ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαβεβαιώσεις για προσήλωση στα ευρωατλαντικά σχέδια

Eurokinissi

Για την προσήλωση της κυβέρνησης στα ευρωατλαντικά σχέδια διαβεβαίωσαν χτες κυβερνητικά στελέχη. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να στέκεται «ενεργά» υπέρ της Ουκρανίας, τονίζοντας μάλιστα ότι «είναι δικός μας πόλεμος». Σε κάθε περίπτωση, έλαβε ευχαριστίες από τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα (μετείχε στο πάνελ μέσω βιντεοκλήσης) για τη «στήριξη» που παράσχει η ελληνική κυβέρνηση στο Κίεβο, ενώ παράλληλα ο Ουκρανός επέμεινε να δοθούν στο Κίεβο όλα τα μέσα που χρειάζεται για να αμυνθεί αποτελεσματικά στη ρωσική επίθεση, συμπεριλαμβανομένων εναέριων μέσων και όπλων που μπορούν να περάσουν τα σύνορα της Ρωσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας τόνισε ότι προκλήσεις για τον λεγόμενο δυτικό κόσμο αναδύονται κι από άλλες ζώνες όπως η Β. Αφρική και Μέση Ανατολή, η Νότια Σινική Θάλασσα. Εστίασε, στα προγράμματα εκσυγχρονισμού, εξοπλισμών και ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας ότι στην ολοκλήρωσή τους οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι ισχυρότερες από ποτέ «και αυτό θα είναι η συμβολή μας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», δείχνοντας και τη βάση αυτών των πολυδάπανων πακέτων, την ισχυροποίηση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τον έλεγχο από μέρους του σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Σημειωτέον, στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο πρώην ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) την περίοδο 2009 και 2013, Τζ. Σταυρίδης, ο οποίος αφού χαρακτήρισε «νούμερο 1 δουλειά μας» τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζήτησε η ΝΑΤΟική νόρμα (ορισμένη από το 2014) κάθε κράτος - μέλος να δαπανά κάθε χρόνο τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες, να πάει τουλάχιστον στο 2,5%.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Τσούνις έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα υπερκαλύπτει τον στόχο, αλλά όλοι πρέπει να τον ανεβάσουμε», συμφώνησε, βάζοντας θέμα να έχουμε ως ΝΑΤΟ «λίγη ακόμα αποτροπή ειδικά στην αντιαεροπορική άμυνα», καλώντας «να δράσουμε προληπτικά». Ταυτόχρονα ανέδειξε τον ρόλο που παίζει η Ελλάδα στα Ενεργειακά ως κόμβος, αλλά και ως κόμβος στρατιωτικής κινητικότητας μέσω Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι σε μεγάλο βαθμό η «στήριξη» στην Ουκρανία περνά μέσα από την Ελλάδα. Εξέφρασε, άλλωστε, την ευαρέσκεια των ΗΠΑ προς την ντόπια αστική τάξη για το γεγονός ότι «κάθε φορά που ζητήσαμε συνδρομή, απάντησαν αμέσως θετικά», χαρακτηρίζοντας δε σημαντικά σημεία για την υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων τις Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Σούδα.

Αντιδράσεις για τα πυρά Σαμαρά - Καραμανλή

Αντιδράσεις προκάλεσαν στο εσωτερικό της ΝΔ οι ομιλίες προχτές βράδυ των Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή και οι αιχμές τους προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια σειρά από ζητήματα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε χτες να πει: «Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία, ότι "δεν με παίζουνε". Περίπου αυτό ήταν το μήνυμα που κατάλαβα εγώ», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε χτες ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος να συγκρίνουμε «εκλογές με ευρωεκλογές». Ο Μ. Βορίδης είπε ότι «απόψεις έχουν όλοι στη ΝΔ, υπάρχουν διάφορες απόψεις» και ότι «αυτό που μας απασχολεί σε κυβερνητικό επίπεδο είναι η υλοποίηση του προγράμματος, είναι να μεγεθύνουμε την οικονομία, να επιτύχουμε τον στόχο μας, που είναι η αύξηση των μισθών, είναι να αντιμετωπίσουμε μεγάλα και επίμονα προβλήματα που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση και τη λειτουργία του κράτους».

Εξάλλου χτες βράδυ, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist σχολίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, λέγοντας ότι «οι πολίτες μας έστειλαν ένα μήνυμα σχετικό με το κόστος ζωής», αλλά την ίδια ώρα «δεν άλλαξαν τον βασικό συσχετισμό δυνάμεων». Και βέβαια ερμήνευσε τη λαϊκή ψήφο ως μήνυμα να κάνει ταχύτερα η κυβέρνηση όσα αντιλαϊκά έχει εξαγγείλει.

Τι ακριβώς; Είπε: «Εχουμε μια εντολή από τις εθνικές εκλογές να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις για να πλησιάσουμε την Ευρώπη», φτιάχνοντας κλίμα για επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Καθησύχασε, δε, το κεφάλαιο ότι σε αυτή την πορεία δεν θα υπάρξουν εμπόδια ή καθυστερήσεις, αφού όπως είπε δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, παρά μόνο οι προγραμματισμένες για το 2027.

Παρέπεμψε εξάλλου στο Ταμείο Ανάκαμψης και την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ ως κατακτήσεις για την ευρωενωσιακή οικονομία. «Αλλά αυτά τα λεφτά δεν δίνονται τζάμπα», τόνισε, αναφέροντας την ύπαρξη αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, πληρωμένων βέβαια από τον λαό, ώστε να διασφαλίζονται έξτρα χρηματοδοτικά πακέτα για τους ομίλους.

Στο πλαίσιο, άλλωστε, των ενδοαστικών ανταγωνισμών, έβαλε θέμα αξιοποίησης των ευρωενωσιακών πόρων για τόνωση των ευρωενωσιακών ομίλων, φέρνοντας για παράδειγμα ότι δεν γίνεται να εκταμιεύονται κονδύλια της ΕΕ και των κρατών - μελών για τόνωση της Αμυνας της Ουκρανίας, αλλά τα όπλα να αγοράζονται από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία.


ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
«Χορός» υποψηφίων και ανοιχτά μέτωπα στον δρόμο για τον εναλλακτικό αντιλαϊκό πόλο

Με την πρώην υπουργό και επίτροπο της ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου και την Νάντια Γιαννακοπούλου να εντάσσονται στο κάδρο των πιθανών υποψηφίων, συνεχίζονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για τις εσωκομματικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 13 Οκτώβρη και οι οποίες εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο προσπάθειας συγκρότησης εναλλακτικού αντιλαϊκού πόλου στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Μόλις το ρολόι άρχισε να μετρά αντίστροφα για τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ο πρώτος «γύρος» υποψηφίων έκλεισε με πέντε υποψηφιότητες, αυτές των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλου Γερουλάνου, Μιλένας Αποστολάκη και Μιχάλη Κατρίνη. Πέρα από το ανοιχτό ενδεχόμενο ανακοίνωσης υποψηφιότητας από τις Α. Διαμαντοπούλου και Ν. Γιαννακοπούλου, δεν αποκλείονται ακόμα και νέες «εκπλήξεις» μέχρι την επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων, στα μέσα του Σεπτέμβρη, σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή.

Στο επίκεντρο των δηλώσεων των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η ανάγκη επίτευξης ευρύτερων συγκλίσεων στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, για τη δημιουργία ενός πόλου εναλλακτικής διακυβέρνησης, με την ταμπέλα των «αντιδεξιών μετώπων» και σημαία τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές «πρόοδος - συντήρηση», πίσω από τις οποίες επιχειρείται να κρυφτεί η στρατηγική συμφωνία με τη κυβέρνηση της ΝΔ πάνω στις ανάγκες του κεφαλαίου και στις κατευθύνσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ λίγες ώρες αφού κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που την εμφάνιζαν να εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και η ίδια την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν μίλησε ανοιχτά για υποψηφιότητα αλλά δήλωσε παρούσα στις διεργασίες και στην «επόμενη μέρα» του ΠΑΣΟΚ.

«Με ενδιαφέρει πάρα πολύ και από πολλές πλευρές θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο να οργανωθεί αυτό το πολιτικό πλαίσιο (...) με ενδιαφέρει και θα βοηθήσω με όλες τις δυνάμεις που έχω», είπε, και απέφυγε να ξεκαθαρίσει ποιον ακριβώς ρόλο θα αναλάβει, σημειώνοντας: «Δεν μπορώ να προσδιορίσω, μπορεί να είναι πολλαπλοί οι ρόλοι με τους οποίους θα συμμετέχω».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ήταν από τους πρώτους που είχαν θέσει θέμα ηγεσίας μετά τις ευρωεκλογές. «Θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή, όπως άλλωστε ήμουν πάντα, και ιδιαίτερα στις πιο δύσκολες εποχές για το ΠΑΣΟΚ», είπε σε συνέντευξή της, για να προσθέσει ότι θα ανακοινώσει άμεσα την απόφασή της. Μάλιστα, εξήγησε ότι στόχος της είναι να εκφράσει «τον χώρο του κέντρου και της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς», ενώ για το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές εκτίμησε ότι «έφταιξε η πλήρης θολούρα στη φυσιογνωμία και στο πολιτικό μας στίγμα».

Για «άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου» έκανε λόγο η Μιλένα Αποστολάκη, δηλώνοντας ότι στόχος της είναι να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ στον «προοδευτικό πλειοψηφικό φορέα της χώρας». Ο δε Παύλος Γερουλάνος έχει ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υπογραφών για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του.

Κασσελάκης κατά Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε χτεσινή του συνέντευξη στον «Alpha» επέμεινε σε όσα προκάλεσαν την αντίδραση βουλευτών και μελών της ΚΕ, κυρίως στην επίθεσή του στον Αλ. Τσίπρα, αρχικά με την κατηγορία για «μαύρα ταμεία» και έπειτα για υπονόμευσή του. Ο Στ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι τα περί «μαύρου χρήματος» αφορούσαν τη ΝΔ, όταν όμως ρωτήθηκε αν αγγίζει και τον ΣΥΡΙΖΑ η κατηγορία αυτή, παρέπεμψε για απαντήσεις ...στον πρώην οικονομικό διευθυντή του κόμματος!

Σε ό,τι αφορά τα περί υπονόμευσής του από τον Αλ. Τσίπρα, υποστήριξε ότι δεν βοηθάνε τον ΣΥΡΙΖΑ τα σχέδια ρευστοποίησής του σε ένα κεντροαριστερό σχήμα, αποκάλυψε όμως τον πραγματικό του καημό όταν πρόσθεσε πως μια έντιμη στάση επιβάλλει την παραδοχή από όλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει η ηγέτιδα δύναμη των όποιων συνεννοήσεων, και ο ηγέτης του οφείλει να είναι ο ηγέτης ενός οποιουδήποτε σχήματος εφόσον προκύψει. Μάλιστα, δήλωσε ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος σε ένα τέτοιο σχήμα ακόμα κι αν υποψήφιος ήταν και ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Στ. Κασσελάκης επέμεινε ότι τα όργανα θα αλλάξουν και «η αλλαγή φέρνει τριβές», ότι δεν προτίθεται να προκαλέσει εκλογές για ανανέωση της εμπιστοσύνης των μελών στο πρόσωπό του και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ...δεν έχασε στις εκλογές, ενώ χαρακτήρισε μονόδρομο το κλείσιμο της «Αυγής», καθώς, όπως είπε, η λειτουργία της απαιτούσε τη μερίδα του λέοντος της κρατικής χρηματοδότησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ