Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» - ΠΑΤΡΑ
Στο φως άγνωστες πτυχές του εργατικού αθλητισμού

Μεγάλο ενδιαφέρον στην παρουσίαση του βιβλίου «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική»

Ο Τ. Πετρόπουλος και ο Ν. Μπράτσος στην παρουσίαση του βιβλίου
Ο Τ. Πετρόπουλος και ο Ν. Μπράτσος στην παρουσίαση του βιβλίου
Με μεγάλο ενδιαφέρον και αναφορές σε πολλές άγνωστες για τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία πτυχές του κινήματος του εργατικού αθλητισμού, όπως και σε άλλες ιστορίες αθλητικής αντίστασης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η παρουσίαση του βιβλίου του Νάσου Μπράτσου, δημοσιογράφου, μέλους της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέα, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» στην Πάτρα.

Παρουσία αρκετών ανθρώπων του αθλητισμού αλλά και νεολαίας, την παρουσίαση πραγματοποίησε ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ το έργο προλόγισε ο Τάκης Πετρόπουλος, αντιδήμαρχος αθλητισμού του δήμου Πατρέων και παλαίμαχος μπασκετμπολίστας.

Στην παρέμβασή του για το βιβλίο, ο Τ. Πετρόπουλος στάθηκε στην προσπάθεια του συγγραφέα να αναδείξει το ταξικό υπόβαθρο που επικρατούσε πριν έναν αιώνα, με τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν στο σήμερα. Εκανε αναφορά στις προσπάθειες έκφρασης εργατικών διεκδικήσεων, αλλά και πολιτικών παρεμβάσεων και μέσα από τον αθλητισμό, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά συμβάλλουν ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, να υπάρξουν δράσεις για την ανάπτυξη του αθλητικού κινήματος στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που ακολούθησαν γι' αυτόν τον σκοπό μετά το 1974, από την ίδρυση του Συλλόγου Ελλήνων Αθλητών, έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Από την πλευρά του ο Ν. Μπράτσος αναφέρθηκε στη σχέση του με την Πάτρα, αλλά και στην αθλητική Ιστορία της, υπογραμμίζοντας ότι από την πόλη «πέρασαν γενιές αθλητών που άφησαν το αποτύπωμά τους, αθλητικό και κοινωνικό, τόσο γηγενείς όσο και μετέπειτα εγκατασταθέντες Μικρασιάτες πρόσφυγες, ιδιαίτερα δημιουργικοί στον αθλητικό τομέα από τις πατρίδες που άφησαν».

Οπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι «μέσα σε δεκαετίες δύσκολες κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά, ένα δυναμικό πέρασε μέσα από συμπληγάδες και κράτησε ζωντανό το κύτταρο του αθλητισμού μέσα στον κοινωνικό ιστό», ενώ αναφέρθηκε και στο έργο διοικητικών στελεχών σωματείων που κράτησαν τη συνέχειά τους στην πόλη με μεγάλες θυσίες, καθώς και ότι αυτή η ιστορία κρατήθηκε μέσα από όλους όσοι της έδωσαν χώρο για να φανεί.

Στάθηκε στον διπλό στόχο του βιβλίου, δηλαδή με νέα, πιο πλούσια και εμπεριστατωμένη δουλειά να βοηθήσει στην εξέλιξη της έρευνας, αλλά και να δώσει γνώση και απαντήσεις στις εκδοχές του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού της εποχής, των πολιτικών και οικονομικών - επιχειρηματικών συμφερόντων που κρύβονται μέσα του. Μίλησε επίσης για επίκαιρα γεγονότα και ειδικά για το βιβλίο έκανε μια αναδρομή πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα όπως και στην Ευρώπη, με την προσπάθεια της άρχουσας τάξης σε κάθε χώρα να αποτελέσουν τα αθλητικά σωματεία «κέντρα νεοσυλλέκτων» μπροστά στον νέο πόλεμο που ερχόταν, αλλά και με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές να υπάρξει σημαντική παρέμβαση στον χώρο.

Εξήγησε την έχθρα και τη φοβία όλων των αστικών κυβερνήσεων απέναντι στην ΕΣΣΔ, που έφταναν στο σημείο να υπολογίζουν τον Χίτλερ ως ανάχωμα απέναντί της, αλλά και στη μη δικαίωση των προσδοκιών τους. Μέσα από τις αναφορές του ανέδειξε πώς συνδέθηκε η παρέμβαση της άρχουσας τάξης διαφόρων χωρών στον αθλητισμό με σειρά γεγονότα, π.χ. στο Μουντιάλ του 1934 ή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, αλλά και τη δράση που αναπτύχθηκε από τον εργατικό - λαϊκό παράγοντα και στην Ελλάδα, με μπροστάρη το ΚΚΕ και την ΟΚΝΕ, πριν τον πόλεμο και κατά τη διάρκειά του, στην περίοδο της Κατοχής.

Ανέδειξε ακόμα το πώς οργανώθηκε ένα μεγάλο κίνημα μέσα στα γήπεδα, ενώ ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές του στις πρώτες ελληνοτουρκικές ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, στο ενθουσιώδες κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα στους αθλητές και στα λαϊκά στρώματα εκεί που διεξάγονταν αγώνες. Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαιτερότητα των Δωδεκανήσων μέσα σε όλη αυτήν την περίοδο (βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή) μέχρι και την ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα το 1947.

Τη βιβλιοπαρουσίαση ακολούθησαν πλούσιος διάλογος και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων: Ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Κώστας Πετρόπουλος, οι αθλητικοί παράγοντες Τάκης Θανόπουλος (Θύελλα Πατρών), Κώστας Καλπουζάνης (Ολυμπιακός Πατρών), Παναγιώτης Σεμιτέκολος (Ερ. Παναχαϊκή), Γιάννης Παυλάκης (Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία) και Νίκος Μπαλάσης (ΕΑΣ - ΣΕΓΑΣ), άλλοι αθλητές και προπονητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ