Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Με "φαντασία" θα γεμίσουν τα άδεια ταμεία!

"Ποιος θα προλάβει να τρελάνει ποιον", ονομάζεται το νέο παιχνίδι, τους κανόνες του οποίου παρουσίασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος. Ενα "παιχνίδι", βέβαια, για το οποίο οι πολίτες αυτής της χώρας θα χρειαστεί να πληρώσουν πολύ ακριβά την ακούσια ή εκούσια συμμετοχή τους. Το παιχνίδι αφορά τη σχέση κυβέρνησης - Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το εναρκτήριο λάκτισμα δίνεται με το σύνθημα: "η φαντασία στη διοίκηση των δήμων". Χάνει όποιος δεν μπορέσει να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της συγκεκριμένης κυβερνητικής προτροπής και συνεχίσει να λειτουργεί ως αιρετός, που πιστός στην εντολή των ψηφοφόρων του ζητά από την κυβέρνηση να δώσει στους δήμους αυτά για τα οποία οι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει αρκετά υπέρογκους φόρους.

Το σενάριο, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να τρελάνει όσους στοιχειωδώς διατηρούν σώας τα φρένας και επιμένουν να διατηρούν στις βιβλιοθήκες τους υλικά που παραπέμπουν στην ιστορική ανάγκη ύπαρξης της αυτοδιοίκησης, προβλέπει:

Δεν υπήρξε ποτέ αυτοδιοίκηση. Η ιστορία της αυτοδιοίκησης αρχίζει με το σχέδιο "Καποδίστριας". Δεν υπάρχει κράτος που φορολογεί και άρα δεν υπάρχει και χρέος κάποιου κράτους προς τους φορολογουμένους του. Υπάρχει μόνο ένας περιφερειάρχης - υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον οποίο οι δήμαρχοι οφείλουν να έχουν καλή σχέση αν θέλουν να τους εγκρίνει κάποια κονδύλια για έργα που η ΕΕ θα έχει επιλέξει πριν από αυτούς γι' αυτούς. Ικανός δήμαρχος, τελικά, είναι αυτός που αγνοεί την πραγματικότητα και εξαντλώντας όποια περιθώρια φαντασίας έχει κατορθώνει να διοικεί το δήμο.

Οσο κι αν όλα αυτά φαντάζουν παράλογα, αυτά ακριβώς είναι που "δίδαξε" χτες η κυβέρνηση στους νεοκλεγέντες δημάρχους από την περιφέρεια της Αττικής, του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, τους οποίους συγκέντρωσε στην Αθήνα στη διάρκεια της πρώτης μιας σειράς ημερίδων που ακολουθούν.

Συγκεκριμένα: Ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος, αφού πρόβαλε ως αξίωμα ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα "κατάρρευσης", ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι με τον "Καποδίστρια" η κυβέρνηση φτιάχνει "ισχυρούς δήμους" τους οποίους, όπως είπε, "θέλουμε να αποτελέσουν όχημα για να ανατρέψουμε μια πορεία κατάρρευσης της χώρας"!

Κατά τον υπουργό, βασική αποστολή των αιρετών είναι να συμβάλουν σ' αυτό που η κυβέρνησή του ονομάζει "ανασυγκρότηση του κράτους", ώστε "να προχωρήσουμε στη μετά ΟΝΕ εποχή"!

Βασικό στόχο, κατά τον υπουργό, οι δήμαρχοι πρέπει να έχουν την "αποτελεσματικότητα". "Κλειδί" στον στόχο αυτό, είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος, αποτελεί η Περιφέρεια, η οποία θα ελέγχει τόσο τον πρώτο όσο και τον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης. Θα διοχετεύει, δηλαδή, προς τα κάτω τις κυβερνητικές επιλογές, κάτι που εγγυάται ο διορισμένος από την κυβέρνηση γενικός γραμματέας της Περιφέρειας.

Τα οικονομικά αιτήματα των δήμων ο υπουργός τα απέδωσε σε "κακοδιαχείριση" και έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως οι δήμαρχοι που ζητούν τα παρακρατημένα του 1998, από την κυβέρνηση, είναι περίπου υπόλογοι "γιατί βάλανε χέρι στους μισθούς"!

Τις αυθαιρεσίες του υπουργού ήρθε να συνδράμει ο υφυπουργός Γ. Φλωρίδης, βγάζοντας από το χρονοντούλαπο διάφορες θεωρίες περί κράτους για να καταλήξει στην πολύ "φρέσκια" διατύπωση πως "η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει αυτόνομη δράση. Ασκεί εξουσία κατά παραχώρηση"!

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της Περιφέρειας, με την οποία, είπε, πρέπει να έχουν συνεργασία οι ΟΤΑ, για να προωθήσουν αναπτυξιακά έργα. Την επιλογή των έργων, όμως, που θα προωθηθούν θα την έχει η Περιφέρεια! Και με βάση αυτό το δεδομένο ο υφυπουργός άφησε να εννοηθεί πως τα μόνα υποψήφια για χρηματοδότηση από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο έργα θα είναι αυτά που θα προτείνει η περιφέρεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ