Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μένουν χωρίς εισόδημα

Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες χωριών των Τρικάλων, επειδή, λόγω αντίξοων συνθηκών, η παραγωγή έπεσε στο μισό και κάτω

Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι αγρότες των χωριών Νεοχώρι,Κρήνη και Παναγίτσα Τρικάλων,καθώς φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών κι άλλων ζημιών στις καλλιέργειές τους, η παραγωγή ήταν πάρα πολύ μικρή. Η στρεμματική παραγωγή του βαμβακιού κυμάνθηκε στα 150 κιλά - ενώ η μέση στρεμματική απόδοση, άλλα χρόνια, ήταν στα 300 κιλά - και μερικών η παραγωγή έπεσε στα 50 - 60 κιλά το στρέμμα. Το ρόδινο σκουλήκι που "έφαγε" το φυτό και οι καιρικές συνθήκες είχαναποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής. Να σημειωθεί ότι ακόμα δε μαζεύτηκαν όλα τα βαμβάκια, αφού τα "καρύδια" άργησαν πολύ ν' ανοίξουν, ενώ ζημιές προκάλεσαν και οι πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή.

Ιδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί καλαμποκιού. Η μέση στρεμματική απόδοση είναι φέτος 700 - 800 κιλά, σχεδόν η μισή, σε σχέση με άλλες χρονιές. Στο καλαμπόκι τη ζημιά προκάλεσε ο καλοκαιρινός καύσωνας.

Οι αγρότες των τριών χωριών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, ενώ έκαναν πάρα πολλά έξοδα για την καλλιέργεια και τα χρέη στην τράπεζα "τρέχουν". Ζητούν τη συμπαράσταση της πολιτείας για ν' αντεπεξέλθουν κάπως στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, υποστηρίζοντας πως πρέπει ν' αποζημιωθούν για την παραγωγή που χάθηκε. Συγκεκριμένα ν' αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί με βάση το προβλέψιμο όριο παραγωγής από τον Οργανισμό Βάμβακος, που στα χωριά τους υπολογίστηκε στα 245 κιλά το στρέμμα. Με ανάλογο τρόπο ζητούν ν' αποζημιωθούν και οι καλαμποκοπαραγωγοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ