Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεργασίες και στη ΝΔ, με πυρά κατά Μητσοτάκη από Καραμανλή και Σαμαρά

Νερό στον μύλο των διεργασιών και εντός ΝΔ έδωσαν οι ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων του κόμματος Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά χθες το βράδυ, στην παρουσίαση βιβλίου δημοσιογράφου με θέμα τη διακυβέρνηση Καραμανλή 2004 - 2009.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο Σαμαράς τόνισε ότι οι πρόσφατες ευρωεκλογές έδειξαν πως «οι καπεταναίοι είναι ενώπιον της ανταρσίας των πληρωμάτων τους» και πως «η ΕΕ δείχνει να μη συγκινεί πλέον τους εθνικούς πληθυσμούς, που αποφασίζουν με βάση εθνικά κριτήρια», εντοπίζοντας και «έλλειμμα ηγεσίας». Καταφέρθηκε δε εναντίον του «ακραίου δικαιωματισμού», της «αποχριστιανοποίησης» και της «ραγδαίας ισλαμοποίησης της Ευρώπης», των «λαθρομεταναστών», λέγοντας ότι αυτές οι θέσεις και γενικά η «πολιτική ορθότητα» αποδοκιμάστηκαν στις ευρωεκλογές.

Στο εσωτερικό, έφερε ξανά μπροστά τον νόμο για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, καλώντας τον πρωθυπουργό να καταλάβει ότι «κάνει λάθος επιμένοντας στο λάθος». Χαρακτήρισε παραπέρα «ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα» την αποχή στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι σχηματοποιούνται πλέον τρία πολιτικά μπλοκ στο αστικό πολιτικό σκηνικό: Το «κεντροδεξιό», το «κεντροαριστερό» και το «υπερδεξιό - λαϊκιστικό», με «ανατροπή του ιστορικού δικομματισμού της αντιπολίτευσης». Εξ ου και ζήτησε «επιστροφή στις ρίζες». Επέμεινε, άλλωστε, ότι η ΝΔ «είχε πάντα πόρτες ανοιχτές, αλλά ποτέ αφύλακτες» και ότι είναι «άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη», θέτοντας θέμα ότι «το δέντρο αποκόπηκε από τις ρίζες του». Εκτίμησε επίσης ότι στις ευρωεκλογές η ΝΔ αποδοκιμάστηκε «δίχως συνθήκες επιτήρησης, δίχως τρόικα και σε συνθήκες πρωτοφανούς επικοινωνιακής παντοδυναμίας».

Στα λεγόμενα εθνικά θέματα, κατέκρινε τις επιλογές της κυβέρνησης στις διμερείς σχέσεις με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Επιτέθηκε δε στο «λόμπι των κατευναστών» και στο «χωρίς καμία λογική Σύμφωνο Φιλίας με την Τουρκία», όπως και στη Συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας από τον Μητσοτάκη αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής και ξορκίζοντας το ενδεχόμενο για «Πρέσπες του Αιγαίου». Στην οικονομία, έβαλε ζήτημα ύπαρξης καρτέλ και ολιγοπωλίων σε κλάδους της αγοράς.

Ακολούθησε η ομιλία Καραμανλή, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως τα αποτελέσματα «των πρόσφατων ευρωεκλογών γενικά και των εθνικών προχθές στη Γαλλία επιβεβαίωσαν ότι η Ευρώπη όπου πιστέψαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση», με «συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα της δημοσιονομικής κανονικότητας», «διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που οξύνει το κοινωνικό κλίμα», «διευρυνόμενα στρώματα που διαμαρτύρονται στο μοντέλο ζωής και οικονομίας που τους επιβάλλονται άνωθεν», ενώ στηλίτευσε και τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι Βρυξέλλες την ελληνική κρίση στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Κατέκρινε επίσης τη στάση της ΕΕ στην κρίση με τη Ρωσία («υπερθεματίζει» στην κλιμάκωση, είπε), βλέποντας κινδύνους ανάφλεξης και στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και γενίκευσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Στηλίτευσε την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση», τον «δικαιωματισμό», την «ασαφή παγκοσμιοποίηση» και την «πολυπολιτισμικότητα», ενώ σε μια σειρά αιχμές προς το Μαξίμου μίλησε για «ελιτισμό», «ρηχότητα», «περιφρόνηση για τους πολλούς», επιμένοντας στην ανάγκη να διαβαστεί σωστά το μήνυμα των εκλογών και να μην απαξιώνονται οι πολίτες για τις επιλογές που έκαναν στην κάλπη.

Στα διμερή της εξωτερικής πολιτικής, ζήτησε να σταλούν «σαφή μηνύματα» στα Τίρανα και στα Σκόπια, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία για «ηγεμονικές βλέψεις», με «ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή» και διευρυνόμενη ατζέντα διεκδικήσεων. Εστειλε δε σήμα στο Μαξίμου και αλλού, χαρακτηρίζοντας «αδύνατη και αδιανόητη τη σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει την εκχώρηση, με ασαφείς και διπλωματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί για το εύρος των χωρικών υδάτων ή και επί κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων».

Σημειωτέον, στην εκδήλωση προσήλθαν στελέχη από όλο το αστικό πολιτικό φάσμα, από τον κ. Σ. Κεδίκογλου του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στελέχη της Ελληνικής Λύσης και της «Νίκης». Απόψε αναμένεται απάντηση από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα μιλήσει σε συνέδριο του «Economist».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ