Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ... ΤΖΟΓΟΣ

Την περασμένη Τετάρτη δόθηκαν στη δημοσιότητα, και δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες της περασμένης Πέμπτης, οι δηλώσεις για το "πόθεν έσχες" των Ελλήνων βουλευτών και ευρωβουλευτών. Από τις φετινές δηλώσεις για το "πόθεν έσχες", ο ελληνικός λαός δεν πληροφορήθηκε μόνο για τα περιουσιακά στοιχεία των 300 της Βουλής και πόσο μεγάλωσε ή μίκρυνε η περιουσία τους, συγκριτικά με πέρσι. Πληροφορηθήκαμε, επίσης, και κάτι άλλο, που προκαλεί εντύπωση και σωστά σχολιάστηκε με τον τρόπο που σχολιάστηκε, από τη μεγάλη πλειοψηφία των εφημερίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης. Πληροφορηθήκαμε ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών "επενδύει" - ή όπως σωστά λέει ο λαός - "παίζει" μέρος των εισοδημάτων του σε μετοχές στο Χρηματιστήριο (επιδιώκοντας, όπως κάθε τζογαδόρος, το... γρήγορο και εύκολο κέρδος). Και διαβάζοντας τον κατάλογο των "παικτών" της Σοφοκλέους, είδαμε να φιγουράρουν όχι μόνο τα ονόματα απλών βουλευτών, αλλά και αρχηγών κομμάτων, πρώην και εν ενεργεία μελών του του Υπουργικού Συμβουλίου, μέχρι και ο ίδιος ο ίδιος ο πρωθυπουργός, διά της συζύγου του!

Ενδεικτικά παραθέτουμε τους τίτλους, που πρόβαλαν την περασμένη Πέμπτη οι εφημερίδες το "πόθεν έσχες" από την πρώτη σελίδα: "Οι πολιτικοί επενδύουν σε μετοχές, αμοιβαία, ομόλογα" (ΕΘΝΟΣ), "Εκαναν στροφή σε ομόλογα και μετοχές. Το κόμμα που διαθέτει βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής, είναι αυτό του Χρηματιστηρίου" (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ), "Κόμμα χρηματιστηρίου η Ελληνική Βουλή"(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ), "Οι βουλευτές έσχον και εκ Σοφοκλέους. Σχεδόν το σύνολο των μελών του κοινοβουλίου συμμετέχει στο παιχνίδι της Σοφοκλέους, κατέχοντας πληθώρα μετοχών και συμμετέχοντας σε αμοιβαία κεφάλαια"(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), "Το "Κόμμα" της Σοφοκλέους πλειοψηφία στη Βουλή. Ποιες μετοχές παίζουν υπουργοί" (ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ), "Ο ένας στους 3 (σ. σ. βουλευτές) ποντάρει στο Χρηματιστήριο" (ΑΘΗΝΑΪΚΗ). Τέλος, ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ του Μήτση, κάνει το "πόθεν έσχες" επίσης πρώτο θέμα με τον τίτλο "ΕΘΝΟΜΕΤΟΧΟΙ" και πλαγιότιτλο"Στο Χρηματιστήριο το 'ριξαν οι πολιτικοί μας", ενώ η ΕΞΟΥΣΙΑ κάνει λόγο από την 1η σελίδα για τους "50 του κόμματος του Χρηματιστηρίου".

Αν μέχρι πέρσι, τα σχόλια των εφημερίδων εστιάζονταν στο γεγονός ότι το"πόθεν έσχες" των βουλευτών είναι, σε μεγάλο βαθμό, διάτρητο επειδή αναφέρεται μόνο στο "έσχες" (δηλαδή το ύψος και τη σύνθεση της περιουσίας που δηλώνουν ότι έχουν οι βουλευτές) και όχι στο "πόθεν" (πού, δηλαδή, βρήκαν τη συγκεκριμένη περιουσία), δικαίως φέτος δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι βουλευτές "παίζουν" στο Χρηματιστήριο. Και πώς να μην προκαλεί εντύπωση η σημαντική παρουσία των βουλευτών στα δρώμενα της Σοφοκλέους, όταν μεταξύ αυτών που "παίζουν" με μετοχές περιλαμβάνονται οι εξής: Η σύζυγος του πρωθυπουργού Δάφνη, με μετοχές της "Αλουμίνιον της Ελλάδας" (ΠΕΣΣΙΝΕ), ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Στ. Μάνος, αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως οι υπουργοί και υφυπουργοί Βάσω Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλος, Ι. Μαγκριώτης, Ε. Παπαζώη, Τ. Μαντέλης, Κ. Γείτονας, Χ. Πρωτόπαππας, Γ. Δρυς, Χ. Πάχτας, Φ. Ιωαννίδης, Χ. Βερελής. Θ. Κολιοπάνος, Θ. Κοτσώνης, Λ. Αποστολάκης, Ι. Ανθόπουλος κλπ.

Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, αλλά και ενδεικτικό της γενικότερης κρίσης του συστήματος, το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο, στελέχη της κυβέρνησης και μια σειρά άλλοι "άνθρωποι της εξουσίας", να μην τηρούν ούτε τα προσχήματα και να παίζουν δημόσια - και, ίσως, εκ του ασφαλούς - στο Χρηματιστήριο. Και αποτελεί πρόκληση για τον εξής απλό λόγο. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι βουλευτές και ιδιαίτερα οι υπουργοί, γνωρίζουν πως με τη στάση τους απέναντι σε διατάξεις ενός υπό ψήφιση νομοσχεδίου που επηρεάζει την τύχη της οικονομίας και συγκεκριμένων επιχειρήσεων ή ακόμη και με δηλώσεις τους, μπορούν να επηρεάσουν ανοδικά ή πτωτικά τις τιμές ή την τιμή μιας συγκεκριμένης μετοχής στο χρηματιστήριο και άρα να πάρουν έγκαιρα τα μέτρα τους για μετοχές που οι ίδιοι "παίζουν".

Με βάση τα παραπάνω, δικαίως, οι δημοσιογράφοι που σχολιάζουν κάθε χρόνο τις δηλώσεις για το "πόθεν έσχες" των βουλευτών, επισημαίνουν πως ο διακοσμητικός τρόπος εφαρμογής του (δε γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος αν τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν οι βουλευτές είναι πραγματικά ή πλασματικά) επιτρέπει ποικίλες ερμηνείες και σχόλια για το ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ και απόκτησε τόσο μεγάλη περιουσία ο Α ή ο Β βουλευτής, "ενώ δεν εργάστηκε ποτέ στη ζωή του" κλπ.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, απόψεις που καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: Οτι, δηλαδή, η διακοσμητική εφαρμογή του "πόθεν έσχες" - καθώς μας πληροφορεί μόνο για το "έσχες" (δηλαδή το μέγεθος και τη σύνθεση της περιουσίας των βουλευτών", αλλά όχι για το "πόθεν" (πού, δηλαδή, βρήκαν τη συγκεκριμένη περιουσία) - δεν είναι άσχετη με την αύξηση του αριθμού των βουλευτών και των υπουργών ή υφυπουργών, που "παίζουν" μικρό ή μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους στο "ναό του χρήματος", στη Σοφοκλέους. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, εμφανίζουν το Χρηματιστήριο σαν το μέσο για τη νομιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων, που αποκτήθηκαν από όσους κατέχουν ένα αξιόλογο πόστο στην εξουσία και "αξιοποίησαν κατάλληλα" αυτή τη θέση για προσωπικό πλουτισμό. Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τις δηλώσεις με το "πόθεν έσχες" των βουλευτών - όπως αυτές συμπληρώνονται από τους ίδιους τους βουλευτές - θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι "τα περιουσιακά στοιχεία των 300 της Βουλής, είναι κατ' εικόνα και ομοίωση της κοινωνικής θέσης και του κόμματος, όπου ανήκει κάθε βουλευτής" και πως το λεγόμενο "κόμμα του Χρηματιστηρίου", που εκπροσωπείται από αξιόλογο αριθμό των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων, διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή!

***

Το γεγονός ότι η δημοσιοποίηση των φετινών δηλώσεων με το "πόθεν έσχες" των βουλευτών και ευρωβουλευτών, ενίσχυσε το στρατόπεδο εκείνων που μπαίνουν στον πειρασμό να διατυπώνουν απόψεις του τύπου ότι "όλοι οι άνθρωποι της εξουσίας τα πιάνουν" και αξιοποιούν τη θέση τους στην κυβέρνηση ή κάποιο κρατικό πόστο (κρατικές τράπεζες και δημόσιες επιχειρήσεις), δε σημαίνει πως πρέπει να καταργηθεί αυτός ο θεσμός. Από την άλλη, όμως, πρέπει να σημειωθεί, πως ακόμη και η αναμόρφωσή του με ουσιαστικά μέτρα, ώστε οι δηλώσεις να απαντούν και στο σκέλος του "έσχες" (δηλαδή την κινητή και ακίνητη περιουσία των βουλευτών και όλων εκείνων που μετέχουν στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων, που επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας) και του "πόθεν" (δηλαδή πού βρήκε τα χρήματα και απέκτησε τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία), δε θα λύσει ουσιαστικά και ριζικά το πρόβλημα. Οπως δε θα λύσει το πρόβλημα ακόμη και η αναγκαία - κατά τα άλλα - καθιέρωση του "ασυμβίβαστου" σε όσους κατέχουν πόστο στην εξουσία - στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές καθώς και άλλους παράγοντες που κατέχουν αξιώματα σε κρατικές τράπεζες και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις (ακόμη και στους δημοσιογράφους) - να παίζουν στο Χρηματιστήριο. Τα φαινόμενα αυτά αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία και βασικά γνωρίσματα του συστήματος και δεν απαλείφονται με θεσμικά μέτρα.

Αποτελεί πρόκληση, όμως, για τον απλό φορολογούμενο - ακόμη και τους μικρομετόχους - οι άνθρωποι της εξουσίας, να παίζουν στο Χρηματιστήριο με "σημαδεμένη τράπουλα" και φυσικά να κερδίζουν και να θησαυρίζουν, εθίζοντας παράλληλα το λαό στον τζόγο.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, αλλά και ενδεικτικό της γενικότερης κρίσης του συστήματος, το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο, στελέχη της κυβέρνησης και μια σειρά άλλοι "άνθρωποι της εξουσίας", να μην τηρούν ούτε τα προσχήματα και να παίζουν δημόσια - και, ίσως, εκ του ασφαλούς - στο Χρηματιστήριο


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ