Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2007
Σκέτη πρόκληση!

Ανακοινώθηκαν «αυξήσεις» 3,5% για το βασικό μισθό των εργαζομένων στο Δημόσιο και 4% στις συντάξεις

Εισοδηματική πολιτική λιτότητας, η οποία οδηγεί σε μεγάλη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων του δημοσίου τομέα και των συνταξιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, ο βασικός μισθός των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων αυξάνεται από την 1η του Γενάρη κατά 3,5%, ενώ κατά 4% αυξάνονται οι συντάξεις.

Με δεδομένο ότι ο βασικός μισθός που θα αυξηθεί είναι ένα μέρος μόνο της μηνιαίας αμοιβής των εργαζομένων και η εισοδηματική πολιτική δεν υπολογίζεται στο λεγόμενο «κίνητρο απόδοσης», στο επίδομα των 176 ευρώ που παίρνουν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι, στο οικογενειακό επίδομα και στο επίδομα τέκνων, από την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, προκύπτουν ονομαστικές αυξήσεις οι οποίες κυμαίνονται περί το 2,5%! Πρόκειται για εισοδηματική πολιτική η οποία οδηγεί σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων στο δημόσιο. Με δεδομένο ότι ο επίσημος πληθωρισμός διαμορφώθηκε το 2006 στο 3,3% - ενώ τα είδη διατροφής, όπου καταναλώνεται μεγάλο μέρος του μισθού αυξήθηκαν κατά 4,5% - η χορήγηση ονομαστικών αυξήσεων της τάξης του 2,5% δεν καλύπτουν ούτε καν τις απώλειες αγοραστικής δύναμης που επίσημα υπέστησαν οι εργαζόμενοι το 2006, από την επιθετική τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη και την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, η οποία το 2006 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 2,5%, τότε οι εισοδηματικές απώλειες των εργαζομένων του δημοσίου είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Για να παραμείνει σταθερό το μερίδιο της συμμετοχής των μισθών στο ΑΕΠ της χώρας, θα πρέπει οι χορηγούμενες αυξήσεις να καλύπτουν την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας και τον ετήσιο πληθωρισμό, στην προκειμένη περίπτωση οι μισθοί θα έπρεπε να αυξηθούν μόνο για την κάλυψη των απωλειών του προηγούμενου χρόνου τουλάχιστον κατά 5,8%, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι και αυτό το ποσοστό θα ήταν ικανό να καλύψει την τεράστια ληστεία που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια.

Η εξαγγελθείσα εισοδηματική πολιτική κινείται αυστηρά στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία υπηρετεί τη λογική της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», εισοδηματική πολιτική την οποία ακολουθούσαν σταθερά και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το ειδικό, ίσως, χαρακτηριστικό είναι ότι με τις αυξήσεις - εμπαιγμό που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ουσιαστικά διανύουμε προεκλογική περίοδο, επιχειρεί να δώσει και νέες εξετάσεις στην ολιγαρχία της χώρας, η οποία απαιτεί η οικονομική πολιτική να μένει σταθερή και να μην επηρεάζεται από τον εκλογικό κύκλο...

Τα επιδόματα

Τη δημοσιοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής συνοδεύει ανακοίνωση για ορισμένα επιδόματα για τα οποία οι κυβερνώντες είχαν δεσμευτεί σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων. Ετσι, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

  • Στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το α΄ εξάμηνο του 2007 θα δοθεί επίδομα 17,5 ευρώ μηνιαίως, το οποίο το β΄ εξάμηνο θα διαμορφωθεί στα 35 ευρώ, στα πλαίσια της χορήγησης των δύο πρώτων δόσεων του νέου επιδόματος διδακτικής προετοιμασίας. Επίσης, το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης αναπροσαρμόζεται στο ύψος του πληθωρισμού.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο και ποσά αυξάνεται και το επίδομα «νοσοκομειακό και τροφής» στο διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ.
  • Στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας αυξάνεται το επίδομα ειδικών συνθηκών από 1/9/2007 κατά 2%.
  • Στους κτηνιάτρους υπαλλήλους αυξάνει από 1/3/2007 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από 35 ή 53 ευρώ σε 70 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ