Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Για «κενό» που δεν πρέπει να μείνει στην περιοχή μιλούν οι ΗΠΑ

«Οταν αυτή η σύγκρουση τελειώσει, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τελειώσει με ένα κενό», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Brookings» ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, αναφερόμενος στη Λωρίδα της Γάζας και στις εντεινόμενες διεργασίες για την «επόμενη μέρα», στις οποίες επιχειρούν να παρέμβουν οι ΗΠΑ, για την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων τους στην περιοχή.

«Αν η περιοχή δεν είναι έτοιμη, τότε θα έχετε ένα κενό... Τα κενά τείνουν να γεμίζουν από κακά πράγματα πριν γεμίσουν με καλά πράγματα», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «τρία πράγματα είναι απαράδεκτα για το μέλλον της Γάζας: Μια ισραηλινή κατοχή. Η διαιώνιση της ηγεσίας της Χαμάς. Χάος, αναρχία, ανομία».

Στην πραγματικότητα βέβαια όλα τα σχέδια που επεξεργάζονται οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοί» τους για την «επόμενη μέρα» οδηγούν στη διαιώνιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, με ένα θολό «μονοπάτι» για ένα λεγόμενο «παλαιστινιακό κράτος» - προτεκτοράτο, που δεν έχει καμία σχέση με τις δεκάδες σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα.

Από την πλευρά του Ισραήλ, σε χθεσινή παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς ζήτησε τη σύσταση «στρατιωτικής κυβέρνησης» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μόνο μια στρατιωτική κυβέρνηση στη Γάζα θα επιτρέψει στις IDF (σ.σ. τον ισραηλινό κατοχικό στρατό) να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής και να αποτρέψουν την επιστροφή της Χαμάς και την αποκατάσταση της εξουσίας της», ανέφερε.

Το ίδιο το μακελειό στη Γάζα, στο μεταξύ, συνεχίζεται, με στενό συντονισμό ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ο Amir Baram, αναπληρωτής αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και συμμετείχε σε συζητήσεις με ανώτερους αξιωματούχους των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Αμυνας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ισραηλινού στρατού, οι συζητήσεις εστίασαν στην ενίσχυση της συνεργασίας με τον στρατό των ΗΠΑ, στην προετοιμασία για τις «προκλήσεις» τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια περιοχή στα σύνορα με τον Λίβανο, και στην αντιμετώπιση «του Ιράν και των πληρεξουσίων του».

Συζητήθηκε επίσης η επιτάχυνση της προμήθειας αμερικανικών πυρομαχικών για τον ισραηλινό στρατό, συμφωνώντας σε κοινούς μηχανισμούς για την επιτάχυνση και την εποπτεία της παράδοσής τους, με τις ΗΠΑ έτσι να εντείνουν τη στρατιωτική ενίσχυση του κράτους - δολοφόνου.

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες, λέει η Χαμάς

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα και συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς απαντώντας στην πρόταση Μπάιντεν «προσπάθησε να επιβάλει νέους όρους» και «να πάρει περισσότερα».

Από την πλευρά της Χαμάς ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτατο στέλεχός της, εξέφρασε την ετοιμότητα της παλαιστινιακής οργάνωσης να «αντιμετωπίσει θετικά» κάθε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει τερματισμό του πολέμου και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Στη διάρκεια συνέντευξης στη Βηρυτό δήλωσε ότι στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας η οργάνωση θα συμφωνήσει και σε «μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής» κρατουμένων.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Χαμντάν δήλωσε πως «νέες διατυπώσεις σε τμήματα του σχεδίου για κατάπαυση του πυρός» που παρουσίασε η κυβέρνηση Μπάιντεν στις αρχές Ιούνη τελικά δεν περιλάμβαναν «τίποτα νέο», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα μέχρι στιγμής». Κατήγγειλε δε τις ΗΠΑ ότι ασκούν πίεση στη Χαμάς να δεχτεί τους όρους του Ισραήλ.

Συρία - Τουρκία: Νέα τροφή στις διεργασίες «αναθέρμανσης» σχέσεων

Ολα αυτά ενώ «τρέχουν» πολυεπίπεδα παζάρια ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, όπως δείχνουν και τα νέα σενάρια γύρω από μια «αναθέρμανση» των σχέσεων Τουρκίας - Συρίας.

Αραβικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για πιθανή συνάντηση αξιωματούχων των δύο πλευρών στο Ιράκ, με συριακές πηγές να περιγράφουν την πορεία επαναπροσέγγισης ως «μακρά», που μπορεί όμως να οδηγήσει σε «συνεννοήσεις». Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι η τουρκική πλευρά ζήτησε από τη Ρωσία και το Ιράκ να μεσολαβήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «Αγκυρα και Δαμασκός θα μπορούσαν να ενεργήσουν για την αποκατάσταση των δεσμών τους» και ότι «δεν υπάρχει λόγος να μη συμβεί κάτι τέτοιο (...) Ακριβώς όπως διατηρούσαμε τους δεσμούς μας πολύ ζωντανούς στο παρελθόν - ακόμα και με συνομιλίες των οικογενειών μας με τον κ. Ασαντ - σίγουρα δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά στο μέλλον».

Σε πλήρη δε αντίθεση με την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορούμε ποτέ να έχουμε καμία βλέψη ή στόχο, όπως να αναμειχθούμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ