Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΘΕΡΙΖΕΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
«Πικρός» καφές, με τον ΦΠΑ στο 24%

Με «πικρό» καφέ ξεκίνησε η χθεσινή μέρα, καθώς ο ΦΠΑ επέστρεψε για τον καφέ και άλλα μη αλκοολούχα αφεψήματα στο 24%. Είχε μειωθεί στο 13% πριν 4 χρόνια, λόγω της πανδημίας. Σε αυτό το επίπεδο παραμένει μόνιμα ο ΦΠΑ για τον καφέ που παραδίδεται με delivery και για τον καφέ «στο χέρι».

Ο σερβιριζόμενος καφές πωλείται από χθες ακριβότερα κατά τουλάχιστον 11%, ενώ η τιμή του ήταν ήδη ανεβασμένη σε σχέση με άλλες χώρες. Για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα καταγραφής κόστους ζωής «Numbeo» η μέση τιμή ενός καπουτσίνο σε cafe / εστιατόριο στην Ελλάδα είναι 3,33 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα στην Ιταλία είναι 1,60 ευρώ, στην Ισπανία 1,90 ευρώ, στη Γαλλία 3 ευρώ και στη Βουλγαρία 1,78 ευρώ.

Πλάι στον ανεβασμένο ΦΠΑ παραμένει και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, που έχει αποφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ (αφορά μόνο τον καφέ και όχι άλλα προϊόντα στα οποία επιβάλλεται) από τη στιγμή που επιβλήθηκε, το 2017 μέχρι και το 2023.

Στο μεταξύ, επίσης από 1η Ιούλη ισχύει λόγω «πράσινης μετάβασης» και το νέο χαράτσι από την ευρωπαϊκή Οδηγία για το «Σύστημα Επιστροφής Εγγυοδοσίας» (Deposit Return System - DRS) που μπαίνει σε πλαστικά, αλουμινένια, γυάλινα μπουκάλια και γενικά συσκευασίες, και οδηγεί τις τιμές σε αύξηση περίπου 20% σε μια σειρά προϊόντα, όπως το εμφιαλωμένο νερό, το γάλα, οι μπύρες και τα αναψυκτικά.

Το νέο ευρωπαϊκό «πράσινο» χαράτσι μπαίνει στις συσκευασίες ως ...προκαταβολή που «επιστρέφεται» όταν οι καταναλωτές επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες στα ειδικά σημεία συλλογής, δίνοντας τσάμπα «πρώτη ύλη» στους επιχειρηματίες της ανακύκλωσης. Η κυβέρνηση επιμένει στο να αποκλείει οποιαδήποτε σκέψη μείωσης του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, με τους ομίλους της Ενέργειας και δη της «πράσινης» να τρίβουν τα χέρια τους, μαζί με τους επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ και τους μεγαλεμπόρους, καθώς τα τιμολόγια του ρεύματος και οι τιμές στα ράφια συνεχίζουν τις «υψηλές πτήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ