Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΧΟΡΟΖΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ" ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Χρειάζονται συνολικά μέτρα για τα δάση

- Το προηγούμενο τριήμερο εκδηλώθηκαν συνολικά 19 πυρκαγιές στην Αττική, εκ των οποίων οι 14 στη Δυτική Αττική. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

- Η προστασία των δασών είναι γενικότερο ζήτημα για όλη τη χώρα. Ολες οι κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική τους, παρέδωσαν τα δάση στο έλεος των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων. Ιδιαίτερα στις περιοχές της Αττικής θα έπρεπε τα δάση να αντιμετωπίζονταν σαν ζήτημα εθνικής προστασίας. Οι κυβερνήσεις όμως δεν έχουν διαμορφώσει ένα ασφαλές νομικό πλαίσιο δασικής προστασίας, πρόληψης και αποτελεσματικής παρέμβασης για τη σωτηρία του δασικού πλούτου.

- Τι γίνεται συγκεκριμένα στη Δυτική Αττική για το θέμα της προστασίας των δασών της περιοχής;

- Πολλές φορές ήρθαν θέματα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για την πρόληψη, από τις δασικές υπηρεσίες. Στέλνανε μελέτες που ήθελαν δύο δισ. δραχμές ώστε να εγκριθεί η εφαρμογή τους, αλλά η Νομαρχία δεν μπορούσε να δώσει παραπάνω από 50 εκατομμύρια δραχμές.

Από την άλλη το ποσοστό των εκτάσεων που έχουν αναδασωθεί είναι ελάχιστο, ενώ οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί στη Δυτική Αττική διεκδικούν συνεχώς και νέες δασικές εκτάσεις. Την προηγούμενη χρονιά μάλιστα έφτασαν στο σημείο ιδιώτες που έχουν εκτάσεις σε δάση να ζητούν την παρέμβαση της Νομαρχίας για να τις νομιμοποιήσουν, ώστε να λύσουν φορολογικά ζητήματα! Τέτοια αιτήματα είχαν διατυπωθεί κυρίως για την περιοχή των Μεγάρων, όπου πριν λίγες μέρες οι φωτιές κατέστρεψαν δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις...

- Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα;

- Καταρχήν θα πρέπει να υπάρξει δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των δασών. Να εφαρμοστεί το Δασικό Κτηματολόγιο. Να επανέλθει η εφαρμογή του τεκμηρίου υπέρ του δημοσίου σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές. Να απαγορευτούν η εγκατάσταση οικοδομικών συνεταιρισμών και οικιστικής ανάπτυξης σε όλα τα δάση. Η πολεοδόμηση να είναι έργο του κράτους και όχι των ιδιωτών που κερδοσκοπούν από τη γη και τα δάση της χώρας. Πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας. Να συγκροτηθεί ένας ενιαίος φορέας δασοπροστασίας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει σημαντικό ρόλο στην προστασία και στην ανάπτυξη των δασικών εκτάσεων.

- Τι συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και καταστολής έχει προτείνει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" για τα δάση της Δυτικής Αττικής;

- Η Δυτική Αττική είναι ένα μέρος της χώρας. Τα δάση πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά, αλλιώς οι πυρκαγιές θα συνεχίζονται και θα γίνονται μόνιμο φαινόμενο ανάλογα με τα συμφέροντα που θέλουν να κερδοσκοπήσουν.

Συγκεκριμένα, για τη Δυτική Αττική η ΝΑΣ έχει προτείνει εδώ και καιρό μια σειρά μέτρων, όπως: την πλήρη και ακριβή καταγραφή των καμένων εκτάσεων, την άμεση κατασκευή τεχνικών έργων ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την καταστροφή του δάσους. Να υπάρξει λεπτομερής σχεδιασμός αναδάσωσης και διαχείρισης των δασών και αντιπυρική προστασία. Τη μη αποψίλωση και βοσκή στα καμένα δάση. Πρέπει ακόμα να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των δασικών εκτάσεων, να ενισχυθούν άμεσα οι δυνάμεις πυροπροστασίας για διαρκή φύλαξη και επιτήρηση των ευαίσθητών περιοχών. Επιβάλλεται ο καθαρισμός των ευαίσθητων περιοχών με παράλληλη διάνοιξη των απαραίτητων δασικών οδών καθώς και η άμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης με την κάλυψη αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Γ. Μιχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ