Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες απειλώντας με κλιμάκωση της σύγκρουσης

Συνεχίζονται καθημερινά οι εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, με φόντο το μακελειό από το Ισραήλ στη Γάζα, απειλώντας με μεγάλη κλιμάκωση και επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ άλλων, το Ισραήλ πραγματοποίησε χτες επιθέσεις στις περιοχές Αϊταρούν και Αϊτα Ας Σαμπ στον νότιο Λίβανο, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει ότι έπληξε κτίρια όπου είχαν συγκεντρωθεί στελέχη της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ ανέφερε επίσης ότι έπληξε «εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ» μεταξύ άλλων στο χωριό Μπλίντα, στο Κφαρ Κίλα και στην αλ Μπαγιάντα στον νότιο Λίβανο.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι κατάφερε άμεσο χτύπημα σε κτίριο που χρησιμοποιείται από Ισραηλινούς στρατιώτες στον εβραϊκό οικισμό Ramot Naftali. Ο δε ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι 7 ρουκέτες από τον Λίβανο έπεσαν σε ανοικτές περιοχές γύρω από το Ντοβέβ, το Ραμότ Ναφτάλι και το Κιμπούτς Μααγιάν Μπαρούχ και ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Προηγουμένως, το βράδυ της Κυριακής, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 18 στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας σοβαρά, σε επίθεση με drones που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ. Στόχος της λιβανέζικης οργάνωσης ήταν θέσεις του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Μπλίνκεν: «Κανείς δεν θέλει πόλεμο, αλλά η δυναμική οδηγεί προς τα εκεί»

Στο μεταξύ, για «δυναμική» που οδηγεί προς γενικευμένο πόλεμο του Ισραήλ στον Λίβανο μίλησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, παρότι είπε ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν θέλει μια τέτοια εξέλιξη και ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ είναι «αποφασισμένες να προσπαθήσουν να την ανακόψουν».

Σε συνέντευξη στο Ινστιτούτο Brookings, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι το Ισραήλ «έχει ουσιαστικά χάσει την κυριαρχία του στο βόρειο τεταρτημόριο της χώρας του, επειδή οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς να πάνε στα σπίτια τους».

Επανέλαβε δε την εκτίμησή του ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί πόλεμο στον Λίβανο, προσθέτοντας ωστόσο ότι «μπορεί κάλλιστα να είναι έτοιμοι να εμπλακούν σε έναν, αν χρειαστεί - από τη δική τους οπτική γωνία - για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμα ότι ούτε η Χεζμπολάχ, ο Λίβανος και το Ιράν θέλουν έναν τέτοιο πόλεμο, για τους δικούς τους λόγους.

«Από τη μία πλευρά, κανείς δεν θέλει πραγματικά έναν πόλεμο. Από την άλλη πλευρά, έχετε μια δυναμική που μπορεί να οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση, την οποία είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε να την ανακόψουμε», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για τη μεσολάβηση μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει «τη διασφάλιση ότι οι δυνάμεις (σ.σ. της Χεζμπολάχ) αποσύρονται, ώστε να μην μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους κάθε μέρα». Πρόκειται για υιοθέτηση της απαίτησης του Ισραήλ για υποχώρηση της Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμα ότι η εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστούν οι επιθέσεις τόσο της Χεζμπολάχ όσο και των Χούθι.

Ο όμιλος «Lufthansa» σταματά τις νυχτερινές πτήσεις από και προς τη Βηρυτό

Ο γερμανικός όμιλος «Lufthansa» σταμάτησε τις νυχτερινές πτήσεις από και προς τη Βηρυτό μέχρι τις 31 Ιουλίου, λόγω της κλιμακούμενης «κατάστασης ασφαλείας».

Ο εκπρόσωπος της «Lufthansa» δήλωσε ότι η αλλαγή ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου και οι ημερήσιες πτήσεις θα πραγματοποιούνται όπως και πριν.

Η «Swiss International Airlines», θυγατρική του ομίλου «Lufthansa», δήλωσε επίσης ότι θα μεταφέρει τις νυχτερινές πτήσεις της από τη Βηρυτό στη διάρκεια της ημέρας μέχρι το τέλος Ιουλίου, «λόγω των πολιτικών εξελίξεων στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και όσοι βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν.

Αντίστοιχες ταξιδιωτικές οδηγίες έχουν εκδώσει αρκετές ακόμα «δυτικές» χώρες, ενώ χτες και η Σαουδική Αραβία κάλεσε τους υπηκόους της που ζουν στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA ανέφερε ότι η πρεσβεία της χώρας κάλεσε τους Σαουδάραβες που βρίσκονται στη χώρα να φύγουν «αμέσως» και όλους τους Σαουδάραβες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ