Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ανυπολόγιστη η ζημιά στο βαμβάκι

Σε θεομηνία για τις βαμβακοκαλλιέργειες της Θεσσαλίας εξελίσσεται η προσβολή των φυτειών από το πράσινο σκουλήκι, το οποίο φαίνεται να μην αντιμετωπίζεται με τα φυτοφάρμακα, αφού, μέχρι τώρα, οι παραγωγοί έχουν κάνει τέσσερις ψεκασμούς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η καταστροφή στις καλλιέργειες που άρχισαν, ήδη, να μετρούν οι αγρότες της περιοχής, είναι ανυπολόγιστη και υπάρχει κίνδυνος η παραγωγή σε πολλά χωράφια να πέσει κάτω από 200 κιλά το στρέμμα, οπότε οι παραγωγοί, εκτός των άλλων, θα στερηθούν και την συνδεδεμένη επιδότηση - κυμαίνεται από 55 μέχρι 85 ευρώ το κιλό - καθότι, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον κανονισμό της ΚΑΠ, αυτή δεν δίνεται σε όσους αγρότες παράγουν κάτω από 200 κιλά βαμβάκι ανά στρέμμα.

Αποζημίωση για την καταστροφή οι βαμβακοπαραγωγοί δε δικαιούνται, επειδή ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει αυτού του είδους τις ζημιές. Στην απαίτηση των πληγέντων για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση, επικαλούμενη τον κανονισμό του Οργανισμού, τούς απαντάει αρνητικά και, προκειμένου ν' αποφύγει να πληρώσει το ΠΑΣΟΚ «βαρύ κόστος» γι' αυτή της την άρνηση στις ερχόμενες τοπικές εκλογές, αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί οι αγρότες ν' αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ.

Σε δήλωσή του για το μέγα πρόβλημα που έχει προκύψει στους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής, ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισημαίνει: «Η οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι παραγωγοί θα είναι τεράστια, σε μια περίοδο, μάλιστα, που, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, το αγροτικό εισόδημα έχει υποστεί πανωλεθρία, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων, του αποδεκατισμού των επιδοτήσεων και της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής.

Αλλά και σε ένα διάστημα που, στο πλαίσιο του Μνημονίου που υπέγραψε με την τρόικα, η κυβέρνηση επιβάλλει νέα, πολλά οικονομικά βάρη στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτών (τεράστιες αυξήσεις στο ΦΠΑ των αγροτικών μέσων και εφοδίων, στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και στις εισφορές για ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, «χαράτσια» για τις άδειες των γεωτρήσεων και για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ κ.ά.)

Οι πληγέντες αγρότες πρέπει ν' απαιτήσουν να γίνουν, γρήγορα, δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών και να αποζημιωθούν, αμέσως και στο σύνολο της καταστροφής, από τον ΕΛΓΑ. Ταυτόχρονα, χρειάζεται, και μ' αυτή την ευκαιρία, ν' απαιτήσουν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, με το οποίο καταργεί, ουσιαστικά, την κρατική στήριξη που υπήρχε στον ΕΛΓΑ, αυξάνει δραστικά την υποχρεωτική ασφαλιστική εισφορά, επιβάλλει πρόσθετη φορολόγηση υπέρ ΕΛΓΑ, επιδοτεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να εισβάλλουν και στο χώρο των αγροτικών ασφαλίσεων, υποβαθμίζει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ και μειώνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των ασφαλιζομένων κινδύνων.

Οι βαμβακοπαραγωγοί και όλοι οι αγρότες πρέπει ν' αγωνιστούν για ένα ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο, που θα επιχορηγείται από το κράτος για την πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικαλείται τον αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ για να μην αποζημιώνει 100% τους αγρότες(2020-11-04 00:00:00.0)
Πενιχρό επίδομα αντί αναπλήρωσης(2007-02-17 00:00:00.0)
Αποζημιώστε τους παγετόπληκτους αγρότες(2004-05-07 00:00:00.0)
Αγωνιστικές «σφυριές» στα ολέθρια «βαμβακόμετρα»(2002-04-27 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν οι αγρότες των Τρικάλων(1999-01-10 00:00:00.0)
Μένουν χωρίς εισόδημα(1998-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ