Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες αποκαλυπτικές καταγγελίες για τα ισραηλινά βασανιστήρια σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Ενώ ο κατοχικός στρατός διέταξε νέα εκκένωση περιοχών στη Γάζα

Νέα καραβάνια εκτοπισμένων Παλαιστίνων, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2023, The Associated

Νέα καραβάνια εκτοπισμένων Παλαιστίνων, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας
Τις άθλιες συνθήκες και τα απάνθρωπα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που συλλαμβάνονται από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, έφεραν για μια ακόμα φορά στο φως μαρτυρίες από τους δεκάδες κρατούμενους που αφέθηκαν χθες ελεύθεροι από ισραηλινές φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ παράλληλα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι δολοφονικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Στις 269 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 37.900 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 80.060. Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Με τον θάνατο ενός ακόμα δημοσιογράφου, εργαζόμενου στο πρακτορείο ειδήσεων «Shams», ο αριθμός των εργαζομένων στα ΜΜΕ που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχει αυξηθεί σε 153, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Γάζας.

Για πέμπτη συνεχή μέρα συνεχίστηκαν η χερσαία εισβολή με άρματα μάχης και οι αεροπορικές επιδρομές του κατοχικού στρατού στην περιοχή Shujayea της Πόλης της Γάζας, όπου εκτός από τους νεκρούς και τους τραυματίες, υπάρχουν και πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι που έχουν μείνει παγιδευμένοι στα σπίτια τους, χωρίς νερό και τρόφιμα, ενώ οι ιατρικές ομάδες αδυνατούν να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους τραυματίες.

Στην κεντρική Γάζα, υπήρξε έντονος βομβαρδισμός από το ισραηλινό πυροβολικό στα ανατολικά τμήματα της Ντέιρ αλ Μπάλαχ, σύμφωνα με το «Al Jazeera», ενώ φονικά πλήγματα εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός και στην περιοχή Musabbeh, βόρεια της πόλης Ράφα.

Στην ίδια τη Ράφα, στη νότια Γάζα, ισραηλινά τανκς εισέβαλαν βαθύτερα σε μια σειρά συνοικίες, εντείνοντας δολοφονικές επιχειρήσεις.

Χθες το απόγευμα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός διέταξε νέα εκκένωση περιοχών των επαρχιών Χαν Γιούνις και της Ράφα, στη νότια Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν ήδη αναγκαστεί να τραπούν σε φυγή - οι περισσότεροι για πολλοστή φορά - από τις χερσαίες ισραηλινές επιθέσεις των τελευταίων βδομάδων. Μεταξύ άλλων διατάχθηκε η εκκένωση των περιοχών αλ Κουαράρα και Μπάνιε Σουχεΐκα, στο ανατολικό τμήμα αυτών των δύο επαρχιών.

Τέτοιες εντολές εκκένωσης σηματοδοτούν επικείμενες γενικευμένες ισραηλινές χερσαίες επιθέσεις, ενώ οι εκτοπισμένοι άμαχοι δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα επανειλημμένα ισραηλινά πολύνεκρα χτυπήματα εναντίον του καταυλισμού εκτοπισμένων στην περιοχή αλ Μαουάσι.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αντίσταση απέναντι στον κατοχικό εισβολέα. Το Σάββατο ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο Ισραηλινών στρατιωτών στη βόρεια Γάζα, ενώ χθες ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός λοχία στη νότια Γάζα.

Νωρίτερα η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς είχε αναφέρει ότι μαχητές της σκότωσαν και τραυμάτισαν κατοχικούς στρατιώτες σε παγιδευμένο κτίριο στη Ράφα. Δήλωσε επίσης ότι στόχευσε ισραηλινά άρματα μάχης και στρατιώτες στη συνοικία Shujayea, της Πόλης της Γάζας.

Ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου ότι «20 βλήματα» εκτοξεύθηκαν από την περιοχή της Χαν Γιούνις εναντίον του Ισραήλ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού «Ισλαμικού Τζιχάντ».

Καταγγελίες από Παλαιστίνιους κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι

Περίπου 50 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα της Πόλης της Γάζας, ο οποίος συνελήφθη τον Νοέμβριο, αφέθηκαν χθες ελεύθεροι από το Ισραήλ.

Πέντε εξ αυτών εισήχθηκαν στο νοσοκομείο Μαρτύρων Αλ Ακσα, στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ (κέντρο) και οι άλλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι μαρτυρίες των απελευθερωμένων κρατουμένων ανέδειξαν ξανά τα απάνθρωπα βασανιστήρια από το Ισραήλ, ενώ ειδικά η απελευθέρωση του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα, που έκανε αποκαλυπτικές καταγγελίες, 8 μήνες μετά την απαγωγή του από τις ισραηλινές δυνάμεις, προκάλεσε αντιδράσεις στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο Ισραήλ, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου να κάνει τελικά λόγο για λάθος...

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα, Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι πολλοί Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σκοτώθηκαν στα ισραηλινά κελιά ανάκρισης. Οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε σκληρά βασανιστήρια, οι ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στα κελιά τους και τους επιτίθενται σχεδόν σε καθημερινή βάση, στα χτυπήματα συμμετέχουν ακόμα και μέλη του υγειονομικού προσωπικού. Κάθε κρατούμενος έχει χάσει περίπου 30 κιλά. Ο Αμπού Σαλμίγια ανέφερε επίσης ότι όλους αυτούς τους μήνες δεν συνάντησε δικηγόρους, ούτε τον επισκέφθηκαν διεθνείς θεσμοί.

Τον Μάιο, παλαιστινιακές ενώσεις υπεράσπισης των κρατουμένων δήλωσαν ότι δύο Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας γιατρός του Αλ-Σίφα, έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινή φυλακή, υποκύπτοντας σε βασανιστήρια και χωρίς να έχουν την απαραίτητη φροντίδα.

Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε έρευνα στις 19 Δεκεμβρίου μετά τον θάνατο υπό κράτηση αρκετών Παλαιστίνιων που συνελήφθησαν στη Γάζα.

Ο Farj al-Samouny, Παλαιστίνιος κρατούμενος που απελευθερώθηκε χθες, ανέφερε ότι συνελήφθη τον Νοέμβρη σε ισραηλινό σημείο ελέγχου στην κεντρική Γάζα, αφού είχε ακολουθήσει τις εντολές εκκένωσης του κατοχικού στρατού. Δήλωσε στο «Al Jazeera» από την Deir el-Balah ότι συνελήφθη στη γειτονιά του κοντά στον λεγόμενο άξονα Netzarim, όπου ο πατέρας του, τα αδέλφια του και κάποια ξαδέλφια του σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις. Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο κράτησης Sde Teman.

«Μας υπέβαλαν σε σκληρή ανάκριση και βασανιστήρια. Οταν μπαίνεις στην αίθουσα ανάκρισης, ο αξιωματικός αρχίζει να ρίχνει πυροβολισμούς, δημιουργώντας πανικό», είπε.

Οι κρατούμενοι ρωτήθηκαν επανειλημμένα πού βρίσκονται οι Ισραηλινοί όμηροι και αιχμάλωτοι. «Εγώ (είπα) ότι δεν είχα ιδέα. Είμαι αγρότης. Μετά από αυτό, άρχισε να πυροβολεί ξανά ακόμη και κοντά στα αυτιά μου, προκαλώντας τους αιμορραγία», ανέφερε.

Οι κρατούμενοι γδύθηκαν μέχρι το εσώρουχό τους. «Κάθε Παλαιστίνιος κρατούμενος υποβλήθηκε στις ίδιες συνθήκες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τα χέρια και τα πόδια μας ήταν δεμένα με χειροπέδες και μας είχαν δεμένα τα μάτια», δήλωσε ο al-Samouny.

Το Ισραήλ αρνείται ακόμα και σήμερα να ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των χιλιάδων Παλαιστινίων που έχει συλλάβει στη Γάζα...

«Λάθος» η απελευθέρωση του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Με φόντο την ανταλλαγή καταγγελιών και κατηγοριών από διάφορους υπουργούς, αξιωματούχους ασφαλείας και ηγέτες της αντιπολίτευσης για το θέμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ότι η απελευθέρωση του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα ήταν «ένα σοβαρό λάθος και μια ηθική αποτυχία»...

Αναπαράγοντας τις ανυπόστατες ισραηλινές κατηγορίες κατά του υγειονομικού προσωπικού, με την επίκληση των οποίων ο κατοχικός στρατός ισοπέδωσε τα νοσοκομεία της Γάζας, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι «αυτός ο άνθρωπος, υπό την ευθύνη του οποίου κρατήθηκαν και δολοφονήθηκαν οι όμηροί μας, ανήκει στη φυλακή», απειλώντας ουσιαστικά για νέα σύλληψή του.

Οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ότι κάτω από το νοσοκομείο λειτουργούσε αρχηγείο της Χαμάς, δεν αποδείχθηκαν ποτέ. Αντίθετα, αυτό που ήρθε στο φως μετά τις βάρβαρες ισραηλινές επιθέσεις που ισοπέδωσαν το συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπως και πολλά άλλα, ήταν οι ομαδικοί τάφοι με εκατοντάδες πτώματα Παλαιστινίων...

Νωρίτερα χθες ο Νετανιάχου διέταξε έρευνα για το πώς έγινε η απελευθέρωση του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός διυπηρεσιακού οργάνου - αποτελούμενο από το υπουργείο Αμυνας, τον ισραηλινό στρατό, το Shin Bet και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - για να εγκρίνει την απελευθέρωση κρατουμένων των οποίων η ανάκριση έχει ολοκληρωθεί.

ΟΗΕ: Συζήτηση για την ανθρωπιστική κατάσταση και την ανοικοδόμηση

Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση σήμερα με θέμα την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στην περιοχή, όπως αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι η ανοικοδόμηση της ισοπεδωμένης Λωρίδας της Γάζας θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2040, αλλά θα μπορούσε να κρατήσει ακόμα για πολλές δεκαετίες.

Χαρακτηριστικά υπολογίζεται ότι περίπου το 85% των σχολείων στη Γάζα έχουν υποστεί κάποιο επίπεδο ζημιών, με πάνω από το 70% να απαιτούν μεγάλη ή πλήρη ανοικοδόμηση. Τα 32 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί και τα 20 είναι εκτός λειτουργίας.

Ο Abdallah al-Dardari, διευθυντής του περιφερειακού γραφείου για τα αραβικά κράτη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΗΕ, εκτίμησε τον Μάη ότι η μεταπολεμική ανοικοδόμηση θα μπορούσε να κοστίσει έως και 50 δισ. δολάρια.

Κατεχόμενη Δυτική Οχθη: Νέες δολοφονίες από τον ισραηλινό στρατό

Ενας 15χρονος έφηβος και μία 45χρονη γυναίκα σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, κοντά στην Τουλκαρέμ, καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει το μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Οι δυνάμεις του κατοχικού στρατού συνάντησαν αντίσταση στη δολοφονική επιδρομή τους στον καταυλισμό, με την ένοπλη πτέρυγα της Φατάχ να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι τις αντιμετώπισε με «μια σειρά από ακριβείς ενέδρες», τραυματίζοντας μεγάλο αριθμό στρατιωτών και πλήττοντας πολλά στρατιωτικά οχήματα.

Στο μεταξύ, σε μια ακόμα προκλητική δήλωση προχώρησε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, απειλώντας με ίδρυση νέων εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ως «απάντηση» στις νέες αναγνωρίσεις του κράτους της Παλαιστίνης.

«Για κάθε χώρα που αναγνωρίζει μονομερώς ένα παλαιστινιακό κράτος, θα ιδρύουμε έναν νέο οικισμό και έτσι θα φέρουμε στο προσκήνιο την απατηλή ιδέα της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους που θα θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο Σμότριτς.

Σε ένα τέτοιο φόντο, διπλωμάτες από «δυτικές» χώρες που και σήμερα εξακολουθούν να στηρίζουν πολύμορφα το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, μεταξύ άλλων και στρατιωτικά, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα καταδίκασαν την ισραηλινή καταστροφή παλαιστινιακών κτιρίων και υποδομών κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Um al-Kheir στη Χεβρώνα.

Διπλωμάτες με έδρα τη Δυτική Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλ, από την ΕΕ, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Βρετανία, σημείωσαν σε κοινή δήλωση ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση κατεδάφισης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τον περασμένο Οκτώβρη.

Η δε Βρετανία ανακοίνωσε ότι «αντιτίθεται σθεναρά στην ανακοίνωση ότι πρόκειται να νομιμοποιηθούν πέντε φυλάκια στη Δυτική Οχθη, καθώς και σε περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα κατά της Παλαιστινιακής Αρχής».

Οι κινήσεις αυτές της ισραηλινής κυβέρνησης είχαν ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Μπ. Σμότριτς την περασμένη Πέμπτη, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ