Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΑΣΟΚΤΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκατελειμμένος ο λαός, στο έλεος της πύρινης λαίλαπας

Προκαλεί η κυβέρνηση με «ατομική ευθύνη» και «περιορισμένες» καταστροφές

Καταστραμμένες κατοικίες σε Κερατέα

INTIME NEWS

Καταστραμμένες κατοικίες σε Κερατέα
Για άλλο ένα καλοκαίρι ο λαός μας είναι «στο ίδιο έργο θεατής», στο έλεος της εγκληματικής δασοκτόνας πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ (συνέχεια και των προηγούμενων των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και της ΕΕ, που θεωρούν «κόστος» την πρόληψη. Παρά τα μεγάλα λόγια των κυβερνώντων, επιχειρείται να γίνει κανόνας το «θα καιγόμαστε το καλοκαίρι και θα πνιγόμαστε τον χειμώνα», και γι' αυτό και φέτος, εν μέσω μιας ήδη τεράστιας οικολογικής καταστροφής, με δύο νεκρούς, καμένα σπίτια και καταστραμμένες περιουσίες και υποδομές, στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο εμφανίζονται ...περήφανοι για την άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, όπως ειπώθηκε και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Χρησιμοποιούν ως άλλοθι την κλιματική αλλαγή και τους ισχυρούς ανέμους, και όλα ανάγονται στην «ατομική ευθύνη».

Ετσι, και αυτό το Σαββατοκύριακο και χθες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη στο Κατσιμίδι στην πολύπαθη Πάρνηθα, στην Κερατέα, στη Σταμάτα, στη Βοιωτία, στη Σέριφο, στη Ζάκυνθο, στη Χίο και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Αυτά είναι τα άμεσα αποτελέσματα των ανύπαρκτων μέτρων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, των τεράστιων ελλείψεων σε μέσα και προσωπικό (όπου τα 4.000 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική διατηρούνται), της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης της Δασικής Υπηρεσίας. Τα δύο ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα στην Αττική απέδειξαν περίτρανα τη γύμνια των υποδομών.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι Δασαρχεία που καλύπτουν δασικές εκτάσεις εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δεν έχουν κανέναν δασεργάτη, ενώ και τα κονδύλια που δίνονται για συντήρηση δρόμων καλύπτουν κάθε χρόνο ένα ελάχιστο ποσοστό. Την ίδια ώρα, υποχρηματοδοτούμενες είναι οι υπηρεσίες των δήμων και Περιφερειών, ενώ και πάλι από την καταστροφή θησαυρίζουν οι διάφοροι εργολάβοι, που πληρώνονται αδρά για τα «μπαλώματα» της τελευταίας στιγμής, όπως αντιπυρικές ζώνες ή καθαρισμοί που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, στις αρχές Μάη.

***

Με τη φράση τα «δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», που χρησιμοποίησε στη συνεδρίαση χτες το πρωί του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης προϊδέασε ότι για ακόμη μια χρονιά τα δάση και η περιουσία του λαού θα βρεθούν στο έλεος των πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα με την πρόκληση να χτυπά ταβάνι, κι ενώ ήδη έχουν γίνει στάχτη δεκάδες σπίτια, οικόπεδα και δασικές εκτάσεις με τις πρώτες πυρκαγιές στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα με δύο νεκρούς (σε Ηλεία και Σταμάτα), ο πρωθυπουργός ισχυριζόταν ότι λόγω του «πολύ καλύτερου συντονισμού», οι καμένες εκτάσεις και οι ζημιές «είναι περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος της απειλής».

Επιπλέον, στην πεπατημένη και δίχως την παραμικρή πρωτοτυπία, επικαλέστηκε τον «στρατηγό άνεμο» και τις «ακραίες» καιρικές συνθήκες, λέγοντας πως «είχαμε έναν εξαιρετικά δύσκολο Ιούνιο από πλευράς καιρικών συνθηκών, με υψηλή ξηρασία και ασυνήθιστα υψηλούς ανέμους γι' αυτή την εποχή», κάτι βέβαια που έχει ξανασυμβεί.

Καπηλευόμενος, δε, την αυτοθυσία των πυροσβεστών που - εκτός από τις φωτιές - έχουν πρωτίστως να παλέψουν με τις τεράστιες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα σε προσωπικό και μέσα, υποστήριξε πως το κράτος «είναι παρόν από την πρώτη στιγμή, σε εκατοντάδες εστίες, σε ολόκληρη την επικράτεια». Δεν παρέλειψε επίσης να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες του κράτους και να προτάξει την περιβόητη «ατομική ευθύνη»: «Μπαίνουμε πια στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου και σίγουρα δεν θα κερδηθεί χωρίς τη συνδρομή και των πολιτών, ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης», είπε, για να δικαιολογήσει το μέτρο του καθαρισμού των οικοπέδων, άλλο ένα βαρύ έξοδο που φορτώνεται στις πλάτες των μικροϊδιοκτητών, την ίδια στιγμή που π.χ. τα δάση παραμένουν ακαθάριστα.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι κυριολεκτικά σε μια εκστρατεία θράσους ο πρωθυπουργός ήδη από την Κυριακή, με ανάρτησή του έστρωνε έδαφος για ένα ακόμη καλοκαίρι - κόλαση, ως αποτέλεσμα της δασοκτόνας πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, κατέφευγε και πάλι ως άλλοθι στις «προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», ενώ παρουσίαζε ως «νέο εργαλείο» τη θεσμοθέτηση της «κουλτούρας ατομικής ευθύνης» ακόμα και στο ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας, με τον λαό να καλείται με δικά του έξοδα και δουλειά και επ' απειλή προστίμων και χαρατσιών να κάνει καθαρισμούς.

Σε μια αστεία προσπάθεια να αποκρύψει την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στους μηχανισμούς των δήμων - τους οποίους, από την άλλη, καλούσε να απομακρύνουν τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς που παραμένουν στοιβαγμένα έξω από τα οικόπεδα - παρέπεμψε στην απόφαση την περασμένη μόλις βδομάδα, στα τέλη Ιούνη δηλαδή, έκτακτης χρηματοδότησης με μόλις 1,3 εκατ. ευρώ για 46 δήμους της Αττικής για τέτοιους σκοπούς.

Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο «σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών». Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, τουλάχιστον μέχρι χτες είχαν δηλωθεί στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr 515.480 δηλώσεις καθαρισμού, ενώ είχαν κατατεθεί 3.804 καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα. «Δήμοι και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν ενημερώσει τους υπόχρεους με κάθε πρόσφορο μέσο, ενώ διενεργούνται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι και αυτοψίες», λένε από την κυβέρνηση, ενώ δόθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων έως τις 15 Ιουλίου.

Ως κατάκτηση προβάλλουν, εξάλλου, το γεγονός της επιτήρησης δασικών εκτάσεων με drones με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές. Την ίδια ώρα, οι πιλότοι των Canadair διακινδυνεύουν καθημερινά τις ζωές τους με ιπτάμενα σαπάκια, ενώ στο έδαφος οι πυροσβέστες πρέπει να επιχειρούν με απαρχαιωμένα οχήματα και τεράστιες ελλείψεις στον εξοπλισμό τους.

Διαψεύδεται η εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης

Επίσης την ...επιτυχία της κυβέρνησης κάνει κουρλόχαρτο η δήλωση και τα στοιχεία του Διευθυντή Ερευνών Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Χαράλαμπου Κοντοέ, που αφορούν στις καμένες εκτάσεις για το 2024. Σύμφωνα με αυτά, «η συνολική καμένη έκταση για τον Ιούνιο του 2024 είναι πάνω από 3 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 14 ετών», και από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 28 Ιούνη έχουν γίνει στάχτη πάνω από 5.000 εκτάρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εγκληματική πολιτική των κερδών «μαυρίζει» τη ζωή του λαού(2024-07-06 00:00:00.0)
«Προετοιμασία εδάφους» για τις επόμενες καταστροφές(2024-04-19 00:00:00.0)
Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για τη δασοπροστασία(2010-05-26 00:00:00.0)
Μέτωπο για την προστασία των δασών(2000-07-16 00:00:00.0)
Χρειάζονται συνολικά μέτρα για τα δάση(1999-07-21 00:00:00.0)
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΠΥΡΠΟΛΕΙ" ΤΑ ΔΑΣΗ(1997-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ