Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΡΙΤΣΩΝΑ - ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΛΥΚΛΩΣΗΣ
Ξανά στο προσκήνιο ο εφιάλτης ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης

Ριτσώνα, μεσημέρι Κυριακής: Για άλλη μια φορά επικίνδυνες ουσίες ελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα

Eurokinissi

Ριτσώνα, μεσημέρι Κυριακής: Για άλλη μια φορά επικίνδυνες ουσίες ελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα
Τον εφιάλτη ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης έφερε για πολλοστή φορά στο προσκήνιο με τον χειρότερο τρόπο η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε εγκαταστάσεις εταιρείας ανακύκλωσης ελαστικών και άλλων πλαστικών ειδών στη Ριτσώνα και έκαιγε ανεξέλεγκτα επί ώρες, πνίγοντας την ευρύτερη περιοχή στο τοξικό νέφος.

Η φωτιά στον ακάλυπτο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας ΠΕΡΜΕ ΕΛΛΑΣ βρήκε γρήγορα εύφλεκτα υλικά και πήρε μεγάλες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ εξαπλώθηκε σε όλη την έκταση των εγκαταστάσεων, καίγοντας εκατοντάδες τόνους πλαστικού και άλλων υλικών που βρίσκονταν αποθηκευμένα εκεί προς ανακύκλωση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες, χωρίς όμως να μπορούν να σβήσουν τις εστίες των ελαστικών και άλλων πλαστικών, που έκαιγαν ακόμα και τη χθεσινή μέρα. Παράλληλα κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν την επέκτασή της σε διπλανές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κάτι που τελικά πέτυχαν.

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται η δομή φιλοξενίας προσφύγων της Ριτσώνας, όπου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, κάτι που οδήγησε στην απόφαση εκκένωσης της δομής αργά το βράδυ της Κυριακής με εκατοντάδες πρόσφυγες.

Η ατμόσφαιρα παρέμενε αποπνικτική στην ευρύτερη περιοχή της Ριτσώνας και χθες, με τοξικό νέφος από τους καπνούς και τη μυρωδιά του καμένου πλαστικού να είναι έντονη, ενώ η κατάσταση ήταν ακόμα πιο δύσκολη και επικίνδυνη για τους εργαζόμενους στις γειτονικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις, αλλά και για όλους όσοι εργάζονταν ή διέρχονταν από την περιοχή.

Ο Γ.Μαρίνος στο σημείο της μεγάλης πυρκαγιάς
Ο Γ.Μαρίνος στο σημείο της μεγάλης πυρκαγιάς
Στο μέτωπο της φωτιάς στη Ριτσώνα βρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

Ο Γ. Μαρίνος συναντήθηκε στο σημείο της φωτιάς με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, πύραρχο Αντώνη Μαυρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης και κατάσβεσης της φωτιάς και την προσπάθεια που κατέβαλαν οι πυροσβέστες, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μάλιστα ο Γ. Μαρίνος έφτασε πολύ κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, διαπιστώνοντας την επικινδυνότητα και τις δυσκολίες, αλλά και την καταστροφή που προκάλεσαν οι φλόγες.

Επίσης ο Γ. Μαρίνος συναντήθηκε με τον αστυνομικό διευθυντή Εύβοιας, Θανάση Γερογιάκομο, και ενημερώθηκε για την προληπτική εκκένωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων της Ριτσώνας, εξαιτίας του πυκνού μαύρου καπνού που έχει σκεπάσει την περιοχή.

Στο σημείο της φωτιάς βρέθηκε και κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Γρανέτα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γιάννης Μαντής, αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος.

Κίνδυνος Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης

Η περιοχή που εκτείνεται από την Οινόη μέχρι τη Θήβα και από τη Χαλκίδα μέχρι τη Θίσβη αποτελεί ουσιαστικά στο σύνολό της μία άτυπη, άναρχη και ανεξέλεγκτη βιομηχανική περιοχή. Μέσα σε αυτήν την περιοχή, μαζί με τις δύο μεγάλες πόλεις της Χαλκίδας και της Θήβας, τις δεκάδες κωμοπόλεις και χωριά, τους παραλιακούς οικισμούς που το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή, συνυπάρχουν βαριές βιομηχανίες που επεξεργάζονται επικίνδυνα υλικά, κάθε είδους επιχειρήσεις και εργοστάσια, ανεξέλεγκτες χωματερές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δομές φιλοξενίας προσφύγων, φυλακές, αγροτικές καλλιέργειες, εγκαταλελειμμένες εκτάσεις, δασικές εκτάσεις, καθώς και τεράστιες μονάδες παραγωγής Ενέργειας (φυσικό αέριο, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά) και δίκτυα μεταφοράς.

Και όλα αυτά χωρίς κανένα ουσιαστικό σχέδιο και μέτρο πρόληψης και προστασίας από φωτιά και κάθε άλλο κίνδυνο, χωρίς σχέδιο για την αποφυγή ή αντιμετώπιση ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, ή ακόμα και μιας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε μια βιομηχανική εγκατάσταση. Με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της περιοχής υποστελεχωμένες, να αναγκάζονται με το λιγοστό προσωπικό, με παλιά και διαλυμένα οχήματα, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και μέσα, να αντιμετωπίζουν επικίνδυνα περιστατικά πυρκαγιάς σε βιομηχανικούς χώρους και ταυτόχρονα να τρέχουν να καλύψουν τις ανάγκες αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και άλλων περιστατικών.

ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ: «Τώρα να παρθούν μέτρα για την προστασία κατοίκων και εργαζομένων»

«Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων από τα επικίνδυνα τοξικά αέρια της φωτιάς στη Ριτσώνα και μέτρα για να μην υπάρξει ξανά τέτοιο ατύχημα», απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της.

Επισημαίνει ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Ριτσώνα ανέδειξε την παντελή ανυπαρξία ελέγχων και μέτρων πρόληψης, και τον μεγάλο κίνδυνο της εκδήλωσης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, προσθέτοντας ότι παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για «ετοιμότητα» και «αυξημένα μέσα πυρόσβεσης», οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι εκτέθηκαν για μία ακόμα φορά στο επικίνδυνο τοξικό νέφος, όπως είχε συμβεί και λίγους μήνες πριν, με πυρκαγιά σε εργοστάσιο στρωμάτων στην Αυλίδα.

Σημειώνει δε ότι «η μόνη ενέργεια για την προστασία του λαού ήταν το μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια και η μεταφορά των προσφύγων από το camp της Ριτσώνας σε άλλες περιοχές», ενώ τονίζει πως οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες στην ευρύτερη περιοχή της Ριτσώνας κλήθηκαν να εργαστούν σε ασφυκτικές και επικίνδυνες συνθήκες, εισπνέοντας τα τοξικά αέρια.

Αναδεικνύει ακόμα «την απουσία ουσιαστικού κρατικού ελέγχου των επιχειρήσεων για θέματα υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος», τονίζοντας ότι προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το σχέδιο πυροπροστασίας, πρόληψης και αντιμετώπισης μια τέτοιας κατάστασης από τις βιομηχανίες της περιοχής, και προσθέτει:

«Κυβέρνηση, Περιφέρεια Στερεάς και δήμοι έχουν μεγάλη ευθύνη για την ανεξέλεγκτη λειτουργία επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων μέσα και κοντά στον αστικό ιστό και σε οικισμούς, τον κίνδυνο ατυχημάτων "ντόμινο" λόγω μη επαρκών αποστάσεων ασφάλειας μεταξύ εγκαταστάσεων, την απουσία κρατικού ελέγχου για θέματα ασφάλειας και πυρασφάλειας, την απουσία οδών μαζικής διαφυγής και ελεύθερων χώρων καταφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου ασφαλούς εκκένωσης, την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης ενός ατυχήματος, την απουσία εκπαίδευσης και ενημέρωσης εργαζομένων και πληθυσμού και μιας σειράς άλλων αναγκαίων μέτρων».

Καταλήγοντας, η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Τώρα όλοι οι αρμόδιοι φορείς - κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος - πρέπει να πάρουν μέτρα ώστε:

- Να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και να υπάρξει άμεση ενημέρωση για την επικινδυνότητα των υλικών που κάηκαν.

- Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Να διασφαλιστούν πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο που κάηκε.

- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία εργαζομένων και πληθυσμού από Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

- Να πραγματοποιηθούν εκτιμήσεις επικινδυνότητας σε βιομηχανικές περιοχές όπως Οινόφυτα - Σχηματάρι, Ριτσώνα, Αυλίδα, Βατώντας, Δοκός, Αλιβέρι, και ανάλογος σχεδιασμός αντιμετώπισης.

- Να εξασφαλιστούν επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό έκτακτης ανάγκης, επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων, τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και των κατοίκων.

- Να υπάρξει αποφασιστική ενίσχυση του δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

- Να θεσμοθετηθούν μεθοδολογίες και προδιαγραφές, να πραγματοποιηθεί επιστημονική έρευνα με κριτήριο την εγγενή ασφάλεια, δηλαδή την πρόληψη του κινδύνου στην πηγή, την προσαρμογή του εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού».

Να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ριτσώνας απαιτεί και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η εργοδοσία και το κράτος αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν ακόμα και κάτω από τις επικίνδυνες συνθήκες που δημιουργεί το τοξικό νέφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ