Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΥΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Αμείωτες διαμαρτυρίες κατά της σφαγής

ΗΠΑ - Σαν Φρανσίσκο

Copyright 2024 The Associated

ΗΠΑ - Σαν Φρανσίσκο
Συνεχίζονται σε πολλές χώρες οι διαμαρτυρίες ενάντια στο δολοφονικό κράτος του Ισραήλ και στους συμμάχους του για να πάψει η σφαγή του παλαιστινιακού λαού, αλλά και για να μπορεί να παλεύει και να έχει ελεύθερη πατρίδα.

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κοπεγχάγη, παρά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Πάνω από 50.000 άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση, που κατέληξε στο δημαρχείο της δανέζικης πρωτεύουσας.

Ογκώδης διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Παρίσι, ενώ με χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν και οι δρόμοι του Μάντσεστερ.

Διαμαρτυρίες καταγράφονται και στις ΗΠΑ, όπου την Κυριακή το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν εμπόδισαν χιλιάδες να διαδηλώσουν μαχητικά στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό.

Επίσης, ραβίνοι προχώρησαν χτες σε διαμαρτυρία μέσα στο κτίριο του ΟΗΕ και στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αξιοποιώντας προγραμματισμένη τους επίσκεψη, άνοιξαν στον χώρο πανό που ανέγραφαν «Μπάιντεν: Ο κόσμος λέει "εκεχειρία"» και «Σταμάτα να ασκείς βέτο στην ειρήνη!».

Ξεχωριστή ήταν και η κινητοποίηση που έγινε τη Δευτέρα στο Σαν Φρανσίσκο, μέσα στο δημαρχείο της πόλης. Με μπροστάρηδες υγειονομικούς της πόλης, οι διαδηλωτές ξάπλωσαν σε διαδρόμους και χώρους του κτιρίου, φέροντας πάνω τους ονόματα (κυρίως γιατρών και νοσηλευτών) δολοφονημένων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και απαιτώντας «Οχι άλλες κλεμμένες ζωές!».

Τον γύρο του κόσμου έκαναν και πλάνα από τη Νότια Καρολίνα, όπου τη Δευτέρα διαδηλωτές παρενέβησαν στη διάρκεια ομιλίας του Προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν, φωνάζοντας «Κατάπαυση του πυρός!» ενώ εκείνος προσπαθούσε να εμφανίσει την κυβέρνησή του ως ακούραστη υπέρμαχο της ειρήνης... Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγκάστηκε να αναφέρει ότι «κατανόησε το πάθος» των διαδηλωτών που κατήγγειλαν το νέο έγκλημα στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, για να προσθέσει με θράσος ότι δουλεύει «αθόρυβα με την ισραηλινή κυβέρνηση για να τους κάνω να μειώσουν σημαντικά» τις επιθέσεις.

Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τομ Τίλις και Mάρσα Μπλάκμπερν κατέθεσαν πρόταση για «Ασφαλείς και Ανοιχτούς Δρόμους», ώστε να χαρακτηριστεί έγκλημα η «εκούσια απόσπαση, καθυστέρηση ή επίδραση του εμπορίου, με τον αποκλεισμό δημόσιου δρόμου ή αυτοκινητόδρομου» όπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση, «φωτογραφίζοντας» όσους καταγγέλλουν τη σφαγή στην Παλαιστίνη.

Στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, διαδήλωση έγινε χτες και στο Τελ Αβίβ, μπροστά από το ξενοδοχείο «Kampinski» όπου είχαν προγραμματιστεί οι συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν (βλέπε σχετικό θέμα). Οι συμμετέχοντες - στην πλειοψηφία τους συγγενείς ομήρων που δεν έχουν γυρίσει ακόμα σπίτια τους - κατήγγειλαν μεταξύ άλλων τους χειρισμούς της κυβέρνησης Νετανιάχου και ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ