Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Η κυβέρνηση φορτώνει στις πλάτες του λαού τις αποζημιώσεις

INTIME NEWS

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις» εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο στηρίζεται πάνω στα ίδια σάπια υλικά, τις Οδηγίες της ΕΕ, τα «επιλέξιμα» έργα, τη λογική «κόστους - οφέλους», που πνίγουν τον λαό τον χειμώνα και τον καίνε το καλοκαίρι.

Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την πυροπροστασία και τη θωράκιση του λαού, αντί να στηρίζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, αντί να στέλνει φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των κερδών των εφοπλιστών, αντί να χαρίζει εκατομμύρια στους επιχειρηματίες για τις επενδύσεις και τα κέρδη τους. Την κάλεσε επίσης να σταματήσει την καραμέλα περί θεομηνίας και του «πιο ζεστού Ιούνη», με την οποία προσπαθεί να καλύψει τη βαρβαρότητα και τις ελλείψεις της δικής της πολιτικής.

Με το νομοσχέδιο, συνέχισε ο Β. Μεταξάς, η κυβέρνηση παρέχει νέα προνόμια στα «κοράκια» των ασφαλιστικών εταιρειών που καραδοκούσαν να βάλουν στο χέρι τα λαϊκά εισοδήματα. Το Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης που θα συσταθεί θα αποτελείται από μέλη της κυβέρνησης και εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών, συστήνοντας μια διυπουργική μηχανή που θα «τρέχει» το αντιλαϊκό έργο και θα προωθεί την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση πετά το βάρος των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές στις πλάτες του λαού, απαλλάσσει το κράτος από τις υποχρεώσεις του και μεταφέρει στην ατομική ευθύνη τις αποζημιώσεις, οι οποίες θα εξαρτώνται από το ύψος των ασφαλίστρων που θα πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά από την τσέπη τους στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η ίδια λογική της ατομικής ευθύνης ισχύει και για τους καθαρισμούς των οικοπέδων, όπου η κυβέρνηση επέβαλε υψηλότατο κόστος στα λαϊκά νοικοκυριά, αφού τους ζητά αντιπυρικές ζώνες, ετήσιες μελέτες από μηχανικούς έως και σχέδιο διαφυγής, την ίδια στιγμή που αυτά δεν υπάρχουν ούτε στις δασικές περιοχές, που είναι ευθύνη του κράτους.

«Με το νομοσχέδιο δημιουργείτε νέα "πίτα" για να ταΐσετε κι άλλους επιχειρηματίες, τις ασφαλιστικές εταιρείες αυτήν τη φορά», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Β. Μεταξάς. Κατήγγειλε μάλιστα ότι η κυβέρνηση επικαλείται ως υπόδειγμα τις ΗΠΑ, χωρίς όμως να πει τι ακριβώς ισχύει πραγματικά: Δυσβάσταχτα ασφάλιστρα, αποκλεισμοί αποζημιώσεων, εταιρείες που χρεοκοπούν και παρεμβαίνει το κράτος για να τις σώσει.

Το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης από φυσικές καταστροφές - συνέχισε - περιγράφεται ως προτεραιότητα της ΕΕ σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναφέρει ότι πρέπει να γίνει επιμερισμός των ευθυνών και του κόστους των αποζημιώσεων, με κριτήριο τη διασφάλιση της σταθερότητας της επένδυσης και της μείωσης του ρίσκου.

Ο Β. Μεταξάς κατήγγειλε ακόμα τη συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνικής Λύσης με την Οδηγία της ΕΕ που υποδεικνύει να μη φτιάχνονται τα αντιπλημμυρικά έργα αν οι αποζημιώσεις είναι πιο φτηνές. Αλλά και τη σύμπλευσή τους με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, η οποία επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια βολική, συναινετική αντιπολίτευση, αφού περιορίστηκαν σε φραστικές διαφοροποιήσεις, συμφωνώντας με την ουσία του νομοσχεδίου. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη συμμετοχή κι άλλων εκπροσώπων της αγοράς στο Παρατηρητήριο, ενώ το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την ιδιωτική ασφάλιση από άλλο δρόμο.

Καταλήγοντας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, τις οποίες και θα αντιπαλέψει, ενώ προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο θα επηρεάσει συνολικά την πολιτική αποκατάστασης αλλά και πρόληψης από φυσικές καταστροφές, με τη λογική «κόστους - οφέλους», όπου κόστος θεωρείται ό,τι αφορά τον λαό και όφελος ό,τι συμφέρει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

«Πλάτη» σε αυτούς που θα πουλάνε πολιτική προστασία

«Βάζετε πλάτη σε αυτούς που θα πουλάνε πολιτική προστασία», επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Και υπογράμμισε ότι η υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας δεν έρχεται να βοηθήσει τον λαό των περιοχών που έχουν πληγεί ή θα πληγούν στο μέλλον από φυσικές καταστροφές, αλλά να εμπεδώσει την ατομική ευθύνη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, της πολιτικής του «κόστους - οφέλους».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο 9 μήνες μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία και ενώ ο λαός υποφέρει από την εγκληματική πολιτική, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση ειδικά των κατοικιών, εκεί όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν «πεδίο δόξης λαμπρό» για τα κέρδη τους. Αλλωστε, συμπλήρωσε, λίγες μέρες μετά τις πλημμύρες οι ασφαλιστικές εταιρίες είχαν αρχίσει σαφάρι με «προσφορές» και «προγράμματα» προς τον λαό της Θεσσαλίας για ασφάλιση των περιουσιών τους - ουσιαστικά είχαν αρχίσει ένα σαφάρι για να μαζέψουν πελατεία.

Επιπρόσθετα κατήγγειλε ότι οι σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας ακόμα μένουν σε κοντέινερ, παρότι δίνονταν υποσχέσεις για νέα σπίτια, και ότι 4 χρόνια μετά τον «Ιανό» υπάρχουν αγρότες που δεν έχουν πάρει το σύνολο των αποζημιώσεων, ενώ ο ΕΛΓΑ ως γνωστόν καλύπτει μόνο ένα μέρος των καταστροφών.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται η απαλλαγή του κράτους από τις αποζημιώσεις, τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, για να καταλήξει λέγοντας ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ρήξη με την πολιτική του «κόστους - οφέλους» και της ατομικής ευθύνης, αποζημιώσεις στο 100%, μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην πεπατημένη της «ατομικής ευθύνης»...(2024-05-30 00:00:00.0)
Ερχονται τα αντιλαϊκά νομοσχέδια για επιστολική και ιδιωτικά ΑΕΙ(2024-01-10 00:00:00.0)
Υπολογισμοί(2024-01-09 00:00:00.0)
Ανυπολόγιστη η ζημιά στο βαμβάκι(2010-08-11 00:00:00.0)
«Σεισμόσημο» η νέα... κοινωνική ιδέα της κυβέρνησης!(2001-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ