Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο σίγουρος δρόμος της "Ιθάκης"

Απολογισμός της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας, που συμπλήρωσε 15 χρόνια λειτουργίας

Τα αποτελέσματα του πολύχρονου έργου της Θεραπευτικής Κοινότητας "Ιθάκη" αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη συνέχιση του έργου της εξαιτίας της χαμηλής χρηματοδότησης από το κράτος, παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων λειτουργίας της. Παράλληλα σήμερα και αύριο πραγματοποιείται επιστημονικό συμπόσιο για τα 15 χρόνια της"Ιθάκης" με θέμα "15 χρόνια προγράμματα απεξάρτησης στην Ελλάδα". Το συμπόσιο διεξάγεται στο Ινστιτούτο "Γκαίτε" της Θεσσαλονίκης, ενώ την Κυριακή στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το προσωπικό και τα μέλη του θεραπευτικού προγράμματος θα γιορτάσουν την επέτειο γενεθλίων με ειδική εκδήλωση, στην οποία αναμένεται να απευθύνει μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στοιχεία που δόθηκαν χτες και αφορούν μέχρι και το 1997, αναφέρουν πως: Από το 1985 προσέγγισαν το Κέντρο 1.589 άτομα. Τις υπηρεσίες της Θεραπευτικής Κοινότητας "Ιθάκη" από το 1983 που άρχισε να λειτουργεί, αποδέχτηκαν 1.012 άτομα. Στο στάδιο της Κοινωνικής Επανένταξης έφτασαν 567 άτομα.

Επίσης παρουσιάστηκε το προφίλ των χρηστών που απευθύνθηκαν στο Κέντρο Ενημέρωσης κατά το έτος 1997 και ζήτησαν θεραπεία. Τα βασικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει ο πληθυσμός των χρηστών αυτών, είναι: Ως επί το πλείστον είναι άνδρες, ηλικίας 29 ετών, χωρίς σταθερή απασχόληση και κατοικούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τους γονείς τους. Η ηλικία που διακόπτουν το σχολείο ταυτίζεται με την ηλικία που ξεκινούν τους πρώτους πειραματισμούς με τις ουσίες. Η κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη που συνδυάζεται με τη χρήση και άλλων ουσιών όπως κάνναβη και κατασταλτικά χάπια. Μετά από 8,5 χρόνια χρήσης και ενώ βρίσκονται στο στάδιο ενέσιμης χρήσης, ζητούν θεραπεία.

Διαφορετική είναι η εικόνα της γυναίκας που ζητά θεραπεία. Ο αριθμός όσων έκαναν αίτηση για θεραπεία μέσα στο 1997 είναι πολύ μικρός. Η εξαρτημένη γυναίκα είναι 27 ετών. Ερχεται σε επαφή με ουσίες αργότερα από ό,τι ο άνδρας και με βαρύτερες ουσίες. Ζητά θεραπεία κατά μέσο όρο μετά από διάρκεια χρήσης 6 ετών. Το μορφωτικό επίπεδο είναι υψηλό και συνήθως εγκαταλείπει το σχολείο σε ηλικία 17,5 ετών.

Το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας είναι υψηλότερο στη γυναίκα χρήστρια από ό,τι στον άνδρα.

Στα πλαίσια της χτεσινής συνέντευξης παρουσιάστηκαν και πέντε νέες δραστηριότητες που αναμένεται να λειτουργήσουν μέσα στο 1999. Δραστηριότητες που στο σύνολό τους χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και ιδιώτες, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της "Ιθάκης" αντί να αυξάνεται παραμένει στάσιμος.

Τα νέα προγράμματα είναι: α) Πρόγραμμα υποστήριξης αποφυλακισθέντων που θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τη νομική σχολή του ΑΠΘ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. β) Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης το οποίο θα απευθύνεται σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει κατάρτιση σε 70 άτομα. Τα πρώτα 2 χρόνια θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκατ. δραχμές από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBAN. γ) Ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή SOS, η οποία επίσης θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα URBAN. Θα ξεκινήσει πειραματικά το β εξάμηνο του 1999 και σύντομα ελπίζουν να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. δ) Βιβλιοθήκη "Παναγιώτη Επιβατιανού" με ειδική θεματολογία και κεντρικό άξονα τις εξαρτήσεις. Θα λειτουργεί στη Σίνδο και η οργάνωσή της ολοκληρώνεται με τη δωρεά της Ε. Επιβατιανού. ε) Ειδικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης για Μητέρες, παιδιών μέχρι και 5 ετών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Βρέθηκαν τα πρώτα χρήματα, αναζητείται όμως χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της λειτουργίας του προγράμματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ