Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΤΤΙΚΗ - ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΙΝΗΣ ΛΑΙΛΑΠΑΣ
Τα δύο ταυτόχρονα μέτωπα έδειξαν τη «επιλεκτική» γύμνια του κράτους

Καμένες εκτάσεις, σπίτια και υποδομές σε Κερατέα και Σταμάτα | Ενας νεκρός από ανακοπή λόγω των αναθυμιάσεων

Καμένα σπίτια στην Κερατέα

Eurokinissi

Καμένα σπίτια στην Κερατέα
Για άλλη μια φορά το Λεκανοπέδιο της Αττικής βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο έλεος της εγκληματικής πολιτικής διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, της έλλειψης μέτρων πυροπροστασίας.

Η πρώτη από τις επικίνδυνες φωτιές που έπληξαν την Αττική το Σάββατο εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί σε χαμηλή βλάστηση κοντά στην περιοχή Φέριζα, στον δήμο Λαυρεωτικής. Σχεδόν με την έναρξή της, κατά τη γνωστή πλέον τακτική της κυβέρνησης, εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 στους κατοίκους των οικισμών Φέριζα και Ολυμπος, που τους έλεγαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς Παλαιά Φώκαια. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τέτοια μηνύματα κατέφθαναν ...τρία - τρία ακόμα και σε κατοίκους του Πειραιά και του κέντρου της Αθήνας (!) προκαλώντας ερωτηματικά για το που μαίνεται η πυρκαγιά...

Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ.

Η δεύτερη ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο. Η φωτιά μαινόταν ανάμεσα στην Αττική Οδό και στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, μια περιοχή γεμάτη εργοστάσια. Στην περιοχή έχουν εκδηλωθεί από τις 12 Ιούνη 133 πυρκαγιές.

Ξανά στην πυρά η πολύπαθη Πάρνηθα

Το ίδιο μεσημέρι εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας, φωτιά επικίνδυνη και δυνατή σε ένταση, με γρήγορη εξάπλωση, γύρω από την περιοχή που είχε καεί ξανά στη μεγάλη φωτιά της Πάρνηθας το 2021, όταν πάνω από 42 χιλιάδες στρέμματα δάσους είχαν γίνει στάχτη. 110 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για ώρες και, παρά τα μεγάλα λόγια και τις ευχαριστίες προς αυτούς από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια, υπάρχουν καταγγελίες ότι το προσωπικό που επιχείρησε έμεινε χωρίς νερό και προμήθειες για αρκετές ώρες.

Για άλλη μια φορά απόγνωση, με τον δασικό πλούτο απροστάτευτο

INTIME NEWS

Για άλλη μια φορά απόγνωση, με τον δασικό πλούτο απροστάτευτο
Η μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα φέρεται, σύμφωνα με μαρτυρίες, να ξεκίνησε από έκρηξη. Ποδηλάτης που ήταν στο βουνό όταν ξέσπασε η φωτιά έγραψε σε ανάρτησή του: «Ημασταν στο Κατσιμίδι όταν ξεκίνησε η φωτιά, δυστυχώς μετά από έκρηξη που ακούσαμε όλοι». Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο υψηλής τάσης, αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι πράγματι οι πυλώνες υψηλής τάσης που υπάρχουν στην περιοχή είναι δικοί του, αλλά το σύστημα παρακολούθησης του δικτύου δεν έδωσε κανένα σήμα για έκρηξη, διακοπή ή άλλο πρόβλημα στους πυλώνες.

Σε Κερατέα και Σταμάτα καταγγελίες για τους πυλώνες υψηλής τάσης

Η επόμενη μέρα, η Κυριακή, σημαδεύτηκε το πρωί από μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση στην Κερατέα και γρήγορα επεκτάθηκε. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς της Παλαιοκαμάριζας, της Πλάκας, του Μαρκατίου αλλά και του Πανοράματος, οι κάτοικοι των οποίων κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς το Λαύριο. Κάτοικοι που παρέμεναν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους με ό,τι μέσο μπορούσαν, κατήγγειλαν πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από ασυντήρητο πυλώνα της ΔΕΗ. Δορυφορική εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το «Μeteo» έδειξε ότι ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα κάλυψε προσεγγιστικά απόσταση 210 χιλιομέτρων.

Η γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς σε περιοχές με σπίτια προκάλεσε ζημιές. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδήμαρχου Λαυρεωτικής Αθ. Μακροδημήτριου, οικίες που βρίσκονται στο σημείο είχαν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ πρόσθεσε ότι η φωτιά κινούνταν σε κοντινή απόσταση από στρατιωτική βάση. Πάνω από δέκα σπίτια έχουν καεί στην περιοχή Μαρκάτι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο. Κάηκαν ποιμνιοστάσια και αυτοκίνητα. Σε 52 απεγκλωβισμούς προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια στιγμή, εκτός των τεσσάρων οικισμών που είχε ζητηθεί η εκκένωσή τους, νέα μηνύματα του 112 ζητούσαν από τους κατοίκους των περιοχών Μαρκάτι και Αγιος Γεώργιος Θορικού να απομακρυνθούν προς Λαύριο μέσω της παλαιάς Λεωφόρου Λαυρίου, αλλά και από όσους ήταν στον Αγιο Κωνσταντίνο Λαυρίου να τον εγκαταλείψουν προς Λαύριο μέσω Καμάριζας.

Μεγάλη ήταν η μάχη με τις φλόγες, που έφτασαν στα όρια του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, αφού από την Πλάκα η φωτιά είχε διασχίσει όλη την περιοχή μέχρι τα όρια της κοινότητας στον Αγιο Κωνσταντίνο. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μαζί με αυτές του δήμου και της Περιφέρειας, κατέβαλαν προσπάθεια να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε μια περιοχή που είχε ξανακαεί πριν λίγα χρόνια, για να ανακόψουν τη φωτιά.

Πολύ μεγάλη ήταν η κινητοποίηση του λαού της περιοχής. Ανάμεσά τους και οι δυνάμεις του ΚΚΕ, όπως και οι δυνάμεις των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Παράλληλα, κάλεσμα για συγκέντρωση εθελοντών είχε απευθύνει η Τομεακή Επιτροπή Μεσογείων - Λαυρεωτικής του Κόμματος.

Στο μεταξύ, με παρεμβάσεις τους στον δήμαρχο Λαυρεωτικής οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζητούσαν από την πρώτη στιγμή ενημέρωση για την πορεία του μετώπου της φωτιάς, ενώ μετά από επικοινωνία με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου άνοιξαν οι υποδομές του δήμου ως σταθμός μεταφόρτωσης νερών και προμηθειών για τους εθελοντές και τους πυροσβέστες.

Και σ' αυτήν την πυρκαγιά δεν έλειψαν οι καταγγελίες για ελλείψεις μέσων των πυροσβεστών, μεγάλη δύναμη των οποίων επιχειρούσε στο σημείο (138 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, 36 οχήματα, 8 ελικόπτερα, 9 αεροσκάφη).

Το απόγευμα οι φλόγες είχαν φτάσει στην περιοχή πάνω από τη Συντερίνα. Πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συνδρομή μηχανημάτων του στρατού αλλά και πολιτών, προσπαθούσαν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή και να την μπλοκάρουν στο σημείο αυτό, διότι υπήρχε κίνδυνος για τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.

Στο μεταξύ, κάτοικοι κατήγγειλαν τις εγκληματικές ευθύνες για την υποστελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αφού οι δυνάμεις κατάσβεσης ήταν πλέον υπερβολικά λίγες για να μπορέσουν να καλύψουν το νέο μέτωπο που είχε ξεσπάσει στην περιοχή του Διονύσου. Αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού οι μεγάλες ελλείψεις στο ΠΣ επιχειρούνται να καλυφθούν με τη συνεχή μετακίνηση των εξοντωμένων πυροσβεστών, που τρέχουν από μέτωπο σε μέτωπο.

Ενας νεκρός στη Σταμάτα

Στις 4.17 το απόγευμα ξεκίνησε το μέτωπο στη Σταμάτα του Διόνυσου, μέσα από την «καρδιά» του δάσους, με την κατεύθυνση των ανέμων να την οδηγεί μέσα από το πυκνό πευκοδάσος προς τον Διόνυσο. Η φωτιά έκαιγε σε τμήμα της περιοχής όπου βρίσκονται σπίτια, ενώ 45χρονος που έπαθε ανακοπή στην περιοχή και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 45χρονος εισέπνευσε καπνό και έγιναν προσπάθειες ανάταξης από τους διασώστες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του. Από τη φωτιά υπήρξε κι άλλος σοβαρά τραυματίας, καθώς και ένας ακόμα άντρας που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο μετά από λιποθυμικό επεισόδιο.

Το μέτωπο της φωτιάς, που ξεπέρασε το 1,5 χιλιόμετρο, γρήγορα προχώρησε επικίνδυνα, με τις φλόγες να βρίσκονται πάνω από το Νεκροταφείο της Σταμάτας, πηγαίνοντας για την περιοχή Ροδόπολη και πλησιάζοντας σπίτια απειλητικά. Εκκενώθηκε η κατασκήνωση Διονύσου, ενώ στην περιοχή επιχειρούσαν 106 πυροσβέστες με 6 πεζοπόρα τμήματα, 24 οχήματα και εθελοντές, και από αέρος συνέδραμαν τις επίγειες δυνάμεις 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, με τις δυνάμεις να φτάνουν αποσυρόμενες από το άλλο μέτωπο στην Κερατέα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων το δάσος της Σταμάτας έμεινε ακαθάριστο, με τον δήμο να δηλώνει ότι αδυνατεί να το καθαρίσει, λόγω έλλειψης μέσων. «Μας έβαλαν και καθαρίζαμε τα χωράφια μας και η φωτιά ήρθε απ' το δάσος», έλεγαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η πτώση των ανέμων είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σε ύφεση η πυρκαγιά, η οποία δεν είχε πλέον ενεργό μέτωπο. Επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονταν στην περιοχή, με τις προσπάθειες να εστιάζουν στο να μην ξεφύγει η φωτιά από τον οικισμό Γαλήνης προς τον Διόνυσο.

Φωτιές σημειώθηκαν, τέλος, σε Ντράφι και λόφο Φιλοπάππου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα(2024-07-02 00:00:00.0)
Τεράστια καταστροφή σε Βίλια και Λαυρεωτική(2021-08-18 00:00:00.0)
Πύρινα μέτωπα παντού!(2021-08-07 00:00:00.0)
Πύρινος κλοιός σε δύση και ανατολή(2015-07-18 00:00:00.0)
Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στη Νεάπολη Βοιών(2015-07-18 00:00:00.0)
Πυρκαγιές(2014-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ