο το αστικό πολιτικό φάσμα, από τον κ. Σ. Κεδίκογλου του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στελέχη της Ελληνικής Λύσης και της «Νίκης». Απόψε αναμένεται απάντηση από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα μιλήσει σε συνέδριο του «Economist».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ