Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιμένουν να πέσουν μόνα τους;

Μία κατάρρευση κτιρίου αυτές τις μέρες έρχεται να υπενθυμίσει τις ευθύνες των αρμοδίων για την εγκατάλειψη μιας γειτονιάς της πόλης και ενός ιερού της Αρτέμιδος, που παραμένει χρόνια τώρα κενό γράμμα σε μια σκουριασμένη πινακίδα.

Πρόκειται για το ναό της Αρτέμιδος Αγροτέρας και το οικοδομικό τετράγωνο Αρδηττού,Θωμοπούλου,Κεφάλου και Κούτουλα στο Μετς, όπου συγκεντρώνει σειρά ερειπωμένων και ετοιμόρροπων κτισμάτων τα οποία θα έπρεπε να είχαν γκρεμιστεί εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον. Μέχρι χτες όμως κανένας αρμόδιος και καμιά υπηρεσία - παρά τις αποφάσεις που υπάρχουν - δεν είχε προχωρήσει στην κατεδάφιση των επικίνδυνων κτιρίων. Ωσπου ένα από αυτά, στη γωνία Αρδηττού και Κούτουλα,... "κουράστηκε" και έπεσε μόνο του. Θύμα το αυτοκίνητο περιοίκου, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίριο και καταπλακώθηκε.

Ωστόσο, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος "Αρδηττός" με έγγραφό του τον Οκτώβρη του '94 και νεότερο το Νοέμβρη του '96 είχε ενημερώσει για την κατάσταση το Τμήμα Επικίνδυνων της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων και ζητούσε την άμεση κατεδάφιση όλων των επικίνδυνων κτισμάτων που βρίσκονται στην έκταση των 1.400 τ.μ. του οικοπέδου. Πέρυσι το Μάη το Τμήμα Επικίνδυνων της Πολεοδομίας διαπίστωσε τελικά ότι τα κτίσματα είναι πράγματι επικίνδυνα και πρέπει να κατεδαφιστούν. Στη συνέχεια εκδόθηκε σχετική γνωμοδότηση και από την αρμόδια τριμελή επιτροπή της Νομαρχίας Αθηνών, ενώ ενημερώθηκαν το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, το ΥΠΕΧΩΔΕ και η αρμόδια για τον αρχαιολογικό χώρο Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αλλά έκτοτε ο Δήμος Αθηναίων δεν έκανε τίποτε.

Στο μεταξύ αν και στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο - προκείμενου να διασωθεί και να αναδειχτεί ο αρχαίος ναός - έχει γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση με απόφαση των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών από το '95, δεν έχει μέχρι σήμερα παρακατατεθεί από το ΥΠΠΟ η αποζημίωση ύψους 340.000 δραχμών ανά τ.μ., όπως ορίστηκε με σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών πριν δέκα μήνες. Απομένουν οκτώ μήνες για την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους, μετά την πάροδο των οποίων η απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδίκαια.

Να σημειώσουμε τέλος ότι η οδός Κούτουλα είναι ακόμα αδιαμόρφωτη, αν και έχει χαρακτηριστεί πεζόδρομος από το Δήμο Αθηναίων με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το '93, αλλά το ΥΠΕΧΩΔΕ, πέντε χρόνια μετά, δεν έχει ακόμη εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα για να γίνει ο πεζόδρομος και να αναδειχτεί ο αρχαιολογικός χώρος. Θα περιμένουν οι αρμόδιοι να καταρρεύσουν και τα υπόλοιπα κτίσματα;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στέγαση με πολεοδομική διάταξη «στα μέτρα του» (2006-10-05 00:00:00.0)
Προς οικοπεδοποίηση Ναός της Αρτέμιδας (1999-06-29 00:00:00.0)
"...Τσιμέντο να γίνει" (1997-04-03 00:00:00.0)
Συντονισμένη αντίδραση (1996-04-04 00:00:00.0)
Δικαίωση των αγώνων (1995-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ