Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Ξύλο και εκκαθάριση για τον πυλώνα

Μια πρωτοφανής σε έκταση και βιαιότητα αστυνομική επιχείρηση έγινε χτες το πρωί, με στόχο τους κατοίκους της Κοινότητας Κρυονερίου, που αντιδρούν στην εγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ στην περιοχή.

Με ρίψεις χημικών αερίων, ξυλοδαρμούς, δύο τραυματίες και άλλες δύο συλλήψεις, απάντησε η κυβέρνηση και η αστυνομία στην αντίδραση των κατοίκων που θεωρούν επικίνδυνο για την υγεία τους να ζουν κάτω από τους πυλώνες υψηλής τάσης.

Η ώρα ήταν εφτά το πρωί. Κάτοικοι είναι συγκεντρωμένοι στο σημείο όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο πρώτος πυλώνας. Εκείνη την ώρα οι δυνάμεις της αστυνομίας (10 διμοιρίες ΜΑΤ, δηλαδή 250 αστυνομικοί) ακροβολίζονται στους γύρω δρόμους, δημιουργώντας κλοιό γύρω από τους συγκεντρωμένους.

Λίγο αργότερα, ο εισαγγελέας, με τη συνοδεία του αστυνομικού διευθυντή, απευθύνεται στους συγκεντρωμένους και τους ειδοποιεί να φύγουν για να ξεκινήσουν τα έργα. Τους δίνει διορία ενός τετάρτου για να αποχωρήσουν. Πριν όμως εκπνεύσει η διορία - όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι - τα ΜΑΤ κάνουν επίθεση.

Τα πρώτα χημικά αέρια "πέφτουν". Οι κάτοικοι, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, προσπαθούν πανικόβλητοι να κρυφτούν. Αλλοι μπαίνουν στα σπίτια τους και στις αυλές γειτονικών σπιτιών. Ομως, οι δυνάμεις της αστυνομίας δε σταματούν. Ρίχνουν δακρυγόνα και χημικά αέρια, εκεί όπου και είναι εγκλωβισμένοι αρκετοί πολίτες.

Η Ελισ. Λινάρδου καταγγέλλει: "Ημασταν μέσα στην αυλή ενός γειτονικού σπιτιού. Μας έριξαν δακρυγόνα. Δεν ξέραμε από πού να φύγουμε. Μας αντιμετώπισαν σαν εγκληματίες".

Η επίθεση των ΜΑΤ όλο και εντείνεται απέναντι στους συγκεντρωμένους. Το αποτέλεσμα είναι να τραυματιστούν δύο κάτοικοι. Ο Νίκος Νούσης και ο Σταύρος Ζερμπίνης διακομίζονται στο νοσοκομείο με τραύματα στο πρόσωπο. Η επίθεση συνεχίζεται με υπερβολικό "ζήλο". Οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα, ούτε καν να περπατήσουν από τον ένα δρόμο στον άλλο.

Λίγο αργότερα, οι αξιωματικοί της αστυνομίας αποκλείουν όλους τους δρόμους γύρω από τους οποίους θα πραγματοποιηθούν τα έργα. Τα μηχανήματα αρχίζουν να σκάβουν. Η εκκαθάριση της περιοχής ολοκληρώθηκε...

Τι προηγήθηκε

Οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί για την έλευση των συνεργείων της ΔΕΗ, προχτές το βράδυ, από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα από εργαζόμενο της ΔΕΗ, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε, στην πρόεδρο της κοινότητας, κ. Τασσοπούλου.Σύμφωνα με αυτό, τα συνεργεία θα έφταναν στο χώρο στις τέσσερις τα ξημερώματα.

Αμέσως σήμανε "συναγερμός". Στις 3.30 τα ξημερώματα, οι κάτοικοι κατεβαίνουν στην πλατεία του χωριού. Στις 5 το πρωί, συλλαμβάνονται σε ένα χωματόδρομο στο Βασιλικό Δάσος, από αστυνομικές δυνάμεις, ο Μιχ. Λινάρδος,αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου και ο Αχ. Λιάππης,κάτοικος της περιοχής, με την κατηγορία της ..."παρακώλυσης συγκοινωνίας". Στις 6.30 τα ξημερώματα καταφθάνουν οι πρώτες διμοιρίες των ΜΑΤ. Μία ώρα αργότερα θα αρχίσει η άγρια επίθεση.

Ο Αχ. Κανταρτζής

Στην περιοχή βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής.Ο βουλευτής μίλησε με τους κατοίκους και με μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και καταδίκασε τον αυταρχισμό και τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώθηκαν στην περιοχή. Ταυτόχρονα, δήλωσε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους κατοίκους της περιοχής.

"Είναι φανερό, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι γυρνάμε σε καταστάσεις παλιότερες, όπου δεν επιτρεπόταν να μιλήσεις. Θυμηθείτε τι έγινε πριν από ένα χρόνο στην Ολυμπιάδα με την TVX - Gold, όταν είχαν απαγορέψει στους κατοίκους να κυκλοφορούν σε ομάδες άνω των τριών μετά τις 3 τα ξημερώματα". Ταυτόχρονα, επισήμανε και τις ευθύνες της κυβέρνησης που δε δίνει ουσιαστικές λύσεις και αρκείται στη βία.

Μιλώντας στους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι δεν αποτελεί ουσιαστική λύση η βίαιη απώθηση. Απαντώντας οι αστυνομικοί, μεταξύ άλλων ισχυρίστηκαν ότι "δε χτύπησαν πολίτες, απλά έριξαν δακρυγόνα" (!) και ότι "όλα έγιναν στα νόμιμα πλαίσια"...

Νέα προσφυγή

Με νέα προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας 32 κάτοικοι του Κρυονερίου και εκπρόσωπος της κοινότητας ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η δεύτερη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκπόνησε η ΔΕΗ για την εγκατάσταση τριών γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης μέσα από την Κοινότητα Κρυονερίου.

Με τη χτεσινή τους αίτηση υποστηρίζουν ότι η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι αντισυνταγματική, γιατί οι συναρμόδιοι υπουργοί δε συμμορφώθηκαν με την απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου. Επίσης, ισχυρίζονται ότι η ΔΕΗ αγνόησε πλήρως την προϋπόθεση που έβαζε το ΣτΕ, να γνωμοδοτούν ειδήμονες των επιστημόνων υγείας και όχι φυσικοί επιστήμονες που δε διαθέτουν την απαραίτητη ειδίκευση σε θέματα επίδρασης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στη δημόσια υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ