Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
"Κλειδωμένες" οι επιλογές της απελευθέρωσης
  • Χωρίς ιδιαίτερη σημασία οι αλλαγές στη διοίκηση, αφού ο Οργανισμός λειτουργεί με τον "αυτόματο πιλότο" της ΟΝΕ
  • Χοντρό παιχνίδι με τη μετοχή στο Χρηματιστήριο

Οποιαδήποτε αλλαγή στη διοικητική δομή του ΟΤΕ, στην πραγματικότητα είναι σχεδόν άνευ σημασίας για την πορεία του οργανισμού. Αυτό υπογραμμίζουν όλο και πιο έντονα αρμόδιοι παράγοντες, οι οποίοι εξηγούν ότι η πορεία του ΟΤΕ είναι προδιαγεγραμμένη περίπου και στις λεπτομέρειές της, βάσει του"αυτόματου πιλότου" της πορείας προς την απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα "σύγκλισης" και τις επιταγές της ΟΝΕ.

Χαρακτηριστικό απ' αυτή την άποψη, είναι ότι, από τις αρχές της δεκαετίας ο ΟΤΕ λειτουργεί με πενταετή Επιχειρησιακά Σχέδια, τα οποία ουσιαστικά βρίσκονται υπό το συνεχή έλεγχο των λεγόμενων... θεσμικών επενδυτών, στα συμφέροντα των οποίων υποτάσσονται οι στρατηγικοί και οι άμεσοι στόχοι του Οργανισμού, όπως επίσης και οι επιλογές των εκάστοτε διοικούντων. Από εκεί και πέρα διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα, μπορεί να έχουν σημασία στο σύστημα των σχέσεων διαπλοκής, που αναπτύσσεται στα πλαίσια του Οργανισμού, όμως σε μεσοπρόθεσμη προοπτική και αυτές δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο, αφού το πλέγμα των προμηθειών (αυτό που προβάλλεται ως κύριο για τις αναταράξεις) θεωρείται περίπου "κλειδωμένο".

Από αυτή την άποψη μόνο ως άλλοθι για την προώθηση παιχνιδιών τζόγου στις χρηματαγορές - και όχι μόνο - μπορεί να θεωρηθεί η αναστάτωση που προκλήθηκε με την παραίτηση Χρυσολούρη και τις αιτιάσεις που πρόβαλαν, χτες το μεσημέρι μέσω ραδιοφωνικών σταθμών, ορισμένοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι.Τα σημαντικά προβλήματα του ΟΤΕ, όπως προκύπτει από αναλύσεις παραγόντων που από την αρχή τάχτηκαν κατά του ξεπουλήματος του Οργανισμού, βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικούς τομείς, κύρια στο χαρακτήρα που μεθοδεύεται ν' αποκτήσει ο Οργανισμός στο νέο τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον και στην αποστολή που του επιφυλάσσουν να παίξει, παραδίνοντας ένα σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων του στις ξένες πολυεθνικές.

Υποπτος τζόγος

Ιδιαίτερα μεγάλος αποδείχτηκε, την ίδια στιγμή ο τζόγος, που παίχτηκε με τη μετοχή του Οργανισμού στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η μετοχή "έχασε" τελικά 7,5%, αλλά εντύπωση και έντονα ερωτηματικά προκαλεί ο όγκος των μετοχών, που άλλαξαν χέρια σε μια συνεδρίαση, που συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση της περιόδου του ενός μήνα, στα πλαίσια της οποίας οι τράπεζες που είχαν προωθήσει την ιδιωτικοποίηση του τρίτου πακέτου του ΟΤΕ, είχαν αναλάβει την υποχρέωση να στηρίξουν τη μετοχή. Οι μετοχές του ΟΤΕ που άλλαξαν χτες χέρια στην οδό Σοφοκλέους ήταν πάνω από 8,2 εκατομμύρια, τη στιγμή που οι καθημερινές συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 200 - 250 χιλιάδες κομμάτια, ενώ η σχετική αξία τους άγγιξε τα 56 δισεκατομμύρια δραχμές!

Πριν καν αρχίσει η συνεδρίαση, στις 10.45 το πρωί, υπήρχαν εντολές για πωλήσεις 475.410 μετοχών στο κατώτατο δυνατό επίπεδο (μείον 8% σε σχέση με το προχτεσινό κλείσιμο) των 6.652 δραχμών ανά μετοχή. Και ιδού τι ακολούθησε τα επόμενα λεπτά:

10.46: Τουλάχιστον 250.000 μετοχές μεταβιβάστηκαν στην τιμή των 6.652 δραχμών και περιμένουν για πώληση στην ίδια τιμή ακόμα 400.000 μετοχές.

10.47: Εχουν ήδη μεταβιβαστεί, στο - 8%, τουλάχιστον 400.000 μετοχές και εκκρεμούν εντολές για ακόμα 380.000 κομμάτια.

10.48: Οι μετοχές που άλλαξαν χέρια στην κατώτατη τιμή, έφτασαν τις 700.000 περίπου κομμάτια.

10.49: Αρχίζουν να γίνονται και αγορές μετοχών, η τιμή των οποίων περί τις 11.00 φτάνει τις 1.800 δραχμές και λίγο αργότερα στις 6.840 δρχ.

Για τις δύο επόμενες ώρες οι συναλλαγές "παίζουν" με άξονα τις 6.700 δραχμές και λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, έχουν αλλάξει χέρια περίπου 2,6 εκατομμύρια μετοχές.

Το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης ξεσπά ένα κύμα πωλήσεων με αποτέλεσμα μέσα σε 30 λεπτά να αλλάξουν χέρια περί τα 6 εκατομμύρια μετοχές, γεγονός που στη 1.30 το μεσημέρι οδήγησε στο γνωστό αποτέλεσμα.

Ανεξάρτητα από τις όποιες εκτιμήσεις διατυπώνουν οι εμπλεκόμενοι με τον τζόγο της οδού Σοφοκλέους, το βέβαιο είναι ότι ορισμένοι ξένοι "θεσμικοί επενδυτές", από αυτούς που απέκτησαν πρόσφατα μετοχές στην τιμή των 6.100 δραχμών, έκριναν πως ήδη έχουν εξασφαλίσει ένα κέρδος της τάξης του 10% και ως εκ τούτου θέλησαν ν' αποφύγουν να διατηρήσουν στην κατοχή τους ένα "χαρτί" που είναι δυνατόν να δεχτεί νέες πιέσεις τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, δε φαίνεται να είναι άσχετο των εξελίξεων ότι οι ανάδοχες τράπεζες της τελευταίας μετοχοποίησης, οι τράπεζες δηλαδή που προώθησαν την εισαγωγή του τρίτου πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο, έπαψαν από τις 2 του Δεκέμβρη να έχουν κάποια υποχρέωση έναντι του ελληνικού δημοσίου να στηρίξουν την τιμή της μετοχής και ως εκ τούτου προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις τίτλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ