Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
«Χορός» υποψηφίων και ανοιχτά μέτωπα στον δρόμο για τον εναλλακτικό αντιλαϊκό πόλο

Με την πρώην υπουργό και επίτροπο της ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου και την Νάντια Γιαννακοπούλου να εντάσσονται στο κάδρο των πιθανών υποψηφίων, συνεχίζονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για τις εσωκομματικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 13 Οκτώβρη και οι οποίες εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο προσπάθειας συγκρότησης εναλλακτικού αντιλαϊκού πόλου στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Μόλις το ρολόι άρχισε να μετρά αντίστροφα για τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ο πρώτος «γύρος» υποψηφίων έκλεισε με πέντε υποψηφιότητες, αυτές των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλου Γερουλάνου, Μιλένας Αποστολάκη και Μιχάλη Κατρίνη. Πέρα από το ανοιχτό ενδεχόμενο ανακοίνωσης υποψηφιότητας από τις Α. Διαμαντοπούλου και Ν. Γιαννακοπούλου, δεν αποκλείονται ακόμα και νέες «εκπλήξεις» μέχρι την επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων, στα μέσα του Σεπτέμβρη, σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή.

Στο επίκεντρο των δηλώσεων των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η ανάγκη επίτευξης ευρύτερων συγκλίσεων στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, για τη δημιουργία ενός πόλου εναλλακτικής διακυβέρνησης, με την ταμπέλα των «αντιδεξιών μετώπων» και σημαία τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές «πρόοδος - συντήρηση», πίσω από τις οποίες επιχειρείται να κρυφτεί η στρατηγική συμφωνία με τη κυβέρνηση της ΝΔ πάνω στις ανάγκες του κεφαλαίου και στις κατευθύνσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ λίγες ώρες αφού κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που την εμφάνιζαν να εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και η ίδια την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν μίλησε ανοιχτά για υποψηφιότητα αλλά δήλωσε παρούσα στις διεργασίες και στην «επόμενη μέρα» του ΠΑΣΟΚ.

«Με ενδιαφέρει πάρα πολύ και από πολλές πλευρές θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο να οργανωθεί αυτό το πολιτικό πλαίσιο (...) με ενδιαφέρει και θα βοηθήσω με όλες τις δυνάμεις που έχω», είπε, και απέφυγε να ξεκαθαρίσει ποιον ακριβώς ρόλο θα αναλάβει, σημειώνοντας: «Δεν μπορώ να προσδιορίσω, μπορεί να είναι πολλαπλοί οι ρόλοι με τους οποίους θα συμμετέχω».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ήταν από τους πρώτους που είχαν θέσει θέμα ηγεσίας μετά τις ευρωεκλογές. «Θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή, όπως άλλωστε ήμουν πάντα, και ιδιαίτερα στις πιο δύσκολες εποχές για το ΠΑΣΟΚ», είπε σε συνέντευξή της, για να προσθέσει ότι θα ανακοινώσει άμεσα την απόφασή της. Μάλιστα, εξήγησε ότι στόχος της είναι να εκφράσει «τον χώρο του κέντρου και της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς», ενώ για το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές εκτίμησε ότι «έφταιξε η πλήρης θολούρα στη φυσιογνωμία και στο πολιτικό μας στίγμα».

Για «άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου» έκανε λόγο η Μιλένα Αποστολάκη, δηλώνοντας ότι στόχος της είναι να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ στον «προοδευτικό πλειοψηφικό φορέα της χώρας». Ο δε Παύλος Γερουλάνος έχει ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υπογραφών για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του.

Κασσελάκης κατά Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε χτεσινή του συνέντευξη στον «Alpha» επέμεινε σε όσα προκάλεσαν την αντίδραση βουλευτών και μελών της ΚΕ, κυρίως στην επίθεσή του στον Αλ. Τσίπρα, αρχικά με την κατηγορία για «μαύρα ταμεία» και έπειτα για υπονόμευσή του. Ο Στ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι τα περί «μαύρου χρήματος» αφορούσαν τη ΝΔ, όταν όμως ρωτήθηκε αν αγγίζει και τον ΣΥΡΙΖΑ η κατηγορία αυτή, παρέπεμψε για απαντήσεις ...στον πρώην οικονομικό διευθυντή του κόμματος!

Σε ό,τι αφορά τα περί υπονόμευσής του από τον Αλ. Τσίπρα, υποστήριξε ότι δεν βοηθάνε τον ΣΥΡΙΖΑ τα σχέδια ρευστοποίησής του σε ένα κεντροαριστερό σχήμα, αποκάλυψε όμως τον πραγματικό του καημό όταν πρόσθεσε πως μια έντιμη στάση επιβάλλει την παραδοχή από όλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει η ηγέτιδα δύναμη των όποιων συνεννοήσεων, και ο ηγέτης του οφείλει να είναι ο ηγέτης ενός οποιουδήποτε σχήματος εφόσον προκύψει. Μάλιστα, δήλωσε ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος σε ένα τέτοιο σχήμα ακόμα κι αν υποψήφιος ήταν και ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Στ. Κασσελάκης επέμεινε ότι τα όργανα θα αλλάξουν και «η αλλαγή φέρνει τριβές», ότι δεν προτίθεται να προκαλέσει εκλογές για ανανέωση της εμπιστοσύνης των μελών στο πρόσωπό του και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ...δεν έχασε στις εκλογές, ενώ χαρακτήρισε μονόδρομο το κλείσιμο της «Αυγής», καθώς, όπως είπε, η λειτουργία της απαιτούσε τη μερίδα του λέοντος της κρατικής χρηματοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ