Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικός πυρετός για τις «πραγματικές ευκαιρίες» πάνω στην πλάτη του παλαιστινιακού λαού

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές και τα παζάρια των ΗΠΑ, του Ισραήλ και συμμάχων τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εν μέσω του συνεχιζόμενου μακελειού στη Γάζα και πάνω στην πλάτη του παλαιστινιακού λαού, για την προώθηση σχεδιασμών που υπηρετούν τα συμφέροντά τους σε μια περιοχή ιδιαίτερα κρίσιμη για την αναμέτρηση με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, με τη νέα πολυήμερη περιοδεία του στην περιοχή και τις δηλώσεις του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε πως πάνω στα αποκαΐδια της Γάζας έχει στρωθεί ήδη ένα σκληρό παζάρι για τους όρους που θα προωθηθούν παλιές και νέες συνεργασίες στην περιοχή.

Ηδη προχθές, από το Ριάντ, αναφερόμενος στα σχέδια «εξομάλυνσης» των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών της περιοχής με το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν είπε ότι υπάρχει «σαφές ενδιαφέρον να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση»...

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι Ουάσιγκτον και Ριάντ «συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση και στην ανοικοδόμηση της Γάζας, να χαράξουμε μια πολιτική οδό για τους Παλαιστίνιους και να εργαστούμε υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας μακροπρόθεσμα».

Χτες, στο Ισραήλ, στη συνάντηση με τον ομόλογό του, Ισραελ Κατζ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι για να αξιοποιηθούν «πραγματικές ευκαιρίες» για «συνεργασία» στην περιοχή, «πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή», σπεύδοντας παράλληλα να αναγνωρίσει προσπάθειες του Ισραήλ «για να οικοδομήσετε πολύ μεγαλύτερη ολοκλήρωση και σύνδεση στη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν φρόντισε να επαναλάβει τη στήριξη των ΗΠΑ στο μακελειό στη Γάζα, ισχυριζόμενος χαρακτηριστικά κατά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισ. Χέρτζογκ, ότι... «δεν υπάρχει τίποτα πιο φρικτό και παράλογο» από την προσφυγή που έκανε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) με την κατηγορία της γενοκτονίας.

Την ίδια στιγμή, προκλητικές ήταν οι διάφορες αναφορές του περί ανάγκης για «βιώσιμες προφυλάξεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη σε αμάχους», όταν οι ΗΠΑ στηρίζουν πολύμορφα το Ισραήλ και το εξοπλίζουν μέχρι τα δόντια με αμερικανικά οπλικά συστήματα για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

Από τη μεριά του, στη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ συζήτησε και για «ενέργειες που στρέφονται κατά του Ισραήλ από ομάδες του ιρανικού άξονα», ενώ ο Ισραηλινός υπουργός φέρεται να ανέλυσε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ την αποτελεσματικότητα που θα έχει η «αλλαγή τακτικής» του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Μίλησε δε για «τα διπλωματικά μέσα» με τα οποία το Ισραήλ θα προτιμούσε να αλλάξει την «κατάσταση στην ασφάλεια» στη μεθόριο με τον Λίβανο, απειλώντας ωστόσο ότι οι συνθήκες επιβάλλουν προετοιμασία και για στρατιωτικές «εναλλακτικές».

Ο Μπλίνκεν είχε ακόμα συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, ενώ αναμενόταν να συμμετάσχει και σε συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, με αντικείμενο και την επόμενη μέρα του πολέμου και της κατοχής στη Γάζα.

Αισιόδοξο για «αλλαγές» και το Ριάντ

Χαρακτηριστικές για το εξελισσόμενο παζάρι ήταν και οι δηλώσεις του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο, Khalid bin Bandar, που μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι λίγο πριν ξεσπάσει ο νέος πόλεμος στη Γάζα, το Ριάντ ήταν πολύ «κοντά» σε μια συμφωνία «εξομάλυνσης» σχέσεων με το Ισραήλ. Πρόσθεσε δε ότι παρά τις «αξιοθρήνητες» απώλειες στη Γάζα, το Ριάντ εξακολουθεί να πιστεύει ότι κάποια στιγμή μπορεί να διατηρεί ομαλές διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά όχι «σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

«Αναμφισβήτητα υπάρχει ενδιαφέρον», σημείωσε, κληθείς να σχολιάσει αν έχουν βάση οι σχετικές δηλώσεις Μπλίνκεν, προσθέτοντας κατά τα άλλα ότι «ενώ πιστεύουμε ακόμα - την επομένη της 7ης Οκτώβρη - στην εξομάλυνση (των σχέσεων με το Ισραήλ), αυτό δεν θα γίνει με κανέναν τρόπο σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», προσθέτοντας ότι η εξομάλυνση δεν μπορεί να έρθει χωρίς «ένα παλαιστινιακό κράτος». Τόνισε βέβαια με νόημα ότι «η σειρά με την οποία θα συμβούν αυτά, το πώς θα επιτευχθούν, αυτό είναι κάτι που συζητιόταν».

Σε ερώτημα για τον ρόλο της Χαμάς σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος απάντησε ότι αυτό «απαιτεί πολλή σκέψη» και τόνισε: «Υπάρχει πάντα περιθώριο για αλλαγή αν υπάρχει αισιοδοξία και ελπίδα. Αλλά όταν υπάρχει σύγκρουση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι είναι χαμένες και οι δύο πλευρές». Υποστήριξε δε ότι «με τη σημερινή κυβέρνηση στο Ισραήλ υπάρχει μια ακραία, απολυταρχική οπτική που δεν εργάζεται για συμβιβασμό και για αυτό δεν θα βρεθεί τέλος στη σύγκρουση».

Στο Κάιρο η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, επισκέφθηκε το Κάιρο, εμφανιζόμενη στις δηλώσεις της να ενδιαφέρεται για τα «βάσανα» των Παλαιστινίων στη Γάζα και λέγοντας πως δεν γίνεται να συνεχίζονται. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, μίλησε και για την «υποχρέωση» της διεθνούς κοινότητας να οργανώσει την «ασφάλεια» στη Γάζα μετά τον πόλεμο, μιλώντας - όπως και οι ΗΠΑ - για μια «μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή» που θα πρέπει να «διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο» στο μέλλον του θύλακα, επαναλαμβάνοντας ότι η Χαμάς πρέπει «να καταθέσει τα όπλα».

Σε κοινή συνέντευξη που έδωσε μαζί της, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σ. Σούκρι, κατήγγειλε τις κινήσεις του Ισραήλ που «σπρώχνουν προς τον εκτοπισμό» των Παλαιστινίων από τη Γάζα, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε δει αληθινές προσπάθειες για να εμποδιστεί ο εκτοπισμός»...

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι στην Ακαμπα της Ιορδανίας θα διεξαχθεί τριμερής συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, και τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β', με θέμα και τον «πολιτικό ορίζοντα» για την μεταπολεμική περίοδο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον «θυμήθηκε» χτες να εκφράσει ανησυχίες ότι πιθανά το Ισραήλ «έχει αναλάβει δράση που έρχεται σε ρήξη με το διεθνές δίκαιο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ