Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα παρτίδα μέτρων ... καπαμά για την ακρίβεια

Eurokinissi

Μια νέα παρτίδα μέτρων - «καπαμά» για την ακρίβεια αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, όπως ανέφερε στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την κούρσα της ακρίβειας εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια και που οι επιχειρηματικοί όμιλοι των σούπερ μάρκετ εκτινάσσουν τα κέρδη τους, η κυβέρνηση συνεχίζει την κοροϊδία.

Μετά τα «καλάθια» και τα διάφορα «pass», τα νέα μέτρα έρχονται με αφορμή τον σάλο που ξέσπασε με τις υπέρογκες τιμές στα βρεφικά γάλατα. Διαρροές από το υπουργείο Ανάπτυξης έκαναν λόγο χτες για μέτρα που θα περιορίσουν τις κραυγαλέα υψηλές τιμές στο βρεφικό γάλα και για συμφωνία που επιδιώκεται με τις εταιρείες βρεφικού γάλακτος, με στόχο τη μείωση των τιμών κατά 20%.

Βέβαια, η κατάσταση στα βασικά προϊόντα έχει ξεφύγει και οι λαϊκές οικογένειες «ματώνουν» και κόβουν διαρκώς από τα ψώνια τους και τις ανάγκες τους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Να σημειωθεί ότι οι ανατιμήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς οι κατάλογοι των προμηθευτών που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ δείχνουν νέες αυξήσεις και σε μια σειρά προϊόντων όπως προϊόντα κονσέρβας (14%), όσπρια και ρύζι (10%), δημητριακά (8%) και αλλαντικά (8%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα σε επίπεδο διετίας είναι στο 25%, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελαιόλαδο, που η τιμή του αυξήθηκε κατά 212% τους τελευταίους 14 μήνες. Την ίδια ώρα οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ η φοροαφαίμαξη του λαού θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση το 2024.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τις αιτίες της ακρίβειας, οι αυξημένες τιμές των προϊόντων εμπεριέχουν και το κόστος για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» και την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, έχουν ενσωματωμένους τους «αναπτυξιακούς στόχους» και τα «πλεονάσματα» που διαφημίζει σήμερα η ΝΔ (τα «μαξιλάρια» για τα οποία περηφανεύονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Νέα Αριστερά»), τη φοροληστεία (πάνω από το 50% όσων πληρώνουμε για καύσιμα είναι φόροι!), ενώ οι αυξήσεις των τιμών σε γάλα και κρέας εμπεριέχουν τις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, που με τη σειρά τους εμπεριέχουν και τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος...

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα κέρδη των εταιρειών Τροφίμων εκτοξεύονται. Οπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας της ICAP, 500 επιχειρήσεις της χώρας κατέγραψαν το 2022 κέρδη που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 100%. Σε αυτές τις τοπ 500 εταιρείες περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις τροφίμων και αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ενώ κυριαρχούν επίσης αυτές του τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών και του Βιομηχανικού Τομέα, καλύπτοντας μερίδιο 35,8% και 28,4% αντίστοιχα επί του συνόλου των εταιρειών.

Στη χρονιά με τον υψηλό πληθωρισμό οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), κατά 75%, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 25,1 δισ. ευρώ! Και ακριβώς έτσι θα συνεχίσουν και το 2024, μιας και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο τζίρος των σούπερ μάρκετ όσον αφορά τα ταχυκίνητα προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,8%, ενώ στα τρόφιμα η αξία πωλήσεων θα είναι πάνω κατά 5,1%, στα είδη νοικοκυριού κατά 4,5% και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας κατά 3,2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με σχετικές έρευνες, στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2023 οι τζίροι των ομίλων σούπερ μάρκετ ανήλθαν στα 7,467 δισ. ευρώ έναντι 6,821 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022, δηλαδή ήδη αύξηση 9,5% πριν λήξει ο χρόνος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ