Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Εντείνεται η συγκέντρωση κεφαλαίων

Στόχο την «πρωτιά» στην αγορά γιαουρτιού βάζει ξένη πολυεθνική

Κλιμακώνεται η συγκέντρωση και στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων με την επιθετική επέκταση της πολυεθνικής «Danone» στην εγχώρια αγορά. Σε έναν κλάδο, όπως είναι αυτός του γιαουρτιού, που ήδη μονοπωλείται από τρεις εταιρείες, στόχος της γαλλικής πολυεθνικής κολοσσού «Gervais Danone France» (με πωλήσεις το 2004 στα 13,7 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη στα 917 εκατ. ευρώ, δραστηριότητα σε 120 χώρες και 200 παραγωγικές μονάδες) είναι, μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα «Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα ΑΕ», να καταλάβει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια την πρώτη θέση στην εγχώρια αγορά γιαουρτιού.

Σε πρώτη φάση θα αξιοποιήσει τα δίκτυα διανομής τριών εταιρειών:

  • Της «ΕΛΧΥΜ», θυγατρικής της «Coca Cola», για το Νομό Αττικής.
  • Της «ΑΓΝΟ» και της «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ» για τη Β. Ελλάδα.
  • Της «Κριαράς ΑΕ» για την Κρήτη.

Στο επόμενο διάστημα πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε, να κάνει αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες επιχειρήσεις, με στόχο την επέκτασή της σε όλη τη χώρα. Αρχικά η διακίνηση θα αφορά εννέα κωδικούς προϊόντων των «Actimel», «Danonito» και «Danette» και σύντομα στοχεύει να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. Ολα τα προϊόντα που θα διακινεί στην ελληνική αγορά θα προέρχονται από τις μονάδες της στη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Την είσοδό της στην ελληνική αγορά έκανε η «Danone» μέσω της «ΔΕΛΤΑ» πριν από 14 χρόνια κατέχοντας το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος», από την οποία αποχώρησε πριν από ένα χρόνο περίπου, ενώ ήδη κατέχει και το 60% του μετοχικού κεφαλαίου των «Μπισκότων Παπαδοπούλου». Το 2005 το μερίδιό της στον κλάδο του γιαουρτιού ανήλθε σε 3,3%, και για το 2006 στοχεύει στο 5%.

Ενδεικτικό των στοχεύσεων της επιχείρησης είναι ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Αντ. Κροντηρά, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για νέες κατηγορίες προϊόντων, με δεδομένο μάλιστα ότι η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση γιαουρτιού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 7,5 κιλά, όταν στη Δ. Ευρώπη φτάνει τα 24,8 κιλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ