Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ντροπή η εγκατάλειψη των άστεγων Κούρδων

Σε νέα παρέμβαση, για την αντιμετώπιση των άθλιων συνθηκών ζωής των Κούρδων προσφύγων, που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από χαρτόκουτες στην πλατεία Κουμουνδούρου, προχώρησε χτες η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", μετά τη συνεχιζόμενη αδράνεια των αρμοδίων, παρά τις ρητές - υποτίθεται - δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει.

Και πρώτα από όλους ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος αν και δεν έχει την ευθύνη- αυτή ανήκει στο κράτος - να επιλύσει το πρόβλημα υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα, αποφεύγει να φροντίσει έστω για το αυτονόητο: Να αφήνει, δηλαδή, τα υπάρχοντα στην πλατεία δημοτικά αποχωρητήρια ανοιχτά όλο το εικοσιτετράωρο, ώστε να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες, που προσπαθούν τόσους μήνες να επιβιώσουν στο πλακόστρωτο της πλατείας ή στα εγκαταλειμμένα κτίρια γύρω από αυτήν.

"Η κατάσταση των Κούρδων που συνεχίζουν να παραμένουν στην πλατεία Κουμουνδούρου αποτελεί ντροπή για το κράτος, το Δήμο Αθηναίων και για τους κατοίκους της Αθήνας", υπογραμμίζεται στη σχετική χτεσινή ανακοίνωση της "Συμπαράταξης", της οποίας έχουν προηγηθεί σειρά παρεμβάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο του επικεφαλής της Λεων. Αυδή.Αλλά ενώ εκεί γίνεται αποδεκτό κάθε φορά το αίτημα αρωγής προς τους άστεγους Κούρδους, στην πράξη η όποια δέσμευση ακυρώνεται.

Ετσι μέχρι τώρα, όπως επισημαίνει ο Λεων. Αυδής, "η προσπάθεια για τη στέγασή τους φαίνεται ότι προσκρούει σε τεχνικές και άλλες δυσχέρειες με αποτέλεσμα να βραδύνει. Στο μεταξύ οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν την κατάσταση". Και σα να μην έφταναν αυτά "έχουν σημειωθεί περιστατικά αστυνομικών εφόδων για την απομάκρυνση των Κούρδων από εγκαταλειμμένα σπίτια της περιοχής όπου καταφεύγουν τη νύχτα".

Η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" μετά από αυτά καλεί τους αρμόδιους της κεντρικής εξουσίας και του Δήμου Αθηναίων να ευαισθητοποιηθούν ώστε:

  • Να δημιουργηθεί κατάλληλο Κέντρο Υποδοχής για όσους ζητούν πολιτικό άσυλο και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.
  • Να επισπευστεί η διαμόρφωση του χώρου για τη στέγαση των Κούρδων της Κουμουνδούρου.
  • Να γίνεται ανεκτή η διανυκτέρευση στα εγκαταλειμμένα σπίτια της περιοχής.
  • Να ληφθεί μέριμνα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη σε συνεργασία με τις οργανώσεις που προσπαθούν να την καλύψουν, όπως μεταξύ άλλων οι "Γιατροί του Κόσμου".
  • Να εξασφαλιστεί η λειτουργία του δημοτικού αποχωρητηρίου της Πλατείας Κουμουνδούρου και μετά τις 9.00 το βράδυ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ