Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ερχονται τα αντιλαϊκά νομοσχέδια για επιστολική και ιδιωτικά ΑΕΙ

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση των αντιλαϊκών νομοσχεδίων για την επιστολική ψήφο και για ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως γνωστοποίησε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του χτες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε καταρχάς στο γεγονός ότι σήμερα ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, το οποίο, όπως είπε, θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή «για άμεση ψήφιση». Θυμίζουμε ότι το μέτρο της επιστολικής ψήφου δεν διασφαλίζει τη μυστικότητα και αμεσότητα της ψήφου, προκαλώντας μεγάλες αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εκλογών, όπως αποδεικνύει και η πείρα από άλλες χώρες.

Επιπλέον, σε λίγες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, με βασικό τους στόχο να ξεμπλοκάρουν «επενδύσεις». Ταυτόχρονα, αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει την αντίθεση των Φοιτητικών Συλλόγων, οι οποίοι αύριο, Πέμπτη, διοργανώνουν σε όλη τη χώρα κινητοποιήσεις ως πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση.

Από τα θέματα της συνεδρίασης ξεχώρισε την παρουσίαση «νομοθετικών πρωτοβουλιών» για την «πολεοδομική μεταρρύθμιση», ώστε να «τρέξουν» σχέδια του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η παρουσίαση «νομοθετικών πρωτοβουλιών» για τους «όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές» με σκοπό επισήμως τη «θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει κατά τρόπο ουσιαστικό τους αιγιαλούς, ως στοιχείο του περιβάλλοντος, χωρίς να εμποδίζει την ανάπτυξη»...

Στη γνωστή λογική της «ατομικής ευθύνης», στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε και το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς η κυβέρνηση προωθεί ολοταχώς την ατομική ευθύνη και για το κόστος της αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να μην το αναλαμβάνει το κράτος που θα πρέπει να έχει και την ευθύνη για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς. Σε πρώτη φάση το νομοσχέδιο που προωθείται θα αφορά υποχρεωτική ασφάλιση για μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όλα δείχνουν ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να επεκταθεί στα λαϊκά σπίτια.

Συζήτηση έγινε και για την ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας «σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ενωση». Χαρακτηριστικά, πάνε για εφαρμογή κοινοτικής Οδηγίας που προβλέπει ότι πολυεθνικοί όμιλοι επιχειρήσεων, με ετήσιο ενοποιημένο κύκλο εργασιών πάνω από 750 εκατ., θα πρέπει να καταβάλλουν ελάχιστο φόρο εισοδήματος στα κράτη όπου δραστηριοποιούνται μέσω θυγατρικών τους, εφαρμόζοντας έναν ελάχιστο συντελεστή 15%. Δηλαδή, ψίχουλα... φερετζέ των τεράστιων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν και φυσικά όλων των δυνατοτήτων που έχουν να αξιοποιούν κατά το δοκούν τους «φορολογικούς παραδείσους» και τα διάφορα εταιρικά απόρρητα για «νόμιμη» φοροδιαφυγή με τη βούλα της ΕΕ.

Τέλος, έγινε παρουσίαση των «πρωτοβουλιών» για «τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα», με την κυβέρνηση να δημιουργεί έναν νέο φορέα με πυρήνα τον ΟΣΕ («Νέος ΟΣΕ»), που αναλαμβάνει τις ευθύνες του διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής. Στη νέα εταιρεία εντάσσονται επιπλέον του σημερινού ΟΣΕ η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ.

Υπό το βάρος της συνεχιζόμενης ακρίβειας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι σήμερα θα ανακοινωθεί άλλη μια σειρά από «πρωτοβουλίες» (βλέπε ρεπορτάζ στην ίδια σελ.). Αλλωστε, ο ίδιος πανηγύρισε χτες για «τη θετική εξέλιξη που είχαμε στα τιμολόγια του ρεύματος», υποστηρίζοντας ότι «ο ανταγωνισμός δούλεψε». Οι λαϊκές οικογένειες, όμως, βλέπουν εδώ και χρόνια τις τιμές του ρεύματος να φουσκώνουν. Π.χ., η τιμή της κιλοβατώρας σήμερα είναι υπερδιπλάσια απ' ό,τι πριν από το 2010, όταν κυμαινόταν κοντά στα 7 λεπτά του ευρώ.

Επίσης, σήμερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του για επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια και στην τεκνοθεσία από αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ