Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθήλωσαν το κοινό η Μαρία Φαραντούρη και η Φωτεινή Βελεσιώτου

Ο Δ. Κουτσούμπας με τις Μαρία Φαραντούρη και Φωτεινή Βελεσιώτου
Ο Δ. Κουτσούμπας με τις Μαρία Φαραντούρη και Φωτεινή Βελεσιώτου
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Γης, η συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι την οποία οργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τίτλο τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου, «Κάποτε θ' ανταμώσουμε στους λόφους του ήλιου. Μην ξεχνάς. Περπάτα». Η δυνατή νεροποντή που προηγήθηκε δεν στάθηκε ικανή να χαλάσει τη βραδιά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Αμέσως μετά ανέβηκαν στη σκηνή οι μεγάλες μας ερμηνεύτριες Μαρία Φαραντούρη και Φωτεινή Βελεσιώτου.

Εκεί μέσα στο παλιό νταμάρι στήθηκε μια μεγάλη γιορτή παρουσία χιλιάδων ανθρώπων όλων των ηλικιών, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα και σήμερα δίνουν μαζί με τους κομμουνιστές τη μάχη στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, αλλά και πολλών που πάλεψαν μαζί τους για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Το Θέατρο Γης γέμισε από πείσμα και αισιοδοξία, σάλπισε μελωδικά το σύνθημα για ισχυρό ΚΚΕ, για τις νέες μεγάλες στιγμές του λαού μας.

Η Μαρία Φαραντούρη και η Φωτεινή Βελεσιώτου πραγματικά καθήλωσαν το κοινό, ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο γνωστά αγαπημένα τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης, που ενέπνευσε πρωτοπόρους δημιουργούς, και συντροφεύουν τους αγώνες του λαού μας, αλλά και τραγούδια για τα βάσανα και τις αγωνίες του.


Οπως είπε η Μαρία Φαραντούρη, «σε μια περίοδο που διεξάγονται πόλεμοι στη γειτονιά μας, που η ακρίβεια συνεχώς ανεβαίνει και δυσκολεύει τη ζωή των ανθρώπων, και που οι κοινωνικές ανισότητες συνεχώς διευρύνονται, ο απλός κόσμος, οι νέοι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, δεν έχουν άλλο όπλο από τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες τους. Μέσα στους αγώνες αυτούς πάντα υπήρχε και υπάρχει ο πολιτισμός, το τραγούδι. Να συγχαρούμε το ΚΚΕ, που υπερασπίζεται με σθένος το ελληνικό τραγούδι, γιατί θέλει να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη και τη σημασία αυτών των τραγουδιών μέσα στην Ιστορία της χώρας μας».

Η συναυλία ξεκίνησε με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη» του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Ν. Καββαδία. Ακολούθησαν το «Ητανε μια φορά» και η «Μέρα Μαγιού», από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου, γραμμένη για τον ηρωικό Μάη του 1936 και τον αγώνα των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ένα μοναδικό μουσικό σεργιάνι σε μεγάλες στιγμές της δισκογραφίας τους, αλλά και σε εμβληματικά τραγούδια μεγάλων συνθετών, που ταξίδεψε αλλά και ξεσήκωσε το κοινό: «Πρακτορείο», «Το γελαστό παιδί», «Μέλισσες», «Διόδια», «Σαν απόκληρος», «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Το Σαββατόβραδο», «Παραπονεμένα λόγια», «Το δίχτυ», «Ξενιτειά», σε έναν ζωντανό διάλογο με το κοινό, που τις καταχειροκρότησε.


Η Μαρία Φαραντούρη και η Φωτεινή Βελεσιώτου παρουσίασαν ένα καθηλωτικό πρόγραμμα με τη συνοδεία των μουσικών Τάκη Βασιλείου, Νίκου Ζουρνή, Στέλιου Κατσατσίδη, Ορέστη Ερρίκου Κολέτσου, Δημήτρη Λίβανου, Θανάση Σοφρά και Παναγιώτη Παπαγεωργίου.

Μια συναυλία που θα θυμόμαστε για καιρό...

Μετά το τέλος της συναυλίας ο Δ. Κουτσούμπας συνεχάρη θερμά τις δύο ερμηνεύτριες.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Θανάσης Μαργαρίτης, συνταξιούχος οικοδόμος, γλύπτης, ζωγράφος και κεραμίστας, έδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δώρο μια προτομή του Μίκη Θεοδωράκη.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ