Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πικρές αλήθειες

Το χτεσινό ΕΘΝΟΣ συμβουλεύει: "παιδιά, όχι λάθος κινήσεις". Αναζητώντας, λοιπόν, και μεις τι λάθος έκαναν τα παιδιά, διαβάσαμε κάτι για "άστοχες ενέργειες αντιγραφής πρακτικών" άλλων χώρων. Και για όσους δεν κατάλαβαν, ο συντάκτης του σχολίου επεξηγεί: "Είναι και περιττοί για τους μαθητές οι αποκλεισμοί των δρόμων, από τη στιγμή που διαθέτουν και έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο το όπλο των καταλήψεων των σχολικών κτιρίων, που είναι και ο αδιαμφισβήτητος χώρος τους".

Να λοιπόν, γιατί τόσο "αγαπούν" τα δελτία ειδήσεων τις καταλήψεις και τις παρουσιάζουν σαν να είναι το Α και το Ω των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Δεν είναι γιατί βλέπουν σ' αυτή τη μορφή του αγώνα κάποια δυναμική. Δεν είναι γιατί θέλουν να αναπτύξουν αυτή τη δυναμική. Είναι για να μην αναδειχτεί η κοινωνική διάσταση του προβλήματος της παιδείας. Να κλειστεί η αντιπαράθεση με την αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα στους 4 τοίχους του κάθε κτιρίου, εκεί όπου δε θα συναντήσει ούτε τους μαθητές των γειτονικών σχολείων. Να αποκόψουν το μαθητικό κίνημα από την πηγή της δύναμής του, τη δική του ενότητα, το συντονισμό του με γονείς, καθηγητές, ευρύτερα το λαϊκό - εργατικό κίνημα.

***

Οι μαθητές, κύριοι, δεν είναι κάποια αντικοινωνικά θηρία, που οφείλουν να περιοριστούν στα σχολικά κτίρια, για το καλό της κοινωνίας. "Δεν τα σπάνε στα σχολεία". Ο ζωτικός τους χώρος είναι η κοινωνία, της οποίας τα σπασμένα και πληρώνουν. Κι όταν συντονίζονται και πολιτικοποιούνται κ. Ρέππα, δεν είναι υποκινούμενοι, μας υπενθυμίζουν απλά ότι είναι νέοι άνθρωποι, που σκέπτονται και αποφασίζουν να βγουν στο δρόμο πριν τους πετάξουν εκεί. Απέναντι στην πολιτική σας, συνειδητοποιούν ότι έχουν ένα όπλο: τον ενωμένο συντονισμένο αγώνα τους. Και δε θα σας είναι καθόλου εύκολο να τους διασπάσετε σε κομματάκια, για να ισχυρίζεστε μετά ότι η αντίθεση του ανερχόμενου κινήματος παιδείας στην πολιτική σας είναι άθροισμα αδιέξοδων και κοντοπρόθεσμων ιδιωτικών συμφερόντων.

***

Κι επιτέλους, κύριοι της κυβέρνησης. Ξέρετε πού είναι το μυστηριώδες κέντρο των χτεσινών κινητοποιήσεων - πρωινούς καφέδες πίνετε. Προχωρά ο συντονισμός των σχολείων κι επεκτείνεται σε κάθε δήμο και νομό - οι χτεσινές τοπικές κινητοποιήσεις είναι η ζωντανή απόδειξη. Αυτό ακριβώς φαίνεται να σας ενοχλεί. Μήπως γιατί έτσι δεν μπορείτε να υπαγορεύσετε μέσα από τα ΜΜΕ τις κινήσεις τους; Μήπως, κύριε υφυπουργέ, γιατί οι μαθητές δεν έχουν σε καμιά υπόληψη το δικό σας κέντρο, τον ΟΟΣΑ, για τα συχαρίκια του οποίου μας επαναλάβατε ακόμη μια φορά χτες ότι είστε περήφανοι;

Ρ. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένουν οι διάφοροι παιδονόμοι (2011-10-01 00:00:00.0)
Νάτοι, πάλι, οι «γαβριάδες» (2008-10-11 00:00:00.0)
Προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις (2003-05-24 00:00:00.0)
Εισαγγελείς και Ασφάλεια στα σχολεία (1999-12-07 00:00:00.0)
Χρειάζεται μέτωπο για την παιδεία (1997-09-25 00:00:00.0)
Μαθητική κινητοποίηση σήμερα (1996-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ