Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΥΔΑΠ
Βροντερό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση

Θορυβημένη η κυβέρνηση από τη μεγάλη χτεσινή κινητοποίηση, προσπαθεί τώρα να αποπροσανατολίσει και να εφησυχάσει τους εργαζόμενους

Με μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση - τη μεγαλύτερη, κατά γενική ομολογία, που έχει γίνει ποτέ στα χρονικά της Ομοσπονδίας - οι 4.500 εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ ομόφωνα απαίτησαν χτες από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στους σχεδιασμούς για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Στη συνέχεια και φωνάζοντας το σύνθημα "το νερό είναι πηγή ζωής και δεν ιδιωτικοποιείται", οι χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Εκεί αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος, επιχειρώντας να τους αποπροσανατολίσει, τους δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη έτοιμο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση και ότι με δική του πρωτοβουλία θα γίνουν κι άλλες συναντήσεις για να συζητηθούν οι προτάσεις τους. Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες φανερώνουν την αμηχανία της κυβέρνησης από την πρωτοφανή κινητοποίηση των εργαζομένων, θεωρήθηκαν δικαιολογημένα ως παρελκυστική τακτική, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, που έχει εκπονήσει η ΕΤΕΒΑ, και το οποίο προβλέπει τη δημιουργία θυγατρικής που θα λυμαίνονται ιδιώτες - "κηφήνες" και το μόνο που θα κάνουν θα είναι να εισπράττουν, εκμεταλλευόμενοι το δίκτυο της επιχείρησης.

Οπως άλλωστε τόνισαν τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας, οι εργαζόμενοι δεν πείθονται από τέτοιες δηλώσεις και θα βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, ενώ αν χρειαστεί θα προχωρήσουν σε νέες ακόμη και πιο δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων.

Η χτεσινή κινητοποίηση ξεκίνησε με τρίωρη στάση εργασίας (12μ. - 3μ.μ.) η οποία σημείωσε καθολική επιτυχία. Αμέσως μετά οι χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν το θέατρο "Γκλόρια" και τον έξω χώρο στην οδό Ιπποκράτους. Πρώτος πήρε το λόγο στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων, Θ. Ζαχαρόπουλος,ο οποίος τόνισε ότι η μεγάλη κινητοποίηση δίνει απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι δε γίνονται πλέον συνδικαλιστικοί και ταξικοί αγώνες και αποτελεί ηχηρό ράπισμα στους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, οι οποίοι με τις ιδιωτικοποιήσεις των πάντων επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν μια κάστα συγκεκριμένων ιδιωτών. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι σε πρόσφατη συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας τους αποκάλυψε πως προωθείται η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, επειδή ακριβώς δεν είναι ελλειμματική, αλλά κερδοφόρα, και με το αστείο επιχείρημα ότι "το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία"!

"Απόψε δίνουμε την ομόφωνη, την πιο δυνατή απάντηση στα σχέδια των κυβερνώντων, στα σχέδια των υπαλλήλων των Βρυξελλών, στην απανθρωπιά της ΟΝΕ", τόνισε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Γ. Φασουλάς,μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας. "Η ΕΥΔΑΠ - συνέχισε - δεν πωλείται, δεν ιδιωτικοποιείται, δεν κομματιάζεται σε θυγατρικές. Οι εργαζόμενοι θα δυναμώσουν τον αγώνα τους, για να πείσουν και τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας ότι υπάρχει τρόπος η ΕΥΔΑΠ να γίνει αποτελεσματική, σύγχρονη, με διαφάνεια και αξιοκρατία, με εκσυγχρονισμό και ταυτόχρονα να είναι στο δημόσιο τομέα". Επίσης τόνισε ότι χρέος πλέον της Ομοσπονδίας είναι να φέρει ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης και αντίστασης, που θα ενώνει το προσωπικό στον κοινό αγώνα, που θα ενημερώνει όλο το λαό και θα απαντά στην ιδεολογική προπαγάνδα της κυβέρνησης και των αφεντικών της, ότι όπου υπάρχει ιδιώτης, υπάρχει δήθεν αποτέλεσμα και πρόοδος...

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος και του ΕΚΑ Γρ. Φελώνης,οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης, μιας επιλογής που δεν έχει καμιά αποδοχή στην κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ