Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΟΥ
«Βροχή» υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ, σε θέσεις μάχης στον ΣΥΡΙΖΑ

Αγκαλιές τέλος... τώρα τα μαχαίρια πέφτουν βροχή

Eurokinissi

Αγκαλιές τέλος... τώρα τα μαχαίρια πέφτουν βροχή
Με «βροχή» υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών που αποφασίστηκαν για τον Οκτώβρη, αλλά και «ανοιχτή» κόντρα ανάμεσα σε Κασσελάκη και Τσίπρα, εξελίσσονται οι διεργασίες στον χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Κι αυτό που επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα είναι πως για τη δημιουργία του εναλλακτικού αντιλαϊκού πόλου, είναι μεγάλο το ...άγχος της άρχουσας τάξης, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να στηθεί, και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ένας εναλλακτικός αντιλαϊκός πόλος - καβάντζα στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο ένας μετά τον άλλο...

Με πέντε - μέχρι στιγμής - στελέχη να έχουν δηλώσει την υποψηφιότητά τους, θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ στις 6 και 13 Οκτώβρη, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Την υποψηφιότητά τους δήλωσαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στις τοποθετήσεις τους ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ τη Δευτέρα ανακοίνωσαν επίσης τις υποψηφιότητές τους η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κατάλογος των υποψηφίων θα παραμείνει «ανοιχτός» τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Η συνεδρίαση έγινε υπό τη σκιά των διεργασιών να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να συγκροτηθεί εναλλακτικός αντιλαϊκός πόλος στην κυβέρνηση της ΝΔ.


Eurokinissi

Αν και ο «οδηγός» του κεφαλαίου να στηθεί ο πόλος της κεντροαριστεράς από τα γνωστά υλικά της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας (δέσμευση στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και στις κατευθύνσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ) δείχνει προς όσους στηρίζουν και ψηφίζουν τα αντιλαϊκά νομοσχέδια στη Βουλή και την Ευρωβουλή «χέρι - χέρι» με την ΝΔ, υπάρχει δυσκολία ο πόλος αυτός να διαχειριστεί τη δυσαρέσκεια που προκαλεί στον λαό αυτή η πολιτική.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης και αιχμών, κατά την οποία ωστόσο ξεκαθαρίστηκε από όλους τους υποψηφίους η κατεύθυνση «σύγκλισης» του ΠΑΣΟΚ με τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας στο πλαίσιο «αντιδεξιών μετώπων» που θα λειτουργήσουν ως συγκολλητική ουσία για τη διαμόρφωση του επόμενου κυβερνητικού πόλου και των κάλπικων διαχωριστικών γραμμών πάνω στη στρατηγική συμφωνία με τη ΝΔ.

Κοινή συνισταμένη των υποψηφίων η σύγκλιση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς

Η εισήγηση του Ν. Ανδρουλάκη για την ημερομηνία των εκλογών έγινε ομόφωνα δεκτή από το σώμα, ενώ η πρόταση περιελάμβανε διαδικασίες στα πρότυπα των εσωκομματικών εκλογών του 2021. Οι υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν υπογραφές στήριξης, ενώ στα μέσα Σεπτέμβρη θα καταθέσουν τις προτάσεις τους σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή. Επίσης, προτάθηκε να πραγματοποιηθεί τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων, ενώ η διαδικασία εκλογής αναμένεται να είναι ανοιχτή έως και την ημέρα των εκλογών για μέλη του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο.

Παράλληλα, ο Ν. Ανδρουλάκης προανήγγειλε συνέδριο μετά τις εσωκομματικές εκλογές, στο οποίο θα κληθούν και οι υπόλοιπες δυνάμεις του αποκαλούμενου «προοδευτικού χώρου», ώστε «να βρούμε κοινή συνισταμένη, κοινή στρατηγική τα επόμενα χρόνια, ώστε πλέον συντεταγμένα να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο προοδευτικό με θέσεις, με αξίες, αρχές και προτάσεις για τη χώρα».

Αναφέρθηκε επίσης σε «οικονομικά συμφέροντα» που επεμβαίνουν στις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε πως πλέον το ΠΑΣΟΚ «μπορεί να ηγηθεί του προοδευτικού κόσμου και να γίνει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, κάτι που φαινόταν όνειρο θερινής νυκτός». Αν και τάχθηκε απέναντι στα «σχέδια», όπως είπε, για «ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ και την ενοποίησή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε πάντως ότι πιστεύει στον «ειλικρινή διάλογο και την προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων».

Στη δική του ομιλία, ο Χάρης Δούκας ζήτησε στήριξη προκειμένου το «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ξαναγίνει κυβερνητική δύναμη», σημειώνοντας παράλληλα πως «όλοι θέλουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ που θα ανοίξει, θα ενώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και θα νικήσει την ΝΔ, όπως το κάναμε στην Αθήνα». Ακόμα, ο Χ. Δούκας επέμεινε στη δήλωση που είχε κάνει, τονίζοντας πως ο Κυρ. Μητσοτάκης «προσπαθεί να παρέμβει στην εκλογή του προέδρου» στο ΠΑΣΟΚ.

Ο τρίτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στη συνεδρίαση, ο Παύλος Γερουλάνος, έκανε λόγο για ένα «ανανεωμένο και αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ» και τάχθηκε υπέρ μιας «μεγάλης παράταξης που θα ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο το πολιτικό φάσμα» και θα κερδίσει τη «συντήρηση» στις επόμενες εκλογές.

Μαλλιοτραβηγμάτων συνέχεια...

Θέση μάχης παίρνουν τα αντιμαχόμενα βιλαέτια στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη και της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο πάντα των διεργασιών αναμόρφωσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και μιας αντιπαράθεσης για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να κρατήσει τα σκήπτρα της και να πλασαριστεί ξανά σαν αξιόπιστη εναλλακτική για την αστική διαχείριση.

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε περαιτέρω το Σαββατοκύριακο που πέρασε, με την ανοιχτή επίθεση απ' τον Στ. Κασσελάκη στον Αλ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε με ανάρτησή του στα social media για υπονόμευση, ανάρτηση που διόρθωσε λίγο μετά αφαιρώντας τη συγκεκριμένη λέξη, αλλά κατά τ' άλλα με ίδιο περιεχόμενο.

«Ελα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια», έγραψε μεταξύ άλλων ο Στ. Κασσελάκης απ' τη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν έως και χτες βράδυ. Στην ανάρτησή του καταγγέλλει συνεχή εσωκομματικά βέλη που δέχεται, ενώ σχολιάζει και τη συλλογή υπογραφών, λέγοντας πως αυτές αφορούν τη σύγκλιση οργάνων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση και σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε πως δεν μετανιώνει για την απόφαση να παραιτηθεί απ' την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και πως «αν θες να δεις τον χαρακτήρα κάποιου δώσε του εξουσία»...

Η ανάρτηση Κασσελάκη εξόργισε τους 87 που υπέγραψαν το κείμενο για τη σύγκληση των οργάνων, καθώς εμμέσως πλην σαφώς τους κατηγορεί ότι είναι «ενεργούμενα» του Αλ. Τσίπρα. Για «παραληρηματική και θλιβερή ανάρτηση» έκανε λόγο ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Ο Στ. Κασσελάκης άνοιξε μόνος του θέμα ηγεσίας και «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να τίθενται τεχνητά διλήμματα όπως αυτό που έθεσε "ή δεν θα μιλάτε ή είστε υπονομευτές"», δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη, ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου παρατήρησε ανακολουθία στις αναρτήσεις του προέδρου, με τον Π. Πολάκη να δηλώνει ότι η πολιτική δεν μπορεί να είναι one man show...

Διευθετήσεις παντού...

Υψώνοντας και στην Κωνσταντινούπολη τη σημαία των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τις διευθετήσεις που ψήνονται στα Ελληνοτουρκικά. Αφού συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκ. Ιμάμογλου, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε σε εκδήλωση αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Koc, λέγοντας πως «σε αυτή την περίοδο σχετικής ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να παραπέμψουμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ενώ σημείωσε πως «με βάση αυτά τα κρίσιμα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε την προοπτική για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας στο σύνολό τους».

Στην Κουμουνδούρου η συγκέντρωση των απεργών

Στο μεταξύ, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην «Αυγή» αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία στις 3 και 4 Ιουλίου και συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν επιφυλακτικοί στις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά και για την απρόσκοπτη λειτουργία του κυριακάτικου φύλλου, αναφέροντας πως δεν είναι διασφαλισμένη, καθώς ειπώθηκε ρητώς ότι θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Τέλος, σημειώνουν πως καμία δέσμευση δεν αναλήφθηκε σε συνάντηση των δύο πλευρών σχετικά με την εξόφληση των δεδουλευμένων οφειλών τους που αγγίζουν τις 300.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ