Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πενιχρό επίδομα αντί αναπλήρωσης

Πληροφορίες που διακινούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί βαμβακιού και τεύτλων για την ποσοτική μείωση και την ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής τους στην καλλιεργητική χρονιά που πέρασε. Ομως, αυτή η «αποζημίωση» δε θα δοθεί ανάλογα με τη ζημιά που υπέστη κάθε παραγωγός, αλλά θα είναι στρεμματική. Συγκεκριμένα, αναμένεται να δοθούν 20-25 ευρώ το στρέμμα στους βαμβακοπαραγωγούς και 13-14 ευρώ το στρέμμα στους τευτλοπαραγωγούς. Αυτό σημαίνει ότι δε θα αποζημιωθούν οι αγρότες που, λόγω νέας ΚΑΠ και των αντίξοων καιρικών συνθηκών, υπέστησαν τεράστια καταστροφή στην παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο κι απλώς θα πάρουν ένα πενιχρό, εφάπαξ, βοήθημα.

Η κυβέρνηση, αντί της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος που ζητούν οι αγρότες, προσφέρει ένα επίδομα - «ψίχουλα», που δεν καλύπτει, ούτε κατ' ελάχιστον, τη μεγάλη εισοδηματική απώλεια που είχε η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων παραγωγών. Κι αυτό δεν το δίνει επειδή την «έπιασε ο πόνος» για τους αγρότες, αλλά για λόγους αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης και κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα, το «δικαιούνται» μόνο οι βαμβακοπαραγωγοί και οι τευτλοπαραγωγοί και όχι οι παραγωγοί και των άλλων αγροτικών προϊόντων που υπέστησαν ανάλογη ζημιά.

Το επίδομα δε θα δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τον ΕΛΓΑ. Ομως, ο ΕΛΓΑ είναι ασφαλιστικός φορέας και όχι επιδοματικός. Κι αυτή η οικονομική επιβάρυνσή του θα συμβάλει στην παραπέρα αύξηση των χρεών του, που, ήδη, ανέρχονται στα 2,3 δισ. ευρώ. Ετσι θα επιταχυνθεί η πορεία του προς τη χρεοκοπία και θα συντομευτεί ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση των γεωργικών ασφαλίσεων, την οποία προωθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, κρατώντας σε ισχύ το νόμο 2945/2001 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια εξέλιξη είναι προ των πυλών και θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και οι ασφαλισμένοι αγρότες, αλλά και οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ.

Με την απόφασή της για το επίδομα, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ οδήγησε σε μεγάλη απώλεια του αγροτικού εισοδήματος. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, σε όλη την Ελλάδα, χρειάζεται, με τον αγώνα τους, να απαιτήσουν να δοθεί αυτό το επίδομα για όλα τα αγροτικά προϊόντα, διεκδικώντας, ταυτόχρονα, πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ικανοποιητικές κατώτερες τιμές, ουσιαστικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, κρατική χρηματοδότηση στον ΕΛΓΑ και αλλαγή του κανονισμού του ώστε να καλύπτει το 100% των ζημιών. Και, βεβαίως, να κλιμακώσουν την πάλη τους για την ανατροπή της ΚΑΠ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ...


Π. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνουν τον αγώνα για το εισόδημα και την επιβίωσή τους (2023-11-29 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν (2021-11-05 00:00:00.0)
Στην Κομισιόν το θέμα των καταστροφών σε καλλιέργειες (2014-08-01 00:00:00.0)
Αποζημιώσεις - ψίχουλα στους βαμβακοπαραγωγούς (2011-04-06 00:00:00.0)
Ανυπολόγιστη η ζημιά στο βαμβάκι (2010-08-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις (2007-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ