Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνέχεια των εχθροπραξιών

Συνεχίστηκαν και χθες οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου. Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, στην πόλη Σαφέντ, ως απάντηση στη δολοφονία του ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ, Ουισάμ Αλ Ταουίλ, και του υπαρχηγού της Χαμάς.

Είναι η πρώτη φορά που το στρατόπεδο αυτό δέχεται επίθεση. Ο ισραηλινός στρατός την επιβεβαίωσε, ισχυρίστηκε όμως ότι δεν υπήρξαν θύματα ούτε υλικές ζημιές. Επίσης, ισραηλινά μαχητικά επιτέθηκαν κατά της υποδομής της Χεζμπολάχ στο χωριό Καφαρκέλα στον νότιο Λίβανο. Νωρίτερα έγινε επίθεση στο χωριό Χαντουριέχ, το οποίο βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, και το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Αλί Χουσεΐν Μποργκέι, διοικητή της μονάδας drones της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Ο Μποργκέι ηγήθηκε πολυάριθμων επιχειρήσεων εναντίον του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός διανέμει όπλα και εξοπλισμό σε πολιτοφυλακές στις βόρειες κοινότητες στα σύνορα με τον Λίβανο.

Σε ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης, με κινδύνους ανάφλεξης, οι Γερμανοί βιομήχανοι κάλεσαν χθες την κυβέρνηση να διαθέσει στρατιωτική υποστήριξη «μαζί με τους συμμάχους μας για την προστασία των θαλάσσιων οδών που απειλούνται στο Κανάλι του Σουέζ και στην Ερυθρά Θάλασσα», προειδοποιώντας ότι μια παρατεταμένη περίοδος διαταραχών ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη γερμανική οικονομία.

Ο Β. Νίντερμαρκ, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), επεσήμανε ότι η Γερμανία, ως η τρίτη ισχυρότερη χώρα στο παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Αυτή είναι η πιο ηχηρή παρέμβαση των γερμανικών βιομηχανιών μέχρι σήμερα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, καθώς ολοένα και περισσότερες ναυτιλιακές αποφεύγουν την περιοχή, λόγω των συνεχών επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία.

Μέχρι σήμερα η Γερμανία δεν συμμετέχει στη λεγόμενη πρωτοβουλία «Φύλακας της Ευημερίας» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, αλλά το γερμανικό υπουργείο Αμυνας εξετάζει την πιθανότητα συμμετοχής της χώρας στον διεθνή συνασπισμό.

Στη Συρία, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σκότωσαν τουλάχιστον 14 μαχητές υπέρ του συριακού καθεστώτος, σε επίθεση που εξαπέλυσαν σε στρατιωτικό λεωφορείο στην έρημο της Παλμύρας, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ