Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Δυναμώνουν τον αγώνα για το εισόδημα και την επιβίωσή τους

Βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες την Κυριακή οι αγρότες της Καρδίτσας. Συντονισμένες δράσεις σε μια σειρά περιοχές. Σημαντικός αγωνιστικός σταθμός η πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα την Κυριακή 10 Δεκέμβρη

Σύσκεψη στην Καρδίτσα
Σύσκεψη στην Καρδίτσα
Σε μια σειρά από πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις προχωρούν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματά τους και διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες παλεύουν για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους, που υπέστη βαρύτατο πλήγμα εξαιτίας των μεγάλων ζημιών από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες και τη συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής. Παράλληλα, οι βιοπαλαιστές αγρότες ήρθαν το προηγούμενο διάστημα αντιμέτωποι με τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση αλλά και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

Το σύνθημα «παλεύουμε για την επιβίωσή μας, για να μείνουμε στον τόπο μας» αποκτά επείγοντα χαρακτήρα, ιδιαίτερα για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, οι οποίοι όχι μόνο δεν καλύπτουν τις απώλειες στο εισόδημά τους από τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις, αλλά βλέπουν την κυβέρνηση να προωθεί ακόμα πιο επιθετικά το ξεκλήρισμά τους, μέσα από την «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου» στον Θεσσαλικό κάμπο, τη «στροφή» σε πιο «σύγχρονες και δυναμικές καλλιέργειες» και την ανάγκη «εξοικονόμησης υδάτινων πόρων».

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται συντονισμένες κινητοποιήσεις για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μιας σειράς προϊόντων. Συγκεκριμένα:

  • Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη οι παραγωγοί αμπελοοινικών προϊόντων. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί κινητοποιήσεις στις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου και την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία Ζίτσας.
  • Την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη οι ελαιοπαραγωγοί στις έδρες όλων των Περιφερειών της χώρας.
  • Την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη, οι παραγωγοί μήλων - κάστανων - αμυγδάλων - κερασιών - καρυδιών.

Από την κινητοποίηση στην Λάρισα
Από την κινητοποίηση στην Λάρισα
Σταθμό στη δράση των αγροτοκτηνοτρόφων θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 10 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στη Νίκαια Λάρισας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών.

Βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες την Κυριακή οι αγρότες της Καρδίτσας

Την απόφαση να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από την Κυριακή 3 Δεκέμβρη πήραν στο μεταξύ οι αγρότες που συμμετείχαν σε σύσκεψη, την οποία οργάνωσε τη Δευτέρα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στον Παλαμά.

Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 23 Αγροτικών Συλλόγων και αγρότες από τουλάχιστον 30 χωριά, αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν σχεδόν 3 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Σε πολλά χωριά δεν έχουν δοθεί ακόμα και οι ανεπαρκείς αποζημιώσεις που τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, τα αναχώματα παραμένουν «σπασμένα», δεν υπάρχει σχέδιο για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία.

Μιλώντας εισηγητικά ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «μπορεί τις προηγούμενες μέρες να πήραμε τις προκαταβολές για τις ζημιές, ωστόσο τα τελικά ποσά που θα δοθούν δεν αντιστοιχούν στο 100% της ζημιάς, δεν καλύπτουν σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Χρειάζεται επίσης άμεσα να ξεκινήσει η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας και να αποκατασταθούν οι ζημιές στα αναχώματα κ.λπ. που έχουν γίνει από τις πλημμύρες. Μας ανησυχούν και μας βρίσκουν απέναντι τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα από τους αρμόδιους ή τους διάφορους εμπειρογνώμονες, όπως οι περίφημοι Ολλανδοί. Στην ουσία, μας λένε ότι πρέπει να συνηθίσουμε να πνιγόμαστε κάθε λίγα χρόνια, ενώ και οι προτάσεις τους για αναδιάρθρωση καλλιεργειών ουσιαστικά οδηγούν στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αγρότες του νομού που καλλιεργούν σε μεγάλο ποσοστό βαμβάκι.

Γνωρίζουμε καλά ότι μόνο όταν βγήκαμε μαζικά στον δρόμο του αγώνα, με τα αιτήματα επιβίωσής μας, αποσπάσαμε κάποιες λύσεις. Ξαναβγάζουμε τα τρακτέρ στις πλατείες, προετοιμαζόμαστε και για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, προχωράμε σε συντονισμό με τους συναδέλφους μας από όλη τη χώρα, ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε στα χωριά μας και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειές μας».

Κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ από τους αγρότες της Αγιάς

Μαχητική κινητοποίηση στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν χτες οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, διεκδικώντας την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους από ασθένειες που «χτύπησαν» την παραγωγή, αλλά και από τις πρόσφατες πλημμύρες. Ταυτόχρονα ανέδειξαν ότι προϋπόθεση για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αφού αυτός δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει μια σειρά από ασθένειες.

Συγκεκριμένα οι Αγροτικοί Σύλλογοι τόνισαν:

  • Στην παραγωγή μήλων υπάρχει εκτεταμένη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του φουζικλάδιου, παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που ανέβασαν ψηλότερα το κόστος παραγωγής, ασθένεια που δεν αποζημιώνεται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ούτε καν από τα ΚΟΕ. Για τον λόγο αυτό διεκδικούν αναπλήρωση εισοδήματος στα 1.000 ευρώ/στρέμμα.
  • Στα κάστανα παραμένει και οξύνεται ο μύκητας της φαιάς σήψης και η σφήκα, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση της φαιάς σήψης, συνεπώς χρειάζεται αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο ύψος των 700 ευρώ/στρέμμα για φέτος και για όσα χρόνια χρειαστεί μέχρι να απαλλαγεί η παραγωγή από τον μύκητα.
  • Η φόμοψη στα αμύγδαλα προκάλεσε μεγάλη απώλεια παραγωγής, που σε συνδυασμό με τον παγετό και την ακαρπία φτάνει στο 100% σε περιοχές και σε κτήματα. Χρειάζεται να δοθεί αναπλήρωση εισοδήματος στα 800 ευρώ/στρέμμα και η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αφού οι αμυγδαλοπαραγωγοί δεν έχουν εισόδημα για φέτος.
  • Τέλος κατήγγειλαν ότι για τα κεράσια δεν έχουν σταλεί ακόμη τα πορίσματα των εκτιμήσεων από τον περσινό παγετό, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων.

Ο Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «από τη φαιά σήψη, τη σφήκα της καστανιάς και τις βροχοπτώσεις η παραγωγή μειώθηκε κατά 60%-70%».

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ζητάμε αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις ασθένειες. Στα κεράσια, στα οποία έχουν γίνει ζημιές από πέρυσι τον Μάρτιο, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα πορίσματα, ούτε και για το ποιες ποικιλίες θα ενταχθούν στις αποζημιώσεις. Εχουν περάσει ήδη 7 μήνες κι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να απαντήσει. Μόνο τα κόκκινα μήλα Ζαγοράς πήραν προκαταβολή για τις ζημιές από τον "Daniel", αλλά όχι τα υπόλοιπα μήλα της Ζαγοράς και της Αγιάς. Και εκεί δεν υπάρχει απάντηση και ακούγεται από τον ΕΛΓΑ ότι κάποια στιγμή θα δοθούν προκαταβολές. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μείνουμε στα χωριά μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας ο πρόεδρός της, Θοδωρής Γεωργαδάκης, καταγγέλλοντας την πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθεί η κυβέρνηση, δίνοντας επιλεκτικά σε κάποιες περιοχές αποζημιώσεις και σε κάποιες όχι: «Εμείς διεκδικούμε για όλους τους αγρότες να αποζημιώνονται στο 100% των ζημιών. Δεν θα επιτρέψουμε να μας διαιρέσουν για να αποδυναμωθεί ο αγώνας μας», τόνισε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ