Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα στον κυβερνητικό προγραμματισμό εξέτασε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, με βάση και την απόφασή τους να «τρέξουν» ταχύτερα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο, ώστε να διασφαλίσει την κερδοφορία του στις νέες συνθήκες.

Χαρακτηριστικά, ο αναπ. υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης παρουσίασε στο Υπουργικό την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» καθώς και τα επόμενα βήματα μέχρι την εκταμίευση του 4ου αιτήματος πληρωμής, τόσο στο δανειακό σκέλος όσο και στο σκέλος των επιχορηγήσεων. Εκταμίευση που έχει ως βασική προϋπόθεση την επιτάχυνση της εφαρμογής εκατοντάδων αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που συνοδεύουν τα δάνεια και τα υπόλοιπα πακέτα του Ταμείου, τα οποία βέβαια πηγαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε χτες σχετικά ότι «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά ορόσημα τα οποία πρέπει να τηρηθούν», καλώντας τους υπουργούς του σε εγρήγορση «ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις και να υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις» με στόχο την «επιτυχημένη» απορρόφηση των πόρων του Ταμείου, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να είναι απλά ένα μοναδικό εργαλείο το οποίο δημιουργήθηκε μετά τον κορονοϊό, αλλά μπορεί να αποκτήσει και διάδοχο κάποια στιγμή στο μέλλον». Εκλεισε δηλαδή το μάτι στους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι το φαγοπότι θα συνεχιστεί, την ώρα που για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, σε καιρούς γενικευμένης ακρίβειας, αρνείται π.χ. την όποια μείωση στον ΦΠΑ ακόμα και σε είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Παραπέρα, προκειμένου να καλύψουν κενά σε κρίσιμα πόστα του αστικού κράτους, στο υπουργικό παρουσιάστηκε το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση διαδικασιών προσλήψεων από το ΑΣΕΠ, ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατάξεις για την οργάνωση χερσαίων συνοριακών σταθμών και άλλες διατάξεις». Υποτίθεται εισάγει «σημειακές παρεμβάσεις σε επείγοντα ζητήματα σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών διορισμών μέσω ΑΣΕΠ, αποσκοπώντας στη μείωση της διάρκειας όλου του διαγωνιστικού κύκλου από την προκήρυξη μίας θέσης έως την ανάληψη καθηκόντων από τους διοριστέους». Στην πράξη, αναγκαίοι διορισμοί σε Υγεία, Παιδεία και άλλους τομείς που ακουμπούν τη ζωή και καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, ενώ επιλεκτικά προωθούνται καλύψεις σε πόστα που χρειάζεται το κεφάλαιο και η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

Τέλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις «προτεραιότητες για ανθεκτικές υποδομές και για βιώσιμες μεταφορές», ξεκαθαρίζοντας ότι «στον πυρήνα της στρατηγικής στόχευσής» τους είναι, μεταξύ άλλων, «ο ρεαλιστικός σχεδιασμός νέας δέσμης έργων» (ό,τι κρίνει ρεαλιστικό και πρόσφορο το κεφάλαιο), «η ενίσχυση της ασφάλειας των "πράσινων" υποδομών και των μεταφορών» (νέο πεδίο κερδοφορίας για τα αρπακτικά της πράσινης Ενέργειας) και «η ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων» (στο όνομα της οποίας προωθείται π.χ. αλλαγή καλλιεργειών σε Θεσσαλία κι αλλού, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους μικροκαλλιεργητές).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ