Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Από 6 μέχρι 9 Φλεβάρη οι αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ

Ψήφισμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης των fake news του Ισραήλ υιοθέτησε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

Από 6 μέχρι 9 Φλεβάρη 2024 θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), όπως αποφάσισε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της. Θα προηγηθούν στις 5 Δεκέμβρη οι εκλογές για την ανάδειξη Εφορευτικής Επιτροπής.

Με τις δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) να παρουσιάζουν τον απολογισμό της «δράσης», για μια ακόμα φορά αποκαλύφθηκαν η γύμνια της συγκεκριμένης ηγετικής ομάδας και η αποστροφή της για οτιδήποτε σχετίζεται με τη μαζική αγωνιστική και συλλογική δράση και διεκδίκηση των μισθωτών δημοσιογράφων, για τον συντονισμό τους με το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Τα παραπάνω ανέδειξαν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, θυμίζοντας την απορριπτική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης για συμμετοχή σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, όπως ενάντια στο πρόσφατο αντεργατικό νομοσχέδιο της πολλαπλής απασχόλησης, την «αποχή» από τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη κ.λπ. Αναδείχθηκε επίσης το χάσμα που χωρίζει την απερχόμενη διοίκηση από τα πραγματικά προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων του κλάδου, τόσο για τα μισθολογικά τους όσο και για τις συνθήκες δουλειάς, τις σχέσεις εργασίας κ.ο.κ.

Για παράδειγμα, για μια ακόμα φορά με ευθύνη της διοίκησης δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση για την οργάνωση της πάλης για κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, που δεν έχει υπογραφεί από το 2009 (!), με την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ να οχυρώνεται πίσω από ...κουπόνια που τάχα εξασφαλίζει και τις ενισχύσεις αλληλεγγύης από το αποθεματικό της.

Ψήφισμα ενάντια στη σφαγή των Παλαιστινίων και στα fake news του Ισραήλ

Με παρέμβαση των συνδικαλιστών που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο της «Δημοσιογραφική Συνεργασίας» και συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, και παρά την προσπάθεια υπονόμευσης της συζήτησης και της σχετικής ψηφοφορίας από το προεδρείο και την απερχόμενη διοίκηση, η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε ψήφισμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και καταδίκης των fake news της ισραηλινής προπαγάνδας που αναπαράγεται από τα ΜΜΕ στη χώρα μας.

Το ψήφισμα αναφέρει: «Εμείς οι δημοσιογράφοι - μέλη της ΕΣΗΕΑ, που παρακολουθούμε χρόνια τώρα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, στεκόμαστε στην πλευρά του δίκιου απέναντι στο άδικο: Στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, που αγωνίζεται ενάντια στην κατοχή και παλεύει για το δικαίωμά του να έχει πατρίδα.

Καμία άλλη "λύση" δεν μπορεί να υπάρξει στο Παλαιστινιακό πέρα από το να πάψει η κατοχή και η κατοχική βία, να αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Η Ιστορία του Παλαιστινιακού δεν άρχισε στις 7 Οκτώβρη. Η ισραηλινή κατοχή και τα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων είναι υπόθεση δεκαετιών. Τα έχουμε καλύψει και αποκαλύψει όλα αυτά τα χρόνια στα ρεπορτάζ και στις ανταποκρίσεις μας από τα πεδία των ισραηλινών επιθέσεων, των εποικισμών, των δολοφονιών αμάχων, των συλλήψεων και των άδικων φυλακίσεων.

Γι' αυτό τώρα στεκόμαστε με οργή απέναντι στην προπαγάνδα και τις "ειδήσεις" που κατασκευάζουν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τη σφαγή των Παλαιστινίων και τις φρικαλεότητες του ισραηλινού στρατού, που σκοτώνει κατά χιλιάδες τον λαό και τα παιδιά της Γάζας, με το πρόσχημα της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας".

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη προσπάθεια της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, με τα σεμινάρια που διοργανώνει εν κρυπτώ, να παρέμβει στο έργο των δημοσιογράφων και να φέρει στα μέτρα της ισραηλινής προπαγάνδας την ενημέρωση του ελληνικού λαού, με διασπορά fake news. Καταγγέλλουμε την αναπαραγωγή αυτών των κατασκευασμένων ειδήσεων από την πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ, χωρίς καμία διασταύρωση και επαλήθευση των πληροφοριών, χωρίς να τηρούνται καν οι στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η δημοσιογραφία αυτές τις στιγμές είναι να παρουσιάζει τα αληθινά γεγονότα, χωρίς τον διαστρεβλωτικό φακό της προπαγάνδας του Ισραήλ και των συμμάχων του, που οι μηχανισμοί τους κυριαρχούν στον έλεγχο και στη ροή των ειδήσεων και της πληροφορίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ