Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Νέα προκλητικά προνόμια για τα τουριστικά μονοπώλια

Συνεχίστηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Μέσα από τέτοιες συνθήκες εργασίας περνά το «θαύμα» του Τουρισμού
Μέσα από τέτοιες συνθήκες εργασίας περνά το «θαύμα» του Τουρισμού
Στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών κ.λπ.».

Το νομοσχέδιο είναι ο δέκατος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ για τον Τουρισμό και προβλέπει ρυθμίσεις για πολεοδομικά ζητήματα τουριστικών καταλυμάτων, χωροθέτηση τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων, ζητήματα αδειοδότησης περιβαλλοντικών καταφυγίων και περιοχών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης ανάπτυξης, θέματα ιατρικού τουρισμού και ιαματικών πηγών, ανατροπές στο επάγγελμα των ξεναγών.

Επίσης, μετατρέπει την οργανωμένη τουριστική κατασκήνωση, τα λεγόμενα κάμπινγκ που μέχρι σήμερα ήταν προσιτά στις λαϊκές οικογένειες σε χώρους πολυτελούς διαβίωσης, αποκλείοντας και εκεί μεγάλη μερίδα του κόσμου από το δικαίωμα των διακοπών.

Στη συζήτηση παρενέβη την περασμένη Παρασκευή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο ουσιαστικά έρχεται να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του τουριστικού κεφαλαίου για την αύξηση των κερδών τους, ενσωματώνει προνόμια, κίνητρα και μέτρα που νομιμοποιούν όλες τις παρανομίες σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Κατήγγειλε πως στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που δυσκολεύουν τις επενδύσεις, δηλαδή η κατάργηση κάθε νομοθετικής ρύθμισης που μέχρι τώρα προέβλεπε κάποια προστασία δασών, ακτών, βουνών, περιοχών Natura για να υπηρετηθούν οι επιχειρηματικές απαιτήσεις. Εφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από το σχέδιο νόμου, όπως το άρθρο 11, που αφορά τους ξενοδοχειακούς λιμένες, οι οποίοι ανέρχονται σε 11 και λειτουργούσαν χωρίς άδεια, και τώρα με τη φωτογραφική διάταξη τους δίνει τη δυνατότητα της πολεοδομικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών.

Τουριστικό θαύμα για τους λίγους

Οσον αφορά την τουριστική εκπαίδευση και τους ξεναγούς, οι ρυθμίσεις είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση, επισήμανε, προσθέτοντας ότι ικανοποιούν το πάγιο αίτημα των τουριστικών γραφείων για φθηνότερες υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσίες από υπαλλήλους που δεν διαθέτουν ξεναγική ιδιότητα. Δίνει μάλιστα τη δυνατότητα άσκησης άδειας του επαγγέλματος και σε ξεναγούς άλλων χωρών για συγκεκριμένους χώρους.

Ο Χρ. Κατσώτης στηλίτευσε την κυβέρνηση, που αντί να ενισχύσει τις αντίστοιχες σχολές των ξεναγών, που τις διατηρεί μάλιστα κλειστές, δίνει τη δυνατότητα ξενάγησης σε απόφοιτους ταχύρρυθμων σεμιναρίων, χτυπώντας έτσι τον δωρεάν δημόσιο χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, αλλά και απαξιώνοντας το περιεχόμενο των σπουδών. Πρόσθεσε ότι οι ξεναγοί έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, με υπόμνημα που έχουν στείλει προς την κυβέρνηση.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι το τουριστικό θαύμα δεν είναι για όλους, από τη μία αφίξεις και κέρδη σημειώνουν συνεχώς νέα ρεκόρ και από την άλλη οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό δουλεύουν σε συνθήκες μεσαίωνα λόγω των αντεργατικών νόμων όλων των κυβερνήσεων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μπαίνει σε εφαρμογή και ο νόμος Χατζηδάκη που επιβάλλει 6ήμερη εργασία, κατάργηση 8ωρου, απλήρωτη εργασία για 2 ώρες σε επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο καθεστώς ψηφιακής κάρτας.

Στην παρέμβασή του, χτες Τρίτη, ο Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε την ανούσια αντιπαράθεση της υπουργού με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως είπε «οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όπως συγχαίρουν σήμερα την κυβέρνηση της ΝΔ, έτσι έδιναν συγχαρητήρια και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ προβάλλει τη θέση για τον τουρισμό - δικαίωμα και οργανώνει την ταξική πάλη για την ανακούφιση των εργαζομένων, διεκδικεί να αναρτηθούν με ευθύνη του κράτους κοινωνικά προγράμματα τουρισμού για όλους τους εργαζόμενους, για διεκδίκηση ανάπτυξης κρατικών δομών, δικτύων, ξενοδοχείων και κατασκηνώσεων, εγκαταστάσεων για λαϊκή χρήση. Το ΚΚΕ τάσσεται ενάντια στο νομοσχέδιο και παλεύει για ελεύθερη είσοδο για εργαζόμενους, ανέργους, ΑμεΑ, σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένες πλαζ, πολιτιστικές δραστηριότητες, ιαματικές πηγές.

Η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά τα αιτήματα των εργαζομένων

Η κυβέρνηση της ΝΔ αγνοεί προκλητικά για άλλη μια φορά τα αιτήματα των εργαζομένων και των σωματείων τους στον Τουρισμό, τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Αττικής, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων για το νομοσχέδιο.

Ειδική αναφορά έκανε και στις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον Τουρισμό, όπως η 6μηνη - 7ήμερη εργασία, οι καθηλωμένοι μισθοί, η εκμετάλλευση ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών από μεγαλοξενοδόχους και δουλεμπορικά γραφεία, η παιδική εργασία και ο μνημονιακός νόμος του 2011 για το Ταμείο Ανεργίας, υπενθυμίζοντας και ότι οι εργοδότες θέλουν και 5.000 ευρώ (!) από όποιον εργαζόμενο δεν αντέχει όλα τα παραπάνω...

Υπενθύμισε, όμως, στην κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα σωματείων και εργαζομένων του κλάδου, επισημαίνοντας πως όχι μόνο δεν τα ικανοποιεί, αλλά φτάνει σε σημείο με το εν λόγω νομοσχέδιο να θυσιάσει μέχρι και την περιβαλλοντική προστασία της χώρας. Εξέφρασε τη στήριξή του και στους εργαζόμενους ξεναγούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τις ανατροπές στο επάγγελμά τους για να μπορούν να ορίζουν ξεναγό όποιον θέλουν τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, αλλά και στους τουριστικούς συνοδούς, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, ακόμα περιμένουν το Προεδρικό Διάταγμα που θα εξασφάλιζε την ασφάλισή τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Τέλος, υπογράμμισε πως το τουριστικό «θαύμα» που σκοπεύει να ρυθμίσει περαιτέρω η κυβέρνηση είναι αυτό που χτίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο, αλλά το χαίρονται άλλοι: «Εμείς πεθαίνουμε στη δουλειά και λίγοι θησαυρίζουν. Το δείχνουν και τα στοιχεία σε αφίξεις, ταξιδιωτικές εισπράξεις, τα κέρδη που όντως κάνουν νέα ρεκόρ κάθε χρόνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ