Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος !

Ανακοίνωση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η βάση της Σούδας τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ. Ο αμερικανικός στρατός αύξησε το επίπεδο συναγερμού σε πολλές βάσεις του ανά την Ευρώπη, όπως μετέδωσαν την Κυριακή τα δίκτυα CNN και ABC, επικαλούμενα αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Αιτία φέρεται να είναι το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης σε κάποια από τις βάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η αμερικανική εγκατάσταση στη Σούδα, όπου τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν δραματικά τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απαγορευτεί η είσοδος σε οποιονδήποτε δεν είναι μέλος του αμερικανικού προσωπικού της βάσης, πράγμα που περιλαμβάνει όλους όσοι συνεργάζονται με αυτή για οποιονδήποτε λόγο, από τα λεωφορεία που μεταφέρουν προσωπικό από και προς Χανιά μέχρι τους εργολάβους που εκτελούν διάφορα έργα και όσους τροφοδοτούν τη βάση με τρόφιμα και όλα τα απαραίτητα είδη. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και αύριο Πέμπτη. Εκτός από τους Ελληνες που εργάζονται στα παραπάνω, η είσοδος φέρεται να έχει απαγορευτεί και σε μέλη του στρατιωτικού προσωπικού του ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικό των μέτρων ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ είναι ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα αμερικανικά δίκτυα ανέφεραν ότι τα μέτρα ασφαλείας ανήλθαν στο επίπεδο «Charlie», το δεύτερο υψηλότερο, που ισχύει «σε ενδεχόμενο περιστατικού ή πληροφοριών που υποδεικνύουν ότι υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης κάποιου είδους τρομοκρατικής ενέργειας ή στοχοποίησης προσωπικού ή εγκαταστάσεων». Το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού είναι το «Delta» και τίθεται σε ισχύ κατά την εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης ή όταν αυτή θεωρείται «επικείμενη».

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι «λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια Αμερικανών στρατιωτικών και των οικογενειών τους» στην Ευρώπη, η EUCOM εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να δοθεί «έμφαση στην επαγρύπνηση κατά τους θερινούς μήνες».

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Τις τελευταίες μέρες αμερικανικά και ελληνικά ΜΜΕ μεταδίδουν την είδηση ότι αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και η βάση της Σούδας, τέθηκαν στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού, υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατηγείο, μόνο ασφάλεια δεν παρέχει στον ελληνικό λαό. Αντίθετα, σε μια περίοδο όπου τα μέτωπα του πολέμου βαθαίνουν, η μόνιμη στάθμευση του ΝΑΤΟικού στόλου και των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στα Χανιά εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον λαό μας.

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για τη στρατηγική της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια, για την εκτόξευση του προϋπολογισμού με πάνω από 8,5 δισ. που θα δαπανήσει το ελληνικό κράτος για τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, και προχωρά ακάθεκτη, με την ουσιαστική συναίνεση και στήριξη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία των Χανίων να είναι σε ετοιμότητα, και με την οργάνωση και την αποφασιστικότητά του να διατρανώσει ακόμα πιο δυναμικά την αντίθεσή του στα σχέδια που μετατρέπουν τα Χανιά σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα, που όχι απλά δεν προστατεύουν τον λαό μας αλλά αντίθετα μετατρέπουν τον τόπο μας σε μαγνήτη κινδύνων από τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ