Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει κάθε διαδικασία παράδοσης του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου σε επιχειρηματικούς ομίλους

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας σχετικά με τα κατεπείγοντα ζητήματα για το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία παράδοσης του δάσους σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Βασίλης Μεταξάς:

«Στις 18/4/2024 οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στο υπουργείο Παιδείας για αντιμετώπιση των καταστροφών από τον "Daniel" στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, αλλά το υπουργείο δεν απάντησε. Επαναλαμβάνουμε την Ερώτηση στα βασικά της σημεία, γιατί όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τις ανησυχίες που διατυπώσαμε:

"Από την καταιγίδα «Daniel» έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλες ζημιές στο δασικό συγκρότημα Περτουλίου. Το δασικό οδικό δίκτυο είναι σχεδόν απροσπέλαστο, αφού έχουν σημειωθεί μεγάλης έκτασης κατολισθήσεις σε πάνω από 20 σημεία, ενώ συνεχίζεται η διάβρωση του εδάφους, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση του εδάφους.

Ο δασικός δρόμος που οδηγεί στο κτίριο το γνωστό ως «Ησυχαστήριο», που στεγάζει τους τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές της Δασολογικής Σχολής του ΑΠΘ που έρχονται για εκπαίδευση το καλοκαίρι, έχει καταστραφεί από τις κατολισθήσεις, ενώ έχει καταστραφεί και το δίκτυο υδροδότησης από το οποίο τροφοδοτούνταν το κτίριο αυτό.

Πρόχειρες προσπάθειες για τη διάνοιξη δρόμων, χωρίς να ληφθούν μέτρα για τη σταθεροποίηση και την αντιστήριξη, προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερες κατολισθήσεις. Εκτός από την έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων, η αγωνία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης φωτιάς, με απροσπέλαστους τους δασικούς δρόμους.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη από την αδιαφορία για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Οι ευθύνες της είναι ακόμη μεγαλύτερες, αφού με τον νόμο 4957/2022 διέλυσε το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ) που είχε τη διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου, το οποίο είχε παραχωρηθεί με νόμο το 1934 από το Ελληνικό Δημόσιο, που έχει την κυριότητα, για ερευνητικούς σκοπούς και την εκπαίδευση των φοιτητών, στη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Είναι γνωστό ότι το ΤΔΔΠΔ ήταν ΝΠΔΔ και η διοίκηση οριζόταν από τη Δασολογική Σχολή. Μετά την κατάργηση του ΤΔΔΠΔ υπάρχει ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την επιστημονική εποπτεία και διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου, γεγονός που οδηγεί στην απαξίωση και την υποβάθμισή του και ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος για την παράδοσή του στους επιχειρηματικούς ομίλους".

Η εγκληματική έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων δημιουργεί νέους κινδύνους, τόσο για νέες κατολισθήσεις όσο και για τον κίνδυνο φωτιάς, καθώς επίσης για τη γενικότερη υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται, όπως τα θέματα αυτά επισημαίνονται στο από 27-6-2024 έγγραφο του παραρτήματος Μ-Θ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που απευθύνεται στον πρωθυπουργό. Αποτέλεσμα αυτής της εγκατάλειψης είναι το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά οι φοιτητές Δασολογίας δεν θα κάνουν την πρακτική άσκησή τους στο δάσος του Περτουλίου.

Την ίδια περίοδο η Πρυτανεία του ΑΠΘ, αντί να αναλάβει τις ευθύνες για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αξιοποιώντας τον νόμο Κεραμέως, τον νόμο 4975/2022, ετοιμάζεται να παραδώσει το δάσος στο έλεος των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοσκοπίας, με πρόσχημα την αναζήτηση εσόδων για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, όπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο που διακινείται αυτήν την περίοδο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα ζητήματα αυτά και τι μέτρα θα πάρουν έστω και τώρα για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ