Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εφτασαν στα 1,9 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι με τις νέες ισραηλινές εντολές εκκένωσης

Προ των πυλών νέα γενικευμένη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στην ήδη ισοπεδωμένη Χαν Γιούνις

Χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι υποχρεώνονται για άλλη μια φορά σε αναγκαστικό εκτοπισμό

Copyright 2024 The Associated

Χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι υποχρεώνονται για άλλη μια φορά σε αναγκαστικό εκτοπισμό
Νέα γενικευμένη στρατιωτική επίθεση εναντίον της ήδη ισοπεδωμένης πόλης Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα προετοιμάζει το Ισραήλ, οδηγώντας ξανά σε αναγκαστική εκτόπιση περίπου 250.000 Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να επιβιώσουν ανάμεσα στα ερείπια, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι δολοφονικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων έφτασε πλέον το 1,9 εκατομμύριο ανθρώπους, σε σύνολο 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, χωρίς να έχουν κανένα ασφαλές μέρος να πάνε, αφού το Ισραήλ χτυπά συστηματικά καταυλισμούς εκτοπισμένων, επιβάλλει άθλιες συνθήκες σε αυτούς και εκδίδει συνεχώς νέες διαταγές βίαιης εκκένωσης.

Στις 270 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 37.925 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 87.141. Μόνο χτες, από το πρωί έως το απόγευμα, σκοτώθηκαν από ισραηλινά χτυπήματα 31 Παλαιστίνιοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Από το ισραηλινό μακελειό από τον περασμένο Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 8.572 Παλαιστίνιοι μαθητές στη Γάζα και άλλοι 100 στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τόνισε σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας. Σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον 497 δάσκαλοι και διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ βομβαρδίστηκαν και βανδαλίστηκαν περισσότερα από 350 κυβερνητικά σχολεία και πανεπιστημιακά κτίρια, καθώς και 65 σχολικά κτίρια του ΟΗΕ στη Γάζα...

Διαρκής αναγκαστικός εκτοπισμός χωρίς κανένα ασφαλές καταφύγιο

Μετά τις νέες ισραηλινές εντολές εκκένωσης περιοχών στην πόλη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εξαπέλυσε νέα φονικά πλήγματα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ξανά τα σπίτια, τα ερείπια και τους καταυλισμούς στα οποία προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο.

Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε ότι περίπου 250.000 άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Χαν Γιουνίς «παρόλο που πουθενά δεν είναι ασφαλείς στη Γάζα».

Πάρα πολλοί από αυτούς τους αμάχους είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν στην ισοπεδωμένη Χαν Γιούνις όταν ο κατοχικός στρατός ξεκίνησε τη γενικευμένη επίθεσή του στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, στις αρχές Μάη.

«Μόλις λίγες βδομάδες αφότου οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην κατεστραμμένη Χαν Γιούνις, οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν νέες εντολές εκκένωσης της περιοχής. Για άλλη μια φορά, οι οικογένειες αντιμετωπίζουν αναγκαστικό εκτοπισμό», ανέφερε η UNRWA.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαν Γιούνις βρισκόταν υπό βαριά στρατιωτική εισβολή από τον κατοχικό στρατό για τέσσερις μήνες (από τον περασμένο Δεκέμβρη έως τον Απρίλη), ο οποίος αποχώρησε αφήνοντας πίσω του μια ισοπεδωμένη πόλη για να συνεχίσει το δολοφονικό έργο του ακόμα πιο νότια, στη Ράφα.

Ηδη από χτες το βράδυ, ισραηλινά άρματα μάχης και αεροσκάφη βομβάρδιζαν μια σειρά περιοχές της Χαν Γιούνις, για τις οποίες είχαν εκδοθεί εντολές εκκένωσης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιους και αναγκάζοντας χιλιάδες αμάχους να φύγουν μέσα στη νύχτα.

Βίντεο από την περιοχή δείχνουν νεκρούς και τραυματίες να μεταφέρονται στο πολύπαθο νοσοκομείο Nasser της Χαν Γιούνις.

Μερικοί από τους τραυματίες των ισραηλινών επιθέσεων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με καθυστέρηση, επειδή το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο που ήταν πιο κοντά τους δεν μπόρεσε να τους υποδεχτεί λόγω ισραηλινής εντολής εκκένωσης. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ασθενείς, υγειονομικοί και άμαχοι που είχαν καταφύγει σε αυτό αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, το οποίο έμεινε σχεδόν άδειο, όπως επιβεβαίωσε ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μόνο τρεις ασθενείς παρέμειναν στο νοσοκομείο, ενώ τόνισε ότι ελπίζει ότι αυτό δεν θα υποστεί ζημιές.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός διέταξε την εκκένωση των ανατολικών περιοχών της Χαν Γιούνις, καλώντας τους αμάχους να κατευθυνθούν προς τη λεγόμενη «ανθρωπιστική ζώνη αλ Μαουάζι».

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς και την περιοχή αλ Μαουάζι, με τανκς και αεροσκάφη. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινά πλήγματα στον καταυλισμό εκτοπισμένων στις 21 Ιούνη, ενώ τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί σε άλλη ισραηλινή επίθεση στις 28 Μάη, σύμφωνα με αξιωματούχους της Γάζας.

Ο Σαμ Ρόουζ, διευθυντής σχεδιασμού της UNRWA, προσθέτει ότι η περιοχή αλ Μαουάζι «είναι ήδη τόσο υπερπλήρης. Δεν υπάρχει χώρος για να στήσουν μια σκηνή, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχουν υπηρεσίες υγιεινής. Πολλοί διανυκτερεύουν σε οχήματα ή κοιμούνται στα κάρα των γαϊδουριών τους», είπε.

Τα αμερικανικά «think tank» Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και Critical Threats Project (CTP) επιβεβαιώνουν σε έκθεσή τους ότι η εντολή εκκένωσης που εκδόθηκε για τα ανατολικά της Χαν Γιούνις «συνήθως σημαίνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα εισέλθουν στην περιοχή εντός 24 ωρών», πιθανά για να αντιμετωπίσουν δυνάμεις της Χαμάς που έχουν «ανασυσταθεί» στην πόλη.

Δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Την ίδια ώρα, στη βόρεια Γάζα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε τη σφοδρή επίθεση που έχει ξεκινήσει από τις 27 Ιούνη στη Σουτζάιγια, συνοικία στο ανατολικό τμήμα της Πόλης της Γάζας, ενώ τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα στη συνοικία Ζεϊτούν.

Εξήντα έως ογδόντα χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες ημέρες συνοικίες στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της πόλης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το «Al Jazeera», ισραηλινά αεροσκάφη και πυροβολικό επιτίθενται στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα.

Στη Ράφα, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν σπίτια στις δυτικές συνοικίες, ενώ βομβαρδισμοί πυροβολικού συνέχισαν να πλήττουν τις ανατολικές και δυτικές περιοχές.

Νετανιάχου: Συνέχιση του πολέμου μέχρι την «εξάλειψη της Χαμάς»

Με τους νεκρούς Παλαιστίνιους από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα να φτάνουν τους 40.000, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επανέλαβε χτες ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει όταν το Ισραήλ έχει επιτύχει όλους τους στόχους του, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της Χαμάς και της απελευθέρωσης όλων των ομήρων».

Η τοποθέτηση του Νετανιάχου ήρθε σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας «New York Times», το οποίο επικαλούμενο ανώνυμες πηγές ασφαλείας του Ισραήλ, ανέφερε ότι η ηγεσία του ισραηλινού στρατού επιθυμεί εκεχειρία στη Γάζα, ακόμη και αν η Χαμάς διατηρήσει προς το παρόν εξουσία. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι «ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να διατηρήσει τα αποθέματά του σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας μεγαλύτερος πόλεμος με τη Χεζμπολάχ» στον Λίβανο.

«Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι ανώνυμοι, αλλά είμαι εδώ για να το ξεκαθαρίσω απερίφραστα: Δεν θα συμβεί (σ.σ. η εκεχειρία στη Γάζα με τη Χαμάς να διατηρεί την εξουσία)», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «δεν θα υποκύψουμε στις σειρήνες της ηττοπάθειας».

Μία μέρα πριν, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι πλησιάζει «το τέλος της φάσης εξάλειψης του τρομοκρατικού στρατού της Χαμάς», προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα υπάρξει συνέχεια για να πληγούν τα απομεινάρια του».

Χτες, πάντως, το ισραηλινός Κανάλι 12 ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι απαιτούνται επιπλέον τέσσερις βδομάδες για να ολοκληρωθεί η στρατιωτική του επιχείρηση στην πόλη Ράφα.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντίσταση στον κατοχικό εισβολέα σε περιοχές που υποτίθεται ότι είχε «εκκαθαρίσει» εδώ και μήνες, όπως στην Πόλη της Γάζας.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ ανέφεραν ότι μαχητές τους συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, προκαλώντας τους απώλειες, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην περιοχή Αμπού Οριμπάν στον λεγόμενο διάδρομο Νετζαρίμ που διαχωρίζει τη βόρεια από τη νότια Γάζα.

Ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε χτες τον θάνατο άλλων 2 Ισραηλινών αξιωματικών, ενός ταγματάρχη και ενός λοχαγού, σε μάχες στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ στον διάδρομο Νετζαρίμ.

Σκορπούν θάνατο και οι βόμβες που δεν έχουν σκάσει

Σε χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Sigrid Kaag, συντονίστρια του Οργανισμού για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας έχει πλέον φτάσει τα 1,9 εκατομμύρια.

«Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί για άλλη μια φορά, αναζητώντας απεγνωσμένα καταφύγιο και ασφάλεια. 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον οι εκτοπισμένοι σε ολόκληρη τη Γάζα», δήλωσε η Kaag.

Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν φτάνει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια και ότι το άνοιγμα νέων διαβάσεων, ιδίως προς τη νότια Γάζα, καθώς και το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Την ίδια ώρα, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) υπογραμμίζει στην τελευταία του ενημέρωση ότι τα παιδιά της Παλαιστίνης αντιμετωπίζουν τον θάνατο και σοβαρούς τραυματισμούς και από βόμβες που δεν έχουν σκάσει και είναι διασκορπισμένες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, στις 29 Ιουνίου, ένα 9χρονο κορίτσι φέρεται να σκοτώθηκε και άλλοι 3 άνθρωποι να τραυματίστηκαν από βόμβα που δεν είχε εκραγεί νότια της Χαν Γιούνις, ανέφερε η OCHA. Αλλα 8 παιδιά τραυματίστηκαν σε δύο άλλα πρόσφατα περιστατικά με βόμβες που δεν είχαν εκραγεί, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ναρκοπεδίων του ΟΗΕ (UNMAS), τουλάχιστον το 10% των πυρομαχικών δυνητικά αποτυγχάνει να λειτουργήσει, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους συντριμμιών πολέμου στη Γάζα περιέχουν εκρηκτικά.

Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα εκτίμησε ότι τουλάχιστον 75.000 τόνοι ισραηλινών εκρηκτικών έχουν πέσει στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβρη.

Ηλεκτροδότηση σε εργοστάσιο αφαλάτωσης... για τη συνέχιση του πολέμου

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που συνεχίζει τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ αποφάσισε να ξεκινήσει χτες εργασίες για την ενίσχυση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης στη Γάζα, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να ξεκαθαρίζουν ότι κριτήριο για την απόφαση αυτή δεν ήταν βέβαια οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των 1,9 εκατομμυρίων εκτοπισμένων Παλαιστινίων, αλλά η διασφάλιση συνθηκών που επιτρέπουν τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας...

Οι αξιωματούχοι λένε ότι το εργοστάσιο αφαλάτωσης θα παρέχει δυνητικά 20.000 κυβικά μέτρα νερού καθημερινά στην περιοχή της λεγόμενης «ανθρωπιστικής ζώνης».

Ξεκαθαρίζουν δε ότι η αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα - που είναι ήδη πραγματικότητα - είναι το κλειδί για τη συνέχιση των μαχών από τον ισραηλινό στρατό, διαφορετικά, το Ισραήλ θα μπορούσε ενδεχομένως να αναγκαστεί να τερματίσει τον πόλεμο...

Η κίνηση για την παροχή Ενέργειας στο εργοστάσιο αφαλάτωσης εγκρίθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Αμυνας και του υπουργού Ενέργειας.

Ο ισραηλινός αποκλεισμός στην είσοδο ρεύματος και καυσίμων στη Γάζα (που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των εργοστασίων αφαλάτωσης), όπως και η συστηματική καταστροφή των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, έχουν διαμορφώσει άθλιες συνθήκες για τους αμάχους και μια εκρηκτική κατάσταση, με ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών όπως η χολέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ