Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντυπωσιακή άνοδος στα επιτόκια των ομολόγων

Με νέα σημαντική άνοδο των επιτοκίων πραγματοποιήθηκε χτες η δημοπρασία των τριετών ομολόγων που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, εξέλιξη η οποία συνεχίζεται εδώ και αρκετές βδομάδες, με αποτέλεσμα (παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας) να αμφισβητούνται εκ των πραγμάτων οι στόχοι μείωσης των δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους των επόμενων ετών.

Στη χτεσινή δημοπρασία των 3ετών ομολόγων του υπουργείου Οικονομικών, σημειώθηκε νέα άνοδος των αποδόσεων, αφού το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε σε 7,3% έναντι επιτοκίου 6,53% που είχε διαμορφωθεί σε ανάλογη δημοπρασία στις 18-5-99. Η μέση σταθμική τιμή ανήλθε στις 100,54 μονάδες, ενώ στην προηγούμενη δημοπρασία η μέση σταθμική τιμή είχε διαμορφωθεί στις 102,46 μονάδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το μέσο σταθμικό επιτόκιο ήταν "σημαντικά αυξημένο έναντι της προηγούμενης δημοπρασίας χωρίς όμως απόκλιση από τα πρόσφατα διαμορφωμένα επίπεδα".

Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 301 δισ. δρχ. που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (120 δισ. δρχ.) κατά 2,51 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε με άνοιγμα (re - opening) της αρχικής έκδοσης 22-1-99, σταθερού επιτοκίου 7,6% και καλύφθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 23 Ιούλη 1999.

Το συνολικό ποσό που έγινε αποδεκτό κατά τη χτεσινή δημοπρασία ανήλθε σε 129 δισ. δρχ. έναντι 172,5 δισ. δρχ. κατά την προηγούμενη δημοπρασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ